Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Cloonee: “Prvi put dolazim u Hrvatsku i moja očekivanja su velika!”

S mladim britanskim producentom i DJ-em razgovarali smo povodom njegovog nadolazećeg nastupa na BSH Carnivalu u Rijeci

  • Gaia Radić I Foto: Cloonee press
  • 18 February 2020

Mladi britanski glazbeni producent i DJ, David Bissett, svijetu poznatiji kao Cloonee, katapultirao se na svjetsku glazbenu scenu 2017. godine sa svojim debi EP-jem na poznatom labelu Elrow Music. Od tog početka njegove kratke, ali impresivne karijere na globalnoj tech-house sceni, Cloonee niže velike uspjehe. U suradnji je s izdavačkim kućama kao što su Solid Grooves koju drži Michael Bibi te Repopulate Mars pod vlasništvom Leeja Fossa. Od svih zavidnih uspjeha koje je Cloonee uspio ostvariti u svega par godina, posebno vrijedi istaknuti dvostruko osvajanje prvog mjesta na Beatport ljestvici. Prvi put kada mu je to pošlo od ruke, dogodilo se s energičnom tech-house stvari “Be Good To me” 2019. godine. Ove godine opet je dosegnuo prvo mjesto sa svježom pjesmom “Like What?” koja pršti rasplesanom vibrom zbog svojih zaraznih vokala i veselih perkusija. “Like What?” također je važna zbog toga što je jedna od prvih pjesama koje je David izbacio na vlastitom labelu nazvanom po svom umjetničkom imenu – CLNE.

Razgovarali smo s Clooneejem o njegovom nadolazećem nastupu na BSH Carnivalu u Rijeci, koji će se održati 21. veljače u zanimljivom i zapuštenom prostoru nekadašnjeg riječkog kazališta Teatro Fenice. BSH Events organizacija je koja je zaslužna za kreiranje ovog uzbudljivog događanja i koja se inače specijalizira u organiziranju evenata na osebujnim lokacijama, primjerice na zagrebačkom aerodromu ili na Trsatskoj Gradini. Ne sumnjamo da će se i ovaj event svojim posjetiteljima pokazati kao jedno posebno i neponovljivo iskustvo.

Osim svog nadolazećeg nastupa, Cloonee nam je rekao svoje planove za budućnost te ispričao ponešto o svojim počecima na elektroničkoj glazbenoj sceni.

m: Uskoro sviraš na BSH Carnivalu u Rijeci, eventu osmišljenom od strane organizacije BSH Events, koja se specijalizira u kreiranju događaja na povijesnim i kulturno važnim lokacijama. Jesi li ikad prije bio u Hrvatskoj i što si čuo o njezinoj glazbenoj sceni? Jesi li uzbuđen što ćeš puštati u Rijeci? Što možemo očekivati od tvog seta?

C: Ovo će biti moj prvi posjet Hrvatskoj tako da sam jako uzbuđen! Vidio sam hrpu fotografija sa prijašnjih BSH evenata, s jednog na aerodromu, u dvorcu i još na nekoliko ludih lokacija tako da imam jako visoka očekivanja! Od mene možete očekivati puno neobjavljene glazbe u mom setu, koje testiram na nastupima već nekoliko tjedana... Ako čujete stvar koja zvuči kao da bi mogla biti jedna od mojih - vjerojatno i jest!

m: Vidimo da iza sebe imaš mnogo nastupa u Engleskoj, kao na primjer u Victoria Warehouseu u Manchesteru i u londonskom E1. Što nam možeš reći o elektroničkoj sceni u Ujedinjenom Kraljevstvu? Koja mjesta i klubove bi preporučio nekome tko nikad nije bio ondje i zašto?

