Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Drumcomplex: ''Sve što trenutno imamo je glazba''

Razgovarali smo s veteranom njemačke techno scene povodom izlaska njegovog novog albuma

  • Mixmag | Foto: Promo
  • 16 November 2020

Arnd Reichow aka Drumcomplex prisutan je na njemačkoj techno sceni od sredine 90-ih godina, a njegov pseudonim, kao i naziv njegove izdavačke kuće Complexed Records, govori o njegovoj viziji glazbe kao kompleksnom načinu umjetničkog izražavanja. Drumcomplex iza sebe ima impresivnu diskografiju koja, osim Complexeda, uključuje izdanja za Terminal M, Intec Digital, OFF Recordings, Phobiq, Universal, Toneman i dr. Popričali smo s Arndom povodom izlaska njegovog novog albuma, ''The Story Of Now'', objavljenog u petak, 13.studenog.

M: Pozdrav, Arnd, dobro došao na Mixmag Adriju! Kako život u 2020 :) ?

D: Hvala na pozivu... Pa ovo je svakako luda godina za sve nas, prepuna uspona i padova. Nitko nije mogao zamisliti da će nam se ovako nešto dogoditi...

M: Budući da si upravo objavio novi album, bi li sebe svrstao među glazbenike koji su okolnosti nastale uslijed pandemije iskoristili za istraživanje vlastite kreativnosti?

D: Svakako! Moj raspored s početka ove godine, a koji je uključivao turneju po Aziji i Južnoj Americi nije mi ostavljao previše vremena za dovršetak albuma. Stoga, kad je došlo do raspada sistema u ožujku, odlučio sam mu se maksimalno posvetiti.

M: Reci nam nešto više o albumu... Naslov ''The Story Of Now'' zvuči vrlo spiritualno, gotovo prosvjetiteljski?

D: Veliki sam pobornik teorije života u sadašnjem trenutku. Veliko nadahnuće bila mi je i knjiga ''Moć sadašnjeg trenutka'' Eckharta Tollea koja mi je pomogla u pozitivnom usmjeravanju misli u svakodnevnom životu. U posljednje vrijeme sve više vremena posvećujem i meditiranju, a život mi se razvio na različite načine, pogotovo ako se potrudim pronaći pozitivnu stranu i u negativnim iskustvima. Baš zbog toga mi se naslov ''The Story Of Now'' učinio vrlo prikladnim.

M: Da se nadovežemo na to - jedno pitanje koje, sve češće, postavljamo u intervjuima: Smatraš li da bi pandemija, naposlijetku, mogla imati dugoročno pozitivan učinak na glazbenu scenu? Sve je više glazbenika sa stavom da je sceni bio nepohodan jedan ovakav 'hard reset'. Kakvo je tvoje mišljenje?

D: Činjenica je da se, posljednjih godina, život počeo odvijati pod parolom 'brže, više, jače'. Nitko se, ni u jednom trenutku, nije usudio zaustaviti i razmisliti o svemu tome, a kamo li pokušati nešto promijeniti. Honorari glazbenika počeli su dostizati nemoguće iznose, a društvene mreže postale su toliko bitne da je glazba pala u drugi plan. A sve što trenutno imamo je - glazba. Više nitko nije pod svjetlima pozornice. Mislim kako je svaki kraj, ujedno i novi početak i vjerujem kako će i naša scena nešto naučiti iz svega ovoga. Nadam se da ćemo se, jednog dana, opet svi družiti i međusobno podržavati. Kao nekad.

M: Imaš li možda neki update oko svojih budućih nastupa? Kakva je perspektiva njemačke klupske scene u skoroj budućnosti?

D: U Njemačkoj je, do kraja studenog, na snazi novi lockdown, a svi veliki glazbeni događaji zabranjeni su do kraja godine. Nažalost, trenutno je vrlo teško prognozirati neku pozitivnu promjenu, ali i ja, kao i svi, vjerujem kako još uvijek ima nade za nas...

Next Page
Loading...
Loading...