Menu
Home Novosti Menu
Blog

10 najvećih iznenađenja na plesnoj sceni u 2021. godini

Nešto nas je šokiralo, nešto prenerazilo, a nešto ugodno iznenadilo

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 3 January 2022

Nakon pandemijske 2020., u kojoj smo svjedočili potpunoj, globalnoj obustavi glazbenih događaja, dočekujemo i kraj 2021. koju bismo, u najboljem slučaju, mogli nazvati polu-pandemijskom. Drugim riječima, unatoč tome što su se klubovi otvarali i zatvarali, a festivali nastojali prilagoditi novim pravilima, možemo zaključiti kako su stvari, ipak nekako, profunkcionirale. Osim vijesti vezanih za pandemiju koje su, uglavnom, dominirale, bilo je i još nekih trenutaka iznenađenja na regionalnoj i međunarodnoj sceni. (Napomena: šaljiva fotka sa psom na naslovnici nema veze s događajima na listi...)

VELJAČA / FEBRUAR

Raspao se Daft Punk

Videom ''Epilogue'' od 8 minuta, francuski duo Daft Punk šokirao je svijet glazbe svojom objavom o prestanku zajedničkog djelovanja. Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo ujedinili su se u projektu Daft Punk 1993. i, do danas, postali jedno od najpoznatijih imena elektroničke glazbe. Razlozi njihovog razilaženja nisu još otkriveni, no nagađa se da riječ o ambicijama za samostalnim projektima, kao i zasićenju s onim što je, dosad, postignuto zajedničkim radom.

TRAVANJ / APRIL

Ambasada Gavioli pretvorena u karting poligon

Iako se, tijekom posljednjih 20-ak godina, u nekoliko navrata zatvarao i ponovno otvarao, sudbina legendarnog kluba u Izoli, Ambasade Gavioli, ovaj je put, čini se ipak zapečaćena. Naime, novi zakupac prostora je tvrtka Ensol 360, poznata po lancu karting poligona u Sloveniji, a klupski prostor prenamijenjen je upravo u tu svrhu. Nažalost, ako se ikad više ondje ponovno otvori klub, bit će to bez jedinstvenog interijera po kojoj pamtimo Ambasadu.

LIPANJ / JUNI

48 uhićenih na Redneck Raveu (Edmonson County, Kentucky, SAD)

Petodnevni festival Redneck Rave u Blue Holler Offroad Parku, u Edmonson Countyju, u američkoj državi Kentucky, svojim je izdanjem iz 6.mj. privukao pažnju svjetskih medija. No ne zbog svog programa ili odlične zabave, nego zbog kaosa i nasilja u kojeg se pretvorio. Naime, jednom je muškarcu prerezan grkljan nakon pijane tuče, drugi je naboden na drveni trupac a jednu je žena umalo zadavljena. Ostala izvješća o ozljedama uključuju odsječene prste i ubodne ozljede. 48 sudionika je dobilo kaznene prijave, uključujući trgovinu drogom i teške napade.

SRPANJ / JULI

Uspješno održan EXIT 2021

Jubilarni, dvadeseti Exit, uspješno je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 8. do 11.7., uz nastupe Davida Guette, Nine Kraviz, Metronomyja, Sepulture, Borisa Brejche i mnogih drugih. Na valu visokog postotka procijepljenosti stanovništva u Srbiji, u prvoj polovici godine, organizatori su najavili regularno održavanje festivala, unatoč pandemijskim restrikcijama u većini Europe. Nakon festivala je objavljeno i znanstveno istraživanje prema kojem festivali nisu mjesta masovnog širenja virusa.

KOLOVOZ / AUGUST

Uspješno održan Defected Croatia 2021

Unatoč otkazivanju većine festivala na Jadranskoj obali ovog ljeta, Defected Croatia se uhvatio u koštac s pravilnikom Stožera civilne zaštite i uspješno organizirao festival od 05. do 10.8., u The Garden Resortu, u Tisnom. Logistički izrazito zahtjevan, festival je uspio izpoštovati sve mjere protiv širenja zaraze te, pritom uveo i tzv. cashless plaćanje. Glazbeni program bio je predvođen imenima kao što su Armand Van Helden, Bob Sinclar, Todd Terry, Honey Dijon, Moodymann, Purple Disco Machine, Dimitri From Paris, PEZNT i dr.

LISTOPAD / OKTOBAR

Amnesia otvorila i zatvorila istog vikenda

Nakon druge sezone koju je na Ibizi upropastila pandemija, Amnesia se odlučila na nesvakidašnji vikend otvaranja i zatvaranja sezone. 22.10., od 18h do 05h, održan je party otvaranja, a 23.10., od 16h do 05h party zatvaranja, uz nastupe poznatih DJ imena, kao Jamie Jones, Ben Klock, Adam Beyer, Cinthie, Jayda G, Skream, The Blessed Madonna i brojni drugi.

STUDENI / NOVEMBAR

ABBA objavila novi album

Punih 40 godina nakon izlaska njihovog posljednjeg studijskog albuma ''The Visitors'', legendarni švedski kvartet ABBA, objavio je novi album, ''Voyage''. Okupljanje je najavljeno već početkom 2018., kad su snimljene i prve nove pjesme, a objava je, inicijalno, bila predviđena za 2020., što je ipak odgođeno zbog pandemije. Album je napokon objavljen 5.11., a serija koncerata trebala bi krenuti u 05/2022.

PROSINAC / DECEMBAR

U Berlinu zabranjen ples u klubovima

Jedna od bizarnijih vijesti u 2021., svakako je bila ona s početka 12.mj., iz svjetske prijestolnice clubbinga, DJ kulture i elektroničke glazbe - da je gradska uprava u Berlinu, zbog novog vala pandemije, u klubovima zabranila - ples. Odluka je stupila na snagu 8.12., a u međuvremenu je objavljeno da je, protiv gradske uprave, podnesena grupna tužba, u kojoj su, među tužiteljima, neki poznati klubovi, promotori i DJ-i, kao npr. KitKatKlub, Der Weisse Hase, Revolver Party, Paul Van Dyk i dr.

PROSINAC / DECEMBAR

Zagrebački klub Jabuka otvara vrata kao Dva Osam

U moru loših vijesti vezanih za klupsku scenu kojih smo se naslušali od početka pandemije, ugodno nas je iznenadila ona o ponovnom otvaranju klupskog prostora, u kojem je desetljećima djelovao kultni klub Jabuka. U novom ruhu, s novim menadžmentom, novom programskom shemom i novim imenom - Dva Osam (prema adresi Jabukovac 28), klub je svoja vrata ponovno otvorio 10.12.

PROSINAC / DECEMBAR

U Hrvatskoj pokrenuta nova glazbena nagrada za elektroničku glazbu

Sam kraj godine obilježila je objava pokretanja nove glazbene nagrade u Hrvatskoj, posvećene elektroničkoj glazbi. Okarakterizirana kao prva stručna nagrada na ovom području, Elector je inicijativa Hrvatske Glazbene Unije, Hrvatskog Društva Skladatelja i saveza UNISON. Nagrada se održava pod okriljem Rock&Offa pa je na isti način i predstavljena, kao nezavisna, novinarska, glazbena nagrada.

Next Page
Loading...
Loading...