C: Mislim da je scena trenutno vrlo zdrava! Ima mnogo neovisnih klupskih događanja i puno klubova koji organiziraju jedinstvene evente. Stvarno je osvježavajuće svjedočiti tome. Naravno, ima i velikih klubova i dvorana koji stalno dovode poznata svjetska imena. Nekome tko dolazi u London svakako bih preporučio Printworks. Prostor i lineupovi su im bolesni. Neki od mojih osobnih favorita su Stealth u Nottinghamu i Victoria Warehouse u Manchesteru.

m: Tvoj prvi veliki uspjeh u osvajanju Beatport ljestvica bio je dosezanje prvog mjesta 2019. godine sa stvari “Be Good To Me”. Tvoja novija stvar ”Like What?” također je ostvarila prvo mjesto na ljestvici. Što nam možeš reći o soundu ovih stvari i kako bi ih usporedio? Kako si reagirao kad si vidio njihov uspjeh na Beatportu?

C: Nisam baš tehnički talentiran producent, tako da sam se uvijek fokusirao na osnove. Ključ uspjeha za obje ove pjesme je njihova jednostavnost. Po meni, ništa ne može nadmašiti zarazne vokale koji su dobro usklađeni s basslineom i koji imaju nekoliko slojeva dobrih perkusija u sebi. Naravno da sam poludio od sreće kad sam za obje stvari saznao da su došle na prvo mjesto! Doduše, kod “Like What?” mi je to bilo puno važnije jer je izdana na mom labelu. Također, nakon prvog mjesta sa “Be Good To Me”, mislio sam da se moram dokazati, tako da sam se nakon ponovljenog uspjeha osjećao nevjerojatno.

m: Započeo si karijeru objavljivanjem debi EP-a na Elrow Musicu 2017. godine. Što nam možeš reći o tom periodu? Jesi li očekivao da ćeš se tako brzo proslaviti? Što se, do danas, promijenilo u tvom pristupu produkciji?

C: Taj EP mi je definitivno pomogao dobiti pažnju ljudi kad sam tek počinjao! Zapravo, rekao bih da je “The Ciggie” stvar koja je zaista povećala broj mojih fanova. Nikako nisam očekivao toliki uspjeh. Moj pristup se nije previše promijenio. Mislim da sam na početku pokušavao napraviti još glazbe u stilu stvari “The Ciggie”, što se pokazalo jako kontraproduktivnim. Od tada samo radim glazbu po osjećaju i vidim postepeni napredak!

m: Kako su izgledale tvoje prve godine DJ-inga, kad si tek počinjao eksperimentirati s elektroničkom glazbom? Što te izvorno privuklo kod elektronike i zašto si se baš opredijelio za house i tech-house? Misliš li da ćeš se možda jednom preusmjeriti na tvrđi sound?

C: Prvo sam se jako zapalio za dubstep, kad sam imao nekih 15, 16 godina. Mislim da su UKF Dubstep i Drum & Bass 2010., prvi CD-ovi koje sam ikada kupio. Odlazio sam na nastupe artista kao što su Flux Pavillion, Modestep i bio sam na jako puno RAM Records i Hospitality evenata. Tijekom odrastanja počeo sam se prebacivati na komercijalnu house glazbu. Tada smo to zvali “deep house”, iako to i nije bio pravi deep. Kad sam s 18 krenuo na faks u Sheffieldu, otišao sam na party gdje su puštali Patrick Topping i Waff, b2b. Ostalo je povijest! Ne vjerujem da ću ikad ulaziti u tvrđe žanrove. Ako imam slobodnog vremena i ako mi nedostaje inspiracije, radit ću trap/hip hop beatove. Obožavam to.

m: Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Vidimo da te čeka velika svjetska turneja, planiraš li se vratiti u studio nakon toga i možemo li možda očekivati nešto nove glazbe od tebe?

C: Zbog predstojeće turneje, budućnost mi djeluje - okupirano. Nakon toga ću i na još jednu turneju po Australiji i Novom Zelandu a imam i hrpu nastupa po Europi. Što se tiče glazbe, praktički imam nove stvari koje izlaze svaki mjesec, tako da svakako naćulite uši!

Next Page
Loading...
Loading...