Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Usudite se!

Ovo je idealno vrijeme za važan glazbeni pomak, za korak naprijed, za onaj hrabar potez u skladanju elektroničke glazbe koji će vas izbaciti na površinu jer ste se usudili napraviti nešto drugačije a dobro; nešto novo a pitko; nešto sa vašim osobnim potpisom

  • Dubravko Jagatić | Foto: Jesman Fabio/Unsplash
  • 7 April 2020

Doma smo već danima i tjednima. Nema koncerata, nema nastupa, nema proba, nema druženja, nema partya, nema ničega što nam je svima činilo život prije dolaska COVIDA-19. Nakon što smo shvatili da nam se život promijenio iz temelja, iz faze depresije i letargije okrenuli smo se razmišljanju o budućnosti. Nije svijetla ali hajde da je učinimo što podatnijom za ostatak života kakvog si želimo. Što da u takvoj situaciji radi neki glazbenik? Što da u takvoj situaciji radi netko tko stvara elektroničku glazbu, producira, DJ-ira, organizira nastupe, gostuje po klubovima itd.? Nekako se nameće samo po sebi da je idealno vrijeme za stvaranje nove glazbe. Vremena bi trebalo biti dovoljno. Stoga, ako vas potres nije potjerao iz stana, ako vam koronavirus i potres nisu ubili volju za kreativnim procesom, ako su svi vaši bližnji zdravi, ako imate kakav takav izvor prihoda i ne brinete što ćete sutra jesti, ako vam je život u izolaciji relativno komotan i ugodan u zajednici u kojoj živite, ako imate svojih par kvadratnih metara prostora za kreativno izražavanje, te svu potrebnu opremu – možete se posvetiti kreativnom procesu stvaranja glazbe. Dakako, ako vam je ostalo toliko volje i optimizma da se tome možete u potpunosti posvetiti.

Djelomičan popis svih ovih preduvjeta je ujedno i odgovor Glavnom tajniku Hrvatskog društva skladatelja Antunu Tomislavu Šabanu koji je povodom izbijanja pandemije i proglašenja karantene odaslao prigodan dopis članovima HDS-a u kojem je između ostalog napisao: “Iako povod nije lijep ni dobar, ipak bih poželio svima da, ako već moramo boraviti u vlastitim domovima, ne zaboravimo što nam je poziv: koristimo svoju kreativnost i znanje pa tijekom idućih tjedana stvorimo nova djela hrvatske glazbe ili o njoj. Ako nam je nedostajalo vremena i koncentracije za to, ovo teško vrijeme kušnje možemo pretvoriti u dobru priliku.” Dakle, ukoliko vam za stvaranje glazbe ne treba gudački kvartet, razuzdani bubnjar, brass sekcija ili ostatak članova benda jer stvarate elektroničku glazbu koja ovisi isključivo o vama i vašoj kreativnosti, preduvjet je da imate svu potrebnu opremu kako bi to ostvarili.

Ako ste stvarali elektroničku glazbu onda znate da vam je prioritet dobar sound. Postoji čitav niz raznih plugin-ova, virtualnih synthova, soundova i softvera koji će vam to omogućiti. A postoji i oprema koju je ovih dana gotovo nemoguće nabaviti ako već do sada niste. Još jedan preduvjet je i da imate dovoljno novaca za kupiti pristojnu opremu. Dovoljno novaca za takvu jednu “igru” podrazumijeva između 2000 do 6000 eura. Blago onima koji imaju i mogu. Tome je doskočila kompanija Behringer koju su mnogi izbjegavali ili je poznaju kao tvrtku koja je proizvodila uglavnom jeftinije, ne baš kvalitetne uređaje. Ukratko, sa željom da se na neki način probiju na globalno tržište takvi kakvi jesu, prije par godina su se dosjetili i počeli proizvoditi kopije najpoznatijih sintesajzera. Cijena njihovih sintesajzera koji, tvrde upućeni, ne zvuči nimalo drugačije od onih skupih od više tisuća eura, košta između 300 i 600 eura. Gotovo deset puta manje od originala. Tako se na primjer kopija legendarnog Minimoog modela D može kupiti već za 300 eura. Na tržištu su tako i kopije Korgovog ARP-a pod nazivom Oddisey, Rolandove 808, Prophet itd. Sve ostalo je na vama i vašoj kreativnosti. Zapravo, na vama je da sve svoje slobodno vrijeme uložite u isprobavanje i istraživanje soundova i stvaranje glazbe po vašem ukusu i talentu. Ovo je sa druge strane idealno vrijeme za onaj važan glazbeni pomak, korak naprijed. Onaj hrabar potez u skladanju elektroničke glazbe koji će vas izbaciti na površinu jer ste se usudili napraviti nešto drugačije a dobro. Nešto novo a pitko. Nešto sa vašim osobnim potpisom. Možda se rodi i neki novi glazbeni pravac. Potrebno je samo usuditi se.

Next Page
Loading...
Loading...