Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Fernanda Martins: "Volim način na koji publika u regiji iskreno uživa u partyjima"

Uoči njenih nastupa u Zagrebu i Tuzli, imali smo priliku popričati s cijenjenom techno DJ-icom i producenticom

  • Željka Rudar I Foto: Promo
  • 5 October 2019

Fernanda Martins svakako se može opisati kao jedno od vodećih imena današnje Techno i Hard Techno scene. Ova brazilska DJ-ica i producentica sa španjolskom adresom svojim je probranim setovima, kvalitetnom produkcijom i snažnom osobnošću osvojila techno fanove diljem svijeta, te postala prepoznatljivo ime i izvan samog žanra.

Iako aktivno sluša i proučava glazbu od ranih tinejdžerskih godina, svoju DJ i producentsku karijeru gradi posljednjih 15-ak godina, postepeno se razvijajući u eminentno ime techno žanra. Svoje setove predstavila je diljem svijeta, a vrlo je dobrodošla gošća na raznim eventima diljem regije.

Uoči njenog skorašnjeg nastupa u Zagrebu, imali smo priliku popričati s Fernandom o njenom viđenju techno scene danas, bogatom DJ i producentskom iskustvu, dosadašnjim nastupima u regiji, a dotaknuli smo se i novih izdanja koje priprema za svoja tri labela... Pročitajte u nastavku.

m: Prisjetimo se tvog izvrsnog seta koji si u lipnju ove godine imala na Fort Bourguignonu u Puli - kakvi su tvoji dojmovi? Ovo je ujedno i vrlo specifična lokacija za nastupe…

Fernanda Martins: Bilo je odlično, i uistinu, ta lokacija samom nastupu daje posebnu atmosferu. Odlično sam se provela, bez obzira na male “tehničke” probleme uzrokovane lošim vremenskim uvjetima. Moram istaknuti da svaki put kada nastupam u Hrvatskoj, osjećam se dobrodošlo, a tako je bilo i ovom prilikom. Odličan event i jako mi je drago da sam konačno imali priliku nastupiti tamo. Volim način na koji publika u regiji iskreno uživa u partyjima, a još mi je draže kada te momente mogu podijeliti s vama i kroz set.

m: Kad već spominjemo specifične lokacije, a imala si priliku nastupati diljem svijeta - koje bi još evente i lokacije posebno istaknula?

FM: Mogla bih navesti mnogo toga… Klubovi kao što je recimo berlinski Tresor - ne samo zato jer općenito volim taj klub, već i zato jer je puno više od kluba, dio je techno povijesti. Također, španjolski klub Florida 135, koji izgleda poput pravog grada - unutra imate barove, dućane, pa čak i kino!

Nedavno sam eksperimentirala s nečim potpuno novim i ispalo je puno bolje od očekivanog! Nastupila sam u glavnoj dvorani Nacionalnog muzeja likovne umjetnosti u Santiago de Chile, što je vrlo atipično mjesto za bilo kakav clubbing event, u okruženju povijesnih i vrijednih umjetničkih djela, s izvrsnom produkcijom Around SCL ekipe. Izvrsno iskustvo!

m: Što je za tebe - techno?

FM: Ovo je pitanje na koje bi većina vjerojatno odgovorila nešto u stilu: “Techno je više od glazbe, to je način života”. I slažem se s tim, ali… S fokusom isključivo na glazbu, i to je način na koji doživljavam ovaj stil, techno je jedan od rijetkih glazbenih žanrova koji ti daje mogućnost izraziti različite emocije na toliko puno različitih načina. I artistu i ljubitelju žanra daje fleksibilnost i širinu varijacija kroz koje možeš putovati; žanr u kojem možeš pronaći jednostavne i bazične kombinacije ritma i zvuka do avangardnih, egzotičnih i originalnih… Postoje varijacije techna za svačiji ukus i to je ono što ovaj stil čini zabavnim i interesantnim.

m: Posljednjih nekoliko godina zamjetan je porast DJ-ica i producentica u techno svijetu; po tvom mišljenju, radi li se o trendu ili zaista žanr proživljava vrlo značajne momente promjena i razvoja?

FM: Kao i svi muškarci u ovom poslu, i žene slijede svoje snove i naporno rade da bi postigle određene ciljeve. Zamjetno je kako je posljednjih nekoliko godina prihvaćanje žena u industriji puno izraženije, i to je pošteno, tako treba biti. S druge strane se ipak pitam - zašto još uvijek postoji toliki fokus na to da li je riječ o DJ-u ili DJ-ici, kad bi smo se trebali koncentrirati na samu glazbu i način na koji se artist izražava?

Ukratko, i to je moj osobni pogled na sve, ne smatram to trendom, već doživljavam kao sazrijevanje scene i nadam se da će se i nastaviti u tom smjeru. Želim dosegnuti stadij da jednog dana više ne bude ovih pitanja u intervjuima (haha).

m: Tvoji setovi su konstantno ispunjeni izvrsnom (novom) glazbom; s vrlo gustim rasporedom nastupa, kako otkrivaš novu glazbu?

FM: Uistinu, slušam jako puno glazbe. Puno preslušavam Soundcloud, ali i Spotify, Beatport, Bandcamp… Neki put dobijem i preporuke svojih kolega, i uvijek istražim imena koja mi netko spomene.

m: Kad smo već kod priprema setova, imaš li neke omiljene stvari koje voliš redovito puštati kao intro/outro odabir?

