Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dr. Motte: ''Cilj mi je uvrstiti techno na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine''

Dr. Motte o novim projektima, planovima, ciljevima, prošlosti i budućnosti

  • Arsen Pavešić | Foto: Promo
  • 23 March 2021

Matthias Roeingh aka Dr. Motte, rođeni je Berlinac. U rodnom je gradu i počeo puštati glazbu prije 36 godina. Ondje je, nekoliko mjeseci prije pada Berlinskog zida, u srpnju 1989., organizirao prvi Love Parade koji je, tijekom narednih dekada, postao globalni sinonim za rave party i techno kulturu. Nakon nekoliko godina bez techno parada, Dr. Motte je okupio novi tim te pokrenuo projekt Rave The Planet. Osim želje da se parada posvećena techno kulturi vrati na ulice Berlina, ciljevi projekta idu u smjeru etabliranja pokreta na svjetskoj kulturnoj sceni. Rave The Planet parada, financirana isključivo putem crowdfundinga, inicijalno se trebala održati u rujnu prošle godine, no planove je pokvarila pandemija. Dr. Motte nam je otkrio najsvježiji update oko cijele priče i još neke stvari...

Bok Matthias, dobrodošao na Mixmag Adriju. Kako život u 2021?

Dr. Motte: Prošlo je točno godinu dana otkako se ne mogu baviti svojim poslom. Čitava godina online glazbe, tijekom koje smo svi shvatili koliko nam fali uživanje u glazbi na plesnom podiju. Ne mogu dočekati trenutak kad će se to napokon dogoditi. Strašno mi to nedostaje i ne mogu se priviknuti na život bez toga. Sve mi i dalje djeluje potpuno nestvarno.

Nedavno smo objavili vijest kako se Rave The Planet parada odgađa za 2022. Vjeruješ li da će je realno za očekivati takav događaj idućeg ljeta?

Dr. Motte: Svakako gledamo pozitivno u budućnost i dajemo sve od sebe da se to dogodi, ali uvijek postoji mogućnost da se situacija u međuvremenu zakomplicira. Mi jesmo spremni na još jednu odgodu, ali u tom bismo slučaju već svi bili u ozbiljnom problemu. To bi značilo da smo tri godine živjeli bez glazbenih događaja. Takav kulturološki šok čovječanstvo nije još doživjelo, a čini se kako svjetske vlade ne mare previše za to. Rave The Planet je najavljen i uredno prijavljen kao događaj za 9. srpnja 2022., ali nitko nije spreman ponuditi nikakva jamstva, niti reći što će se događati dotad. Hoće li se klubovi otvoriti? Hoće li biti festivala? Brojne organizacije su već odustale od ove godine i najavile datume za 2022. A kako će svijet tad izgledati? To nitko ne zna...

Projekt Rave The Planet je nastao prije pandemije. Jeste li, u nekom trenutku, tijekom lockdowna, razmišljali odustati od ideje?

Dr. Motte: Nikad. Ali ova organizacija se temelji na donacijama i razvoj projekta ovisi isključivo o tome pa nema nekog financijskog pritiska. Parada je naša velika želja, ali ona je samo dio većeg projekta čiji su ciljevi održavanje i promocija kulture koja se veže uz elektroničku glazbu. Pripremamo i aplikaciju za UNESCO, u kojoj tražimo da se techno uvrsti na popis svjetske kulturne, nematerijalne baštine. Ako vam se naše ideje sviđaju, donacije možete uplatiti preko stranice www.ravetheplanet.com. Hvala svima unaprijed!

Kako to da ste odustali od Loveparade branda? Odakle ideja za novi naziv?

Dr. Motte: To je duga priča. Ukratko, brand Loveparade i tvrtka koja je stajala iza njega, prodani su 2005. godine. Osim što su prodana prava na naziv, to je bio i početak kraja samog događaja. Održao se još nekoliko puta, a potom završio s onom katastrofom 2010., u kojoj je 21 osoba izgubila život, zbog propusta u organizaciji. Od tad stalno primam upite, kao ''otac Loveparadea'', oko toga hoće li se i kad ponovno održati. Početkom srpnja 2019. smo organizirali izložbu povodom 30 godina Loveparadea i napokon donijeli odluku da je vrijeme da vratimo jedan takav događaj Berlinu. Ali uvjet je bio da se u projekt ne miješaju nikakvi sponzori, nego da se financira isključivo putem donacija, s obzirom da je upravo želja za profitom odvela paradu u propast.

