Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Fresh Island - Insajderska priča

Adnan Mehmedović, jedan od pokretača i organizatora najvećeg hip hop festivala u regiji, otkriva nam izazove stvaranja Fresha

  • Adnan Mehmedović Medo | Foto: Fresh Island
  • 8 July 2019

Fresh Island festival nastao je prije osam godina kao ideja petero prijatelja koji su u to vrijeme iza sebe imali otprilike petnaestak godina iskustva u promociji urbane i hip-hop kulture u Hrvatskoj kroz produkciju glazbe, marketing, DJ-ing i organizaciju evenata (RNB Confusion I Blackout) i koncerata. Ova je petorka - Senka, Medo, Phillie, Bizzo i Stu - odlučila da je 2012. godina kada će podići priču na višu razinu i u moru elektronskih festivala, koji su uglavnom bili producirani od strane britanskih promotora, priuštiti Zrću i Hrvatskoj prvi festival urbane glazbe i hip hop kulture.

Tako je rođen Fresh Island Festival. Lokacija se nametnula sama po sebi zbog već dobro uhodanog programa u klubovima i svim potrebnim uvjetima koje zadovoljavaju festivalske potrebe - Novalja je imala sve što treba, nekoliko top open air klubova, plažu, prekrasno more i dodatne sadržaje. Glavni izazov bio je kako organizirati i izgraditi festival posvećen žanru glazbe koji među Hrvatima nije toliko popularan, posebno jer su u to vrijeme bili naviknuti na festivale elektronske glazbe.

Odgovor je stigao brzo - strana publika od samog je početka prepoznala potencijal i zvuk Fresh Islanda, pa je ispalo da su od prvog dana, većinska publika festivala posjetitelji iz Velike Britanije. Od samog početka imali smo viziju da postanemo internacionalni festival, a znanje i networking kojeg smo ostvarili tijekom godina rada kao promotori pomogli su nam u realizaciji ideje. Sve je krenulo kao ideja na Weekend Media Festivalu 2011. godine, a već 2012. imali smo prvo izdanje Fresh Island Festivala. No krenimo redom...

2012. Prvi Fresh

Pred organizacijom je bila teška odluka - koja imena dovesti na premijerno izdanje festivala kako bismo od početka privukli pažnju publike i ostavili trag. Kod odabira line up-a festivala vodili smo se time da osiguramo sljedeće: jedan "old school" izvođač, jedan trenutno vruć, #1 izvođač s top lista te jedan r'n'b izvođač. Oko te baze gradili smo ostatak festivala.

Ovo je bila prva lista želja izvođača koje smo željeli dovesti na prvi Fresh Island Festival:

A LISTA:
ERYKAH BADU DJ SET
QUESTLOVE DJ SET
PREMIER vs. PETE ROCK
REDMAN LIVE!

B LISTA:
JAZZY JEFF
TABOO from BLACK EYED PEACE
TREVOR NELSON + Yo! MTV Raps
SHORTEE BLITZ
EVE LIVE!
ALCHEMIST vs. JUST BLAZE
Ms. DYNAMITE

Ako LMFAO otpadne, šta kažete na NAS live!?

Na kraju se odabir sveo na Nasa, Eve, DJ Muggsa, DJ Revolutiona, DJ Statik Selektu, DJ Shortee Blitza. Uz nesebičnu potporu klubova sa Zrća, uspjeli smo uspješno održati prvo izdanje festivala - tad kao malog, boutique festivala sa 2000 ljudi i tendencijom rasta.

Naša sreća je bila što smo imali već dobro etabliranu destinaciju, odlično produkcijski opremljene klubove koji su nam poslužili kao stage venuei te nekoliko prijatelja koji su investirali u našu ideju od samog početka. Nastup Nasa na prvoj godine festivala svima će ostati u sjećanju, jer mu je nastup na Fresh Islandu bio zapravo i promocija novoizdanog albuma "Life is Good", kao i činjenica da su svi bili ponosni i sretni što je Fresh Island stao na noge.

