Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Banksy – najpoznatiji anonimni umjetnik i njegovih 5 najkontroverznijih radova prošlog desetljeća

Osvrt na djela najistaknutijeg umjetničkog provokatora prošlog desetljeća

  • Harry Franklin/Mixmag I Foto: Mixmag
  • 21 January 2020

Banksy je subverzivni umjetnik čiji je identitet do danas ostao zagonetka. Najpoznatiji je po svojim grafitima i političkom aktivizmu, ali bavi se i slikarstvom, fotografijom te snimanjem filmova. Njegovi prvi satirični radovi pojavili su se na ulicama Bristola početkom 90-ih. Posljednjih godina njegovi su grafiti postali prepoznatljivi po specifičnim šablonama koje koristi pri izradi. Unatoč tome što i dalje uspijeva držati svoj identitet u tajnosti, Banksy je izniknuo kao jedan od glavnih stjegonoša street art pokreta na svijetu.

Banksy je autor brojnih kontroverznih murala, provokativnih instalacija i mobilnih izložbi. Centralne figure njegovih radova, u kojima kombinira crni humor, pop kulturu i političke poruke, nerijetko su djeca, štakori, majmuni ili policajci. 2010. je snimio film “Exit through the gift shop”, pseudodokumentarac o o street art sceni koju priča izvjesni Thierry Guetta, navodni francuski umjetnik s prebivalištem u Los Angelesu, za kojeg se sumnja da je zapravo Banksyjev alter ego. Film je osvojio nominaciju u kategoriji dokumentarnog filma na Sundance Film Festivalu...

Kultni status kojeg je, tijekom godina, izgradio, Banksyja danas čini jednim od naznačajnijih umjetnika našeg doba. Među kolekcionarima umjetnina koji ga obožavaju, smatra se da nijedna kolekcija moderne umjetnosti nije potpuna ako ne uključuje barem jedno njegovo djelo. Samim time, Banksyjeva djela su počela postizati vrtoglave cijene, što je pomalo apsurdno za anonimnog umjetnika koji svoje radove često nudi besplatno na javnim gradskim površinama. Njegova poznata slika “Devolved Parliament”, na kojoj je zastupnike britanskog parlamenta zamijenio čimpanzama, prošle je godine prodana za rekordnih 9,9 milijuna funti.

Nijedan suvremeni umjetnik ne koristi snagu street arta u izražavanju društveno-političke problematike na način na koji to radi Banksy, istinska ikona kontra-kulture modernog društva. Ovo je njegovih 5 najkontroverznijih radova u posljednjem desetljeću.

5.
SLAVE LABOUR/PRISILNI RAD (2012.)

Lokacija: Wood Green, London

Usred niza manifestacija tijekom 2012., povodom održavanja Olimpijskih igara u Londonu i 60. obljetnice vladavine kraljice Elizabete II., na zidu trgovine Poundland (veliki britanski trgovački lanac široke potrošnje), osvanuo je Banksyjev grafit dječaka za šivaćom mašinom koji proizvodi britanske zastave. Time je Banksy htio ukazati na problem izrabljivanja djece u proizvodnji, ali i na nehumane radne uvjete koje su svojim radnicima nametnuli proizvođači reklamnih materijala za OI 2012.

4.
I REMEMBER WHEN ALL THIS WAS TREES/SJEĆAM SE KAD JE SVE OVO BILO DRVEĆE (2010.)

Lokacija: Detroit

Poznato je kako se ekonomska kriza u SAD-u, tijekom prošla dva desetljeća, posebno obrušila na grad Detroit koji je doživio žestok ekonomski i demografski pad. Banksy je 2010., na ruševnom zidu propale tvornice automobila Packard Plant, naslikao dječaka s kistom i kantom boje. Ispod dječaka je stajao natpis “I remember when all this was trees”, a odnosi se na masovno uništavanje zelenih površina u korist industrijalizacije koja, nakon propasti, iza sebe ostavlja samo pustoš.

3.
“GIRL WITH BALOON“ ARTWORK SELF-DESTRUCTS/“DJEVOJČICA S BALONOM” AUTODESTRUKTIVNO DJELO (2018.)

Lokacija: Sotheby's, London

“Djevojčica s balonom” jedno je od najpoznatijih Banksyjevih djela. Riječ je o seriji murala djevojčice koja poseže za srcolikim crvenim balonom, a prvi se put pojavio na mostu Waterloo, u Londonu. Ipak, najpoznatija je uokvirena verzija na platnu koja je prodana na aukciji poznate kuće Sotheby's 2018. za milijun funti. Netom nakon prodaje, pred šokiranom publikom i voditeljima aukcije, sliku je počeo povlačiti rezač papira ugrađen u okvir slike. Tako uništeno, izrezano platno izlazilo je s druge strane okvira. Nije poznato kako se uređaj aktivirao, ali Banksyjevo ruganje aukcijskoj instituciji izazvalo je neočekivane reakcije. Uništena slika je ipak prodana, a vrijednost joj je dodatno porasla. U službenom očitovanju kuće Sotheby's, događaj je poprimio povijesne razmjere, a Banksyjeva slika postala je prvo umjetničko djelo nastalo tijekom jedne aukcije.

2.
DISMALAND (2015.)

Lokacija: Weston-super-Mare resort, Somerset

Godine 2015., Banksy je, usred turističkog resorta Weston-super-Mare u Somersetu, postavio jeziv anti-zabavni park “Dismaland”. Za svega 3 funte, posjetitelji su mogli razgledati instalacije 58 umjetnika, čija je djela Banksy pomno selektirao kako bi prikazao svojevrsnu mračnu stranu Disneylanda. Između ostalih, tu se našlo tijelo Pepeljuge poginule u sudaru njene kočije, distorzirana slika Male Sirene te bazen s malim brodovima punim afričkih migranata. Poruka “Dismalanda” je jasna – osvrnite se na stvarni svijet oko sebe i izađite iz Disneyeve perspektive. Sav prihod “Dismalanda”, kao i reciklirani građevinski materijali donirani su za izgradnju utočišta za migrante.

1.
CARDINAL SIN/SMRTNI GRIJEH (2011.)

Lokacija: Liverpool

Uslijed skandala oko zataškavanja brojnih slučajeva zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve, Banksy je, 2011., odlučio napasti crkvu na sebi svojstven način. Izradio je repliku biste nekog svećenika iz 18.st., zamijenivši mu lice pločicama koje simuliraju piksele kakvi se koriste prilikom skrivanja lica osumnjičenih kriminalaca. Ispod biste koja je otkrivena u liverpulskoj galeriji Walker, stajao je i natpis “Tako je lako zaboraviti istinske kršćanske vrijednosti – laži, korupciju i zlostavljanje” kojim je vrlo žestoko napadnuto sve ono što kršćanstvo formalno predstavlja.

Next Page
Loading...
Loading...