Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Glazba uživo negativno utječe na sluh mladih, sugerira nova studija

Gotovo 42% odraslih u dobi od 18 do 44 godine doživjelo je gubitak sluha u nekom trenutku svog života, prema novom istraživanju

  • Mixmag/Pexels
  • 18 April 2024
Glazba uživo negativno utječe na sluh mladih, sugerira nova studija

Glazbeni događaji uživo štetno utječu na sluh mladih, sugeriraju nova istraživanja. Studija, koju su proveli SpecSavers, anketirala je preko 2000 mladih u dobi od 18 do 44 godine, otkrivši da je gotovo polovica doživjela neki gubitak sluha. Jedan od 10 ispitanika rekao je da ide na live nastupe jednom u tri mjeseca, a više od polovice prijavlilo je zvonjenje ili začepljene uši nakon nastupa. Trećina anketiranih reklo je da je manje vjerojatno da će u budućnosti prisustvovati glazbenim događajima zbog svojih iskustava sa oštećenjem sluha. Zanimljivo, istraživanje pokazuje i da njih čak 84%, unatoč problemima sa sluhom, nikad nisu koristili ikakvu zaštitu za uši.

Istraživanje sugerira da bi se moglo razviti više svijesti o gubitku sluha i zaštiti sluha, jer 14% ispitanika u SpecSavers studiji tvrdi da nisu sigurni gdje i kako dobiti informacije o zaštiti sluha. Unatoč bezbroj opcija za uši na tržištu, četvrtina ispitanika izvijestila je da nikada nisu razmišljali o kupnji neke zaštite prije događaja. Glasno izlaganje zvuka može imati štetne učinke na zdravlje sluha, uključujući gubitak sluha i zujanje u ušima. Ovisno o razini decibela, oštećenja sluha mogu započeti nakon samo pet minuta u klupskom okruženju.

Prisjetimo se iskustva našeg Mixmag kolege Seba Wheelera i njegove borbe s tinitusom uslijed izloženosti glasnoj glazbi.

Load the next article
Loading...
Loading...