Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Francuski klubovi dobili 'status kulturnog dobra'

Culture Nuit, sindikat francuskog noćnog života, prvi se put sastao s ministricom kulture Rachidom Dati još 2021. godine kako bi lobirao za odluku

  • Mixmag/Pexels
  • 17 April 2024
Francuski klubovi dobili 'status kulturnog dobra'

Francuska ministrica kulture, Rachida Dati sastala se s predstavnicima sindikata Culture Nuit kako bi objavila vijest da će klubovi u Francuskoj dobiti status "Acteurs Culturels". To je "oblik formalnog priznanja dodijeljenog predstavnicima smislenog kulturnog utjecaja kao što su glazbenici, plesači, filmaši, producenti, događaji, prostori i knjižnice.

Dati je podijelila vijesti na Twitteru, dodajući da bi priznanje trebalo rezultirati poboljšanjem i razvojem radnih uvjeta u industriji noćnog života. “Važno je prepoznati klubove i diskoteke kao popularne kulturne aktere”, rekla je ministrica.

Culture Nuit, osnovan 1952. godine, kolektiv je klubova, barova, događaja i prostora posvećenih podršci noćnom životu u Francuskoj koji još odavno lobira da francuski klubovi dobiju kulturni status. Culture Nuit i Dati su se našli još 2021., tijekom pokreta 'Club-culture', pokrenutog kao odgovor na brojna zatvaranja klubova nakon pandemije, ističući nedostatak vladine podrške za industriju noćnog života. Tri godine kasnije kolektiv je uspio izlobirati odluku da klubovi dobiju status kulturnog dobra, na čemu su se zahvalili ministrici postom na Instagramu. Taj je cilj jedan od četiri postavljena od strane sindikata, uključujući prikupljanje i distribuciju pravednijih elektroničkih glazbenih prava, sprječavanje rizika i zatvaranja i poboljšanje obuke za sigurnost.

Zahvaljujući ovom priznanju, klubovi i elektronička glazba razmatrat će se za kulturne inicijative u Francuskoj, čiji dodatni detalji tek trebaju biti objavljeni. Prisjetimo se i da je ovog ožujka i Techno u Berlinu proglašen UNESCO-ovom kulturnom baštinom, nakon kampanje za zaštitu svog statusa.

U nastavku pogledajte objavu Culture Nuita na Instagramu.

Load the next article
Loading...
Loading...