Search Menu
Home Novosti Menu
Moda

U trendu: 3D printanje outfita

Iako ih, barem za sad, ne možemo naći u dućanima, na modnim pistama je sve modnih komada nastalih 3D printanjem

  • Roberta Novosel I Foto: Instagram
  • 31 October 2019

Kupovina high street brendova zamijenjuje se šopingom u second hand dućanima, reciklirani materijali postaju prvi izbor za izradu odjeće, ali to nije jedino što se mijenja u modnoj industriji. Jedna od inovacija je izrada odjeće pomoću 3D printanja. Ove modne komade nećemo vidjeti u buticima jer su zasad svoje mjesto pronašli samo na modnim pistama. Razlog tome je što je to poprilično skup proces, a i ne tako jednostavan. Izrada nakita pomoću 3D printanja i nije tako komplicirana, no kad je riječ o haljinama to postaje pravi izazov. Većina komada napravljena je od mrežastog materijala poznatijeg kao mesh koji se printa zasebno i kasnije spaja u jedan veliki odjevni predmet.

Ministry of Supply

Kad su predstavili jaknu koja je 3D printana 3D, istog je trena bila rasprodana, najviše zbog činjenice da ne sadrži nikakve šavove, u potpunosti je udobna i prati liniju tijela. S obzirom da je izrađena uz pomoć 3D mašine kojom upravlja robot, taj proces omogućuje da se uštedi na materijalu jer prilikom uobičajenog šivanja 15 do 30 posto materijala završi u otpadu.

Danit Peleg

Za svoj prvi projekt tijekom diplomiranja na Shankar College Of Designu, Danit je odlučila svoju kolekciju izraditi kod kuće, pomoću 3D printanja. Izuzev činjenice da je njena kolekcija nastala kod nje doma, posebno je impresivna činjenica da nije imala nikakvog prethodnog iskustva s ovakvim načinom izrade. Nakon što je predstavila svoje dvije kolekcije Liberty Leading The People i The Birth Of Venus, idući pothvat bio je kako učiniti odjeću nastalu 3D printanjem dostupnijom. Kao rezultat toga nastala je jakna, doduše limitiranog izdanja od samo 100 komada, jer 3D printanje ne omogućuje masovnu proizvodnju.

Iris van Herpen

Ovo je jedna od dizajnerica koja je postala popularna baš zbog korištenja tehnike 3D printanja. Svojim načinom izrade želi dokazati kako moda nije samo konzumerizam već i način izražavanja. Apstraktne kreacije nastaju tako što ih izrađuje sloj po sloj te ih potom spaja u jedno. Ako i sami proučite njene kreacije, primijetit ćete kako se radi o geometrijskim strukturama koje čine mala umjetnička djela.

Asher Levine

Dizajner Asher Levine pobrinuo se da za njegovu modnu reviju naočale nastanu uz pomoć MakerBot printera. Ovaj uređaj skenira svaki dizajn te ih nakon toga isprinta u fizički objekt. Naglasio je kako smatra da će ovaj način izrade odjeće i modnih dodataka potaknuti ljude da se i sami okušaju u modnoj industriji i u svoja četiri zida.

Vicoria's Secret

Iako Vicoria's Secret pomalo gubi na popularnosti, treba spomenuti da je još 2013. godine arhitekt Bradley Rothenberg dizajnirao krila u suradnju s 3D printing kompanijom Shapeways. Krila su se printala sloj po sloj sa najlonskom plastikom te su nakon toga ukrašene Swarovski kristalima.

Fascinantno je koliko tehnologija napreduje u modnoj industriji i na koji način nas može navesti da radimo na svojoj kreativnoj strani. Ne samo da će kupovina odjeće biti olakšana jer neće biti lutanja po velikim shopping centrima kako bismo pronašli idealan komad već će i ono što nosimo biti u potpunosti unikatno.

Load the next article
Loading...
Loading...