Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Chicago house klasici nastali prije 1990.

Klasici house glazbe stariji više od 30 godina

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 14 April 2020

Glazbeni velikani različitih usmjerenja, u svojim intervjuima često izjavljuju kako se u glazbi nije dogodilo ništa revolucionarno u posljednjih 30-ak godina. Na istu se tvrdnju pozivaju i kritičari, u svojim analizama pojedinih djela ili nekih recentnijih pokušaja glazbenih inovacija. Pa iako vam se ponekad možda čini da pretjeruju, pogotovo ako se, prije 30-ak godina, još niste ni rodili ili ste bili premladi da biste percipirali ikakvu glazbu, činjenica jest da posljednje konkretne inovacije u popularnoj glazbi datiraju iz 80-ih godina prošlog stoljeća, pojavom triju pokreta u tri američka grada: hip hop u New Yorku, techno u Detroitu i house u Chicagu. Ovaj put smo pripremili pregled nekih najznačajnijih klasika house glazbe, nastale u Chicagu, prije 1990.

Steve Silk Hurley – ''Jack your body'' (Underground, 1986.)

Hurleyeva ''Jack your body'', u povijesti housea i elektroničke glazbe uopće, bitna je zbog dvije činjenice: prvo, riječ je o prvom house singlu koji se pojavio na vrhu top ljestvice u UK-u, čime je otvorio vrata house glazbi, prvo u UK-u, a potom i ostatku Europe; drugo i izravno vezano uz prvo, ''Jack your body'' možda nije bila prva stvar koja se nazvala po jackin' plesu, ali je tek nakon nje ovaj stil plesanja izašao iz čikaških kvartova u kojima se se kretali Hurley i društvo.

Adonis – ''No way back'' (TRAX, 1986.)

Zasigurno najprogresivnija stvar izašla iz Chicaga u ovom periodu, ''No way back'' odlično funkcionira na plesnom podiju i danas, 34 godine kasnije. Adonis, kasnije prozvan i Acid Buddha, bio je ključan za najraniju fazu acid housea, a ''No way back'' postao je inspiracija za spcifični acid zvuk kojeg je, krajem 80-ih, razvio Phuture.

Marshall Jefferson – ''The House Music Anthem'' (TRAX, 1986.)

Možda se ovakav naslov '86. činio pretencioznim, ali ova ploča, poznata i kao ''Move your body'' definitivno ga je opravdala i postala himna house glazbe. Osim među američkim DJ-ima, ploča je postala vrlo popularna i među britanskim pionirima rave pokreta poput Paula Oakenfolda i Dannyja Ramplinga. Način na koji su odsvirani piano akordi u ''Move your body'' do danas su reciklirani stotinama tisuća puta.

Farley Jackmaster Funk, Jesse Saunders & Darryl Pandy – ''Love can't turn around'' (House, 1986.)

Vjerojatno najpoznatija vokalna house stvar svog doba, ''Love can't turn around'' lakše je našla put do radijskih eteru u cijelom svijetu od ostalih house singlova iz ovog razdoblja. ''Love can't turn around'' je i jedan od prvih house singlova za kojeg je snimljen video spot.

Frankie Knuckles pres. Jamie Principle – ''Your love/Baby wants to ride'' (TRAX, 1987.)

Legendarna ploča Frankiea Knucklesa, za koju se vežu i jednako legendarne kontroverze. Iako je riječ o remek djelu house glazbe, često se ističe kako se radi o prvoj house ploči, što (i prema ovom popisu) nije baš točno. Osim toga, njen autor nije Knuckles, već Jamie Principle, samozatajni lik, za kojeg su mnogi veterani čikaške scene rekli kako je istinski pionir housea, od kojeg su svi ostali uzimali ideje. Knuckles je, doduše, odgovoran što su ove stvari ugledale svjetlo dana, ali njegov je doprinos bio više post-produkcijski, a manje kreacijski.

Kenny ''Jammin'' Jason & Fast Eddie – ''Can U dance'' (DJ International, 1987.)