2013. Drugi Fresh

Za drugi Fresh Island odvažno smo odlučili u line up uvrstiti neke od najtrending artista u usponu te godine, poput reperice Iggy Azaleae i mladog trendsetera A$AP Rockyja. Kako bi se i dalje držali zadanih temelja, nismo zanemarili ni old school, pa su na drugi Fresh došli i Snoop Dogg, KRS-One, DJ Tony Touch i Statik Selektah. Druga godina ujedno bilježi i porast posjetitelja kojih je sad već nekoliko tisuća. Snoop Dogg je čak s grupom Madcon snimao video spot na Pagu za njihovu zajedničku pjesmu "Is you with me" sa albuma Madcon koji, nažalost, na kraju nikad nije izašao u javnost.

Koncert Snoop Dogga u Papayi možda spada u najbolje nastupe na plaži Zrće općenito. S druge strane, A$AP Rockyjev nastup, sjećam se, bio je prvi drugačiji nastup od svih hip-hop izvođača koje smo vidjeli do sad - bio je to unaprijed isceniran i povezan nastup uz razrađenu vizualizaciju, video i zvuk. Na drugom Fresh Island festivalu upoznajemo britansku PR agenciju Full Fat, s kojom dogovaramo osvajanje UK tržišta za 2014. i dovođenje prvih gostiju uz Velike Britanije.

2014. Treći Fresh

Znali smo da smo podigli ljestvicu visoko, i u trećoj godini smo trebali napraviti korak dalje, pa smo ugostili Rick Rossa, Method Mana & Redmana te Mobb Deep koji su u zadnji čas ispali kao odlična zamjena otkazanom DMX. Naime, ovo je godina u kojoj smo naučili nešto što će nam i kasnije poslužiti kao vrlo korisno iskustvo - naučili smo da moramo biti spremni na potencijalne rizike, u suradnji sa kolegama s drugih festivala složili smo svoje risk dokumente u kojima je obrazloženo ponašanje u svakoj problematičnoj situaciji, od otkazivanja artista do nevremena.

Tako smo se na trećem izdanju Fresha susreli s otkazivanjem koncerta DMX-a. Imali smo doslovno 24 sata za zamjenu, jer u to vrijeme on nam je bio praktički jedini pravi headliner zbog kojeg je publika najviše došla na festival. Tad smo se svi vlasnici festivala skupili u uredu i, prema dokumentu koji smo izradili i koji sadrži određena pitanja i odgovore u proceduri ovisno o kakvoj se situaciji radi, donosimo zajedno odluku. U ovoj konkretnoj situaciji nam je pomoglo poznanstvo Phat Phillieja sa Mobb Deepom koji je doslovno odmah nazvao i rekao - Imam slot na festivalu u Hrvatskoj za vas, sutra, trebate nam uskočiti, plaćamo avansno nastup. Četiri sata poslije, Mobb Deep su bili na avionu iz New Yorka za Hrvatsku. Zamjena je prihvaćena odlično od publike, na kraju je to ispao najbolji nastup te godine. S DMX-om smo završili na sudu u Nizozemskoj, a novce i dan danas nismo dobili od nastupa kojeg je otkazao.

Istovremeno, Rick Ross je tad bio najveća aktualna hip hop zvijezda sa hrpom hitova u eteru i uspjeli smo ga dovesti na Fresh Island direktno na jedan dan iz Miamija. Ipak, te godine, od svih nastupa najviše mi se je urezao nastup Redmana & Method Mana. Oni su kraljevi live nastupa koji su u sat i nešto vremena doslovno prevrnuli publiku Aquarius kluba naopačke.

