Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Održano 20., jubilarno izdanje Elevate Festivala

Program diskursa za 20. jubilarno izdanje festivala naslovljen je “Zapadnjačka obećanja”

  • Mixmag Adria/ Press (David Kranzelbinder, Lea Blagojevic, Studio Brauneis, Philipp Gerlach)
  • 11 March 2024
Održano 20., jubilarno izdanje Elevate Festivala

Elevate Festival, festival glazbe, umjetnosti i političkog diskursa, proslavio je svoje 20., jubilarno izdanje. Više od 12 tisuća posjetitelja dobilo je priliku iskusiti raznolikost suvremene kulture tijekom pet dana od 28. veljače do 3. ožujka. Jedinstvena kombinacija kritično-političkog diskursa, raznolikih i među žanrovskih glazbenih programa i umjetničkog programa, stvorila je nadahnjujuću atmosferu koja je potaknula potragu za zajedničkim terenom i novim perspektivama pod motom festivala "Zapadnjačka obećanja".

Kontinuirani snažni međunarodni priliv iz cijele Europe i rekordni broj posjetitelja obilježio je i ovo izdanje, a posebno su oduševili uvodni govor austrijskog predsjednika Aleksandra Van der Bellena, sjajno zatvaranje festivala koncertom Róisín Murphy te showcase britanske etikete HyperDub i njezinog osnivača Kode9.

Program diskursa u Heimatsaalu, ponudio je uvid u istraživanje i praksu o klimatskoj pravdi, umjetnosti i aktivizmu za ponovni zahtjev budućnosti s Milo Rauom tijekom tri dana. Istaknute su i veze između psihologije, AI-a i ekonomije. Subota je ponudila misaoni, globalni popis demokracije. Doprinosi demokratskim deficitima, poput onih Shalini Randeria, rektora CEU-a, istaknuli su mehanizme koji vode do puzanja erozije demokratskih struktura. Istraživačica migracija Judith Kohlenberger imenovala je kršenja ljudskih prava na europskim granicama i još jednom je pokazala da demokracija nije zapadnjačka izvoznica dobra, ali mora biti globalni projekt.

Elevate Arts, umjetnički odjeljak festivala, predstavio je umjetnički instalacijski kompleks "While ..." koji je zamislio Studio Brauneis. Projekt je pratio i kratki film koji je odlično primljen na otvaranju festivala.

Stalnu instalacija zvuka "Music for Elevators" u Schlossbergliftu, koja je pokrenuta 2020. godine kao projekt suradnje s Kiör - Kunst Im Öffentlichen Raum Steiermark, za ovo je izdanje osmislio bečki glazbenik i dugogodišnji pratitelj festivala, Dorian Concept. Ostat će dostupna posjetiteljima tijekom cijele godine.

Glazbeni program festivala predstavio je i međunarodni i lokalni potencijal na osam mjesta s više od 100 glazbenika, te brojnim pridošlicama zajedno s pionirima.

Već je najavljeno i sljedeće izdanje Elevatea, koje će se održati od 5. ožujka - 9. ožujka 2025. godine. Dva posebna koncertna događaja premostit će jaz do tada: kanadski post-rock kolektiv Godspeed You! Black Emperor dolazi u Graz 24. travnja 2024. u Dom Im Berg, a Kim Gordon, poznata kao osnivačica legendarnog alternativnog rock benda Sonic Youth, nastupit će 28. lipnja 2024. na Schlossbergbühne Kasematten.

Daljnje informacije o Elevate Festivalu pratitie na Instagramu, Facebooku i Twitteru.

Load the next article
Loading...
Loading...