Danny Rampling svojedobno je izjavio kako mu je ovo bila najdraža ploča, kad se vratio u London sa svog prvog izleta na Ibizu '87. i da ju već godinama drži kući uokvirenu. Nakon ''Love can't turn around'' i ''Jack your body'', ovo je bio najveći hit DJ International Recordsa i prva ploča Fast Eddiea, kasnije jedne od perjanica labela. ''Can U dance'' je možda i najsempliranija Chicago house stvar.

Risque III – ''Essence of a dream'' (Stride, 1987.)

Risque III bio je projekt kratkog vijeka K Alexija Shelbyja, Roberta McKaya i Mr Leea, a osim ove, objavili su samo još jednu ploču pod ovim imenom. ''Essence of a dream'' je jedna od onih stvari izvan svih house kategorija, negdje na pola puta između deep i hip housea te prilično neobičnog ugođaja za house iz ovog razdoblja, zbog čega danas i uživa kultni status.

Rickster – ''Night moves'' (Sound Pak, 1988.)

Baš kao ''Essence of a dream'' i ovo je jedan vrlo cijenjen raritet iz prve faze Chicago housea. Rick Siepak i njegov label Sound Pak spadaju u onu skupinu zaboravljenih imena koja su posve nestala već početkom 90-ih. Od desetak izdanja Sound Paka, ''Night moves'' je vrijedan pažnje, jer je bio svjevrsni prototip kasnijih fuzija u houseu, miješajući acid, piano, soulful i deep house.

Fingers Inc. – ''Can u feel it'' (Jack Trax, 1988.)

Larry Heard a.k.a. Mr Fingers, u više je navrata tvrdio kako je stvari s ove ploče snimio još '84. ''Can U feel it'', ne samo da je sinonim za house i Chicago, ona je, nesumnjivo i prva deep house stvar ikad snimljena. Originalno objavljena kao instrumental na TRAX-u '86., vokalna verzija iz '88. s govorom Chucka Robertsa iz grupe Rhythm Controll postala je njena najpoznatija verzija. Na B strani ovog izdanja iz '88., nalazi se i verzija ''Can U feel it'' s govorom Martina Luthera Kinga Jr.

Fast Eddie – ''Jack to the sound of the underground'' (DJ International, 1988.)

Nakon uspjeha s ''Can U dance'', Fast Eddie je objavio album ''Jack to the sound'' te bonus singl s megamiksom albuma na A strani i ''Jack to the sound of the underground'' na B strani koja najbolje predstavlja njegovu prijelaznu fazu prema hip houseu, u kojem je postao vodeće ime, pored Tyree Coopera i Mr Leea.

Frankie Knuckles feat Satoshi Tomiie & Robert Owens – ''Tears'' (FFRR, 1989.)

Svima onima koji su sumnjali u njegov glazbeni talent, Frankie Knuckles je začepio usta ovom sofisticiranom house baladom, izvan svih dotadašnjih žanrovskih smjernica. U realizaciji ovog evergreena, Knuckles je surađivao s mladim jazz pijanistom iz Japana, Satoshijem Tomiieom kojem je ovo bio prvi izlet u house te pjevačem Robertom Owensom, članom grupe Fingers Inc.

Lil Louis – ''French Kiss'' (Diamond, 1989.)

Lil Louisa i danas često miješaju s Little Louiem Vegom s kojim je, u kasnijoj fazi i surađivao, ali u Chicagu je, krajem 80-ih, bio poznat više kao organizator partyja, nego kao glazbenik. Njegove prve dvije ploče prošle su nezapaženo, ali ovaj mega-hit, poznat po neobičnom usporavanju i ubrzavanju tempa te ženskim vokalom koji simulira seks, donio mu je ugovore s velikim diskografskim kućama CBS i Epic te zacementirao njegovo ime u povijesti house glazbe. ''French Kiss'' je jedna od onih bezvremenskih stvari koja i danas odlično zvuči.

Next Page
Loading...
Loading...