O tom posljednjem razdoblju Loveparadea, od 2006. do 2010., dosta se pisalo i pričalo. Bilo je i nekih kontroverznih situacija. Je li to sve sad napokon iza tebe?

Dr. Motte: Ono što se događalo od 2006. do 2010. je nešto najgore ikad. Naša je kultura eksploatirana i stavljena u marketinški pogon kako bi se zadovoljili nečiji komercijalni interesi. Užasna katastrofa u Duisburgu 2010. šokirala je cijeli svijet i stvorila jednu izrazito negativnu sliku o elektroničkoj glazbi i cijelom pokretu. Nakon toga su mnoge države uvele čitav niz pravila i sigurnosnih mjera za održavanje glazbenih događaja. Rave The Planet je potpuno nova organizacija koja želi nastaviti tamo gdje se, prvi put, stalo i zastranilo. Ovo je prilika da sve ispravimo. Imamo izvanredan tim ljudi, različitih backgrounda, znanja i vještina. I zasad imamo odličnu podršku globalne scene, na čemu sam posebno zahvalan.

Starije generacije se možda sjećaju kako su nekad izgledale parade u Berlinu, ali novi klinci imaju i nove poglede na glazbu i zabavu. Po čemu će Rave The Planet biti drukčiji od Loveparadea?

Dr. Motte: Prije svega, želimo predstaviti današnju raznovrsnost elektroničke glazbe i kulture koja se razvila na nevjerojatne načine, kakvih prije nije bilo. Znači, umjetnost sadašnjeg trenutka, uz sjećanje na korijene... Odbacit ćemo ekskluzivnost i vratiti tzv. open space pristup, kakav smo i imali na samom početku, tijekom prvih godina održavanja parade, kad nam je slogan bio ''One World, One Future''. To su vrijednosti kojima mladi i danas teže, zar ne? Mislim da nije problem u generacijama, već je pitanje kako želimo živjeti. Parada je oduvijek bila usmjerena ka podizanju razine svijesti u društvu pa ćemo, s tom vizijom, nastaviti gledati i dalje prema budućnosti...

Ti si rođen u Berlinu, u kojem u živiš cijeli život pa možeš i najbolje opisati kako je pandemija promijenila grad?

Dr. Motte: Prije godinu dana sam lockdown doživio kao dobru priliku za odmor koju sam sa svojom suprugom Ellen i iskoristio. Prva dva tjedna smo uživali. Berlin je bio vrlo tih i nikog nije bilo na ulicama. Zrak se pročistio. Ali sad je prošla cijela godina, a mi smo još uvijek u lockdownu. Imam osjećaj da sam odvojen od svega do čega mi je stalo. U glazbenom biznisu sam 35 godina. Vidio sam mnoge klubove koji su se otvarali i zatvarali, događaje koji su se pokretali i propadali. Osim toga, desetljećima svjedočim tzv. hiper-gentrifikaciji u Berlinu. Međutim, svi ti problemi su neusporedivi s ovim što se sad dešava. Zato smatram da je naš zahtjev prema UNESCO-u, sad vrlo bitan, kako bismo dobili status kulturne baštine u trenutku kad nismo sigurni hoćemo li ponovno moći živjeti tu kulturu kako smo ju živjeli prije...

Za kraj nam reci nešto o novoj seriji Rave The Planet izdanja na RIOT Recordingsu...

Dr. Motte: Riječ je o seriji singlova, čiji prihodi od prodaje idu u fond Rave The Planeta. Ugodno sam iznenađen i zahvalan tolikom broju glazbenika koji su nas podržali i koje žele sudjelovati u projektu. Ken Ishii, DJ Rush, Tom Wax, Eric Sneo, Aitor Ronda, Joy Kitikonti, AFFKT i Westbam samo su neka od imena koja će se pojaviti u ovom serijalu. Isto tako, velika zahvala ide etiketi Riot Recordings, odnosno Frankyeffeu koji preuzeo izdavački dio na sebe. Tu su i naši suradnici u promociji: dig dis!, Mainline i Push Hard PR koji nam pomažu na dnevnoj bazi. Singlovi odlično kotiraju na Spotifyju i Beatportu pa pozivam i čitatelje Mixmag Adrije da nas podrže slušanjem ili preuzimanjem. Vidimo se u Berlinu, 9. srpnja 2022.

Next Page
Loading...
Loading...