FM: Iskreno, i ne baš. Uvijek slažem setove prema svom osjećanju publike, ali se nastojim i prilagođavati kako bi se moja selekcija uklopila u koncept partyja, tako da će i moj odabir uvijek djelomično ovisiti i o tome koja DJ imena puštaju prije ili poslije mene.

m: Vratimo se malo na tvoje početke DJ karijere - tko te inspirirao, kako si učila DJ-irati, jesi li imala mentore ili si jednostavno pohađala partyje i upijala sve što čuješ i vidiš?

FM: Kada sam započela učiti DJ-irati, prijatelj - DJ Bad from Brazil, mi je pokazao osnove miksanja. Više od samog razumijevanja korištenje opreme, to mi je pomoglo da razumijem što točno rade DJ-evi koje sam promatrala. I od tog trenutka, uvijek sam nastojala učiti od drugih - a takva sam i danas, uvijek najviše naučim kada se fokusiram na rad drugog artista, kojeg cijenim. Nisam pohađala nikakve DJ tečajeve, već sam jako puno vježbala i učila kod kuće te promatrala što drugi rade i upijala znanje.

m: Nastavno na prethodno pitanje, koji savjet bi Fernanda danas uputila Fernandi koja tek započinje svoju karijeru?

FM: Pretpostavljam da bih joj rekla da vjeruje u sebe i slijedi svoju intuiciju vezano za korake koje treba učiniti te da pronađe svoj put kao artist unutar ove industrije; i da vjeruje u glazbu koju voli.

m: Kao aktivna producentica, koji su tvoji savjeti za rad u studiju, što je za tebe iznimno bitno u tom procesu?

FM: Kada je riječ o stvaranju glazbe, mislim da je jako važno početi rad s kvalitetnim zvukovima koje koristite - bez obzira da li ih preuzimate iz raznih libraryja ili ih sami kreirate. Ako je to dobro odmah u startu, bit će korisno u daljnjem procesu i nećete gubiti puno vremena pokušavajući ih popraviti u fazi mixa.

Nakon što te razne dijelove samih sampleova i zvuka odaberete tako da dobro funkcioniraju zajedno, fokus naravno ide na njihovo postavljanje na pravo mjesto, EQ i čišćenje nepotrebnih frekvencija, malo kompresije tu i tamo - i tada se možete prepustiti kreativnosti i stvaranju glazbe. Odabir pravih zvukova odmah u početku, koji zajedno dobro funkcioniraju, je najbolji savjet koji mogu dati.

m: Vodiš tri labela, Devotion, Hardwork i Audiocode Records - koja njihova međusobna razlika, ali i općenito “filozofija”?

FM: Sva tri labela vodim sa svojim partnerom, Lucasom Freireom. Devotion je naš techno label, kreirali smo ga početkom 2015. Unutar te etikete objavljujemo stvari koje spadaju u kategoriju dinamičnog, kvalitetnog i autentičnog techno žanra. Imamo izdanja respektabilnih artista unutar žanra, ali uvijek tražimo i nove talente. Izdanja objavljujemo svaka tri tjedna, a imamo i vinilnu seriju “Devotion Limited”.

Zatim, Hardwork Records je fokusiran na malo čvršći te sirovi techno. Originalno, to je bio prvi Lucasov label, pokrenut 2007. i aktivan kojih šest godina, zatim je nastala pauza. Osjetili smo da je ove godine dobar moment da reaktiviramo label i s njim upotpunimo glazbeni prostor između Devotiona i AudioCodea.

I posljednji, AudioCode Records, je u potpunosti posvećen najbržoj i najčvršćoj varijaciji Hard Techno žanra, poznatija i kao “Schranz”. S prvim aktivnostima oko tog labela započeli smo 2009. godine i u vrlo kratkom vremenu smo se postavili kao vodeći label ovog podžanra Hard Techna.

m: Pripremate li kakva interesanta nova izdanja na sve tri etikete, koja bi nam voljela istaknuti?

FM: Da, svakako! Sva EP izdanja na Devotion Records zvuče odlično - za 21. listopada pripremamo EP za koji je zaslužan Bernardo Hangar, talentirani španjolski producent, a u studenom nam stiže EP izdanje Vegima (DJ i producenta iz Prištine), koji će uključivati i remix Olivera Rosemanna. U prosincu objavljujemo novo vinilno izdanje Devotion Limited serijala, bit će dostupno i digitalno, a sadržavat će izdanja Juana Trujilla i H. Paula, s remixevima Lucasa i mene.

Sredinom studenog nam stiže i sljedeće izdanje za Hardwork, koje će uključivati 5 stvari finske legende Lea Lakera, a 14. listopada nam na AudioCode Records izlazi EP španjolskog producenta SlugoS, s Lakerovim remixom.

m: Također, jedno od recentnijih izdanja na Devotion etikete bio je i tvoj “Nerve Edge” remix, stvari koju originalno potpisuje Augusto Taito…

FM: Tako je, i za taj remix sam dobila jako puno pozitivnog feedbacka te ga vrlo često sviram u svojim setovima. A Augusto je iznimno talentiran i vjerujem da ima perspektivnu budućnost kao producent.

m: Da privedemo razgovor kraju - vrlo si često u regiji, kako ti se općenito sviđa ovdje, da li si uz mnogobrojne nastupe imala priliku biti i turist?

FM: Volim ovu regiju, i 2016. sam s obitelji proputovala obalni dio Hrvatske - krenuli smo od Dubrovnika, i zatim posjetili Split, Trogir, Zadar, Šibenik, Rijeku...čak i Plitvička jezera! Sada se vraćam u Hrvatsku, gdje ću 11. listopada nastupiti u Depo klubu u Zagrebu, a zatim sam 9. studenog u Tuzli, u BiH. Vidimo se uskoro!

Next Page
Loading...
Loading...