Te smo godine vidjeli i potrebu za širenjem na nova tržišta Europe, naročito u Njemačku, Austriju, Češku, Slovačku i UK. Znali smo da sam izvođač nije dovoljan da privučemo gosta iz drugih zemalja, pa smo dobro promišljenom kampanjom za svako tržište osigurali partnerstva sa klupskim promotorima, PR agencijom, DJ- kolektivima i turističkim agencijama za mlade, čiji su festivalski paketi bili krucijalni da privuku gosta da posjeti naš festival, jer su u svojoj ponudi nudili sve - od prijevoza, smještaja i ulaznice za Festival.

Ovo je godina kada smo shvatili i da se vani ne oglašavamo klasično kao Festival, već sloganom "Your perfect hip-hop Holliday" gdje gostima, uz odlične nastupe na otvorenom, nudimo i nezaboravan aktivni odmor uz pregršt aktivnosti koje se nalaze na plaži, poput bungee jumpa, skijanja na vodi, izleta, boat partyja i sl. Sjećam se kao danas emaila od Phat Phillieja koji nam piše: "Zvali su me iz WMA, jedne od najvećih booking agencija, da provjere tko to u maloj Hrvatskoj, koja je do tad bilo nepoznato festivalsko tržište za hip-hop, organizira hip-hop festival u vrijeme kada je taj žanr na neki način stagnirao." Taj email nas je, na velika vrata, doveo do ozbiljnih booking agencija koje nas počinju prepoznavati i nuditi artiste koji su nam do tada bili van dohvata.

2015. Četvrti Fresh

Četvrto izdanje festivala je ujedno bilo i isprobavanje novih koncepata u bookingu i pristupu slaganja line upa. Prijašnjih godina bi bukirali za svaki dan festivala po jednog izvođača kao headlinera, dok smo u ovoj godini odlučili složiti line up sa više artista u jednom danu kako bi stvorili još veći festivalski dojam. Također, važno je napomenut da smo ove godine postali prvi festival izvan granica UK-a koji je na plažu Zrće doveo grimme žanr i artiste poput Stormzyja, koji su danas headlineri Glastonburyja. Izvođače smo doveli u suradnji sa urbanim medijem svjetskog glasa, Noisey, i po prvi put smo složili Noisey grimme stage koji je tad bio ispred svog vremena. Taj potez prepoznala je i UK publika te smo u 2015. po prvi put zabilježili veliki broj UK gostiju na Fresh Island Festival. Zbog odličnih odnosa sa DJ-em i producentom Statik Selektahom, na ovom izdanju festivala snimio se i video spot za pjesmu "Beautifull life" čiju produkciju potpisuje Statik, a gostuju Joey Bada$$ i Action Bronson. Sa tom pjesmom i video spotom polako smo postajali prepoznatljivi i u Americi te već naredne godine bilježimo posjete prvih Amerikanaca na plaži Zrće.

Uz Action Bronsona, Statika i Stromzyja, na četvrtom Freshu nastupali su još i Joey Bada$$, Pusha T, Danny Brown, Migos, JME, Tropkillaz…

2016. Peti Fresh

Peto izdanje festivala je bilo najveće ikad, sa najvećom posjetom. Doveli smo brojne izvođače, među kojima su bili Wiz Khalifa, Ty Dolla Sign, DJ Premier, Tim Westwood, Chris Brown, Kehlani, Shakka, Logan Sama…

To je ujedno bio i naš prvi izlaz na plažu iz klubova, planirali smo veliki nastup Chrisa Browna na Big Beach Eventu, ogromnoj bini na plaži, oko čega smo bili jako uzbuđeni. No, zapuhala je poznata bura i to toliko jaka da je zbog siline udara koncert morao biti premješten u Aquarius. Tad smo se prvi put suočili s pravim kriznim menadžmentom, situacijom koja je bila iznad nas jer se radilo o izuzetno teškim vremenskim uvjetima gdje nam je u jednoj noći skoro do temelja srušen venue kojeg smo izgradili na plaži. Tad smo se upoznali s kriznim protokolima, načinima rješavanja novonastale situacije koju smo uspjeli pozitivno rješiti uz niz problema koje smo imali pred sobom. Bili smo sretni jer smo nastup unatoč katastrofalnom vremenu uspjeli održati u klubu, nitko nije stradao a to je na kraju bilo i najvažnije.

2017. Šesti Fresh

Na krilima 2016. i visoko podignute ljestvice s kojom smo podigli i očekivanja publike, uspjeli smo složiti možda najbolji festivalski line up u povijesti Fresh Island Festivala. Uspjeli smo okupiti na plaži Zrće u tom trenu najveća imena hip-hop scene čiji su se hitovi nalazili na br.1 ljestvicama Billboarda ("French Montana feat. Rae Sremmurd Unforgettable"). Na Zrće su tako došli Sean Paul, Rae Sremmurd, Young Thug, French Montana, Giggs, Dj Jazzy Jeff, Mike Skinner

Nastup Giggsa na after beach dnevnom partyiju u Papayi je u festivalskom reportu Noiseyja proglašen najboljim UK hip-hop izvozom, najboljim nastupom izvan UK granica. To je i godina kada dobivamo niz priznanja struke i medija koji Fresh Island počinju svrstavati u najbolje ljetne festivale u Europi (The Guardian, Lonely Planet, Noisey i dr.). U 2017. godini medijska vrijednost promocije Fresh island Festivala u svijetu iznosila je 2.000.000 eura, te smo se našli u svim relevatnim glazbenim, lifestyle i putnim portalima i medijima.

2018. Sedmi Fresh

Prošla godina bila je ona koju su svi dočekali sa smješkom na licu, mjesec i pol dana prije samog festivala, sedmi Fresh Island bio je službeno rasprodan. Dobitna kombinacija izvođača u sastavu, Wiz Khalifa (koji se po drugi put vratio na Fresh Island), J Hus, Lil Pump, Partynextdoor, Goldlink, Ty Dolla Sign i Vince Staples zacementirali su Fresh Island u vodeći internacionalni hip-hop festival. Ipak, nije sve počelo idealno - imali smo potvrđenu Cardi B, koju smo čuvali za treću objavu line up-a. Sjedili smo na njoj dugo, možda i dva mjeseca, jer nam je kalendarski predviđena najava bila za početak travnja. Napokon dođe taj trenutak kad trebamo objaviti Cardi B, ali tjedan dana uoči objave čujemo od prijatelja promotra glasinu da je Cardi možda trudna. Phillie odmah kontaktirat MGMT za informaciju, međutim dobijemo odgovor da Cardi B dolazi na Fresh Island i da je sve OK.

To nas je malo smirilo, ali i dalje smo imali osjećaj da nešto ne štima. Objava koja je bila plasirana za srijedu, odobrava se u ponedjeljak prije izlaska, no stopiraju nas iz MGMT-ja koji priznaju da je Cardi trudna i da odgađa cijelu turneju za EU. Nažalost, u ovim situacijama i svim sličnim promotor je namjanje zaštićen u Ugovoru. Naravno, novac ti se vrati na račun, ali vrijeme koje smo izgubili je nepovratno - mogli smo ga iskoristit za promociju nekog drugog artista. I onda, nakon takvog otkazivanja, trebaš minimalno 7-14 dana da nađeš kvalitetnu zamjenu koja je slobodna i u EU na tvoje datume. To izgubljeno vrijeme nitko ti ne može nadoknaditi, možeš doslovno izgubiti 500 ulaznica koje si mogao prodat da je sve bilo OK.

Potencijalnu izgubljenu dobit nitko ti neće nadoknaditi, i tu je promotor organizator u potpunosti nezaštićen. Čak zna ići i do to mjere da ponekad i ne dobiješ službenu izjavu zašto izvođač otkazuje već sam moraš formulirati, a onda dolazi i do mogućeg nepovjerenja publike i fanova prema tvom brandu, a ti apsolutno nisi kriv. Ali, srećom, sve je na kraju završilo dobro i bili smo spremni za osmi Fresh.

2019. Osmi Fresh

Ovogodišnje izdanje na plažu Zrće dovodi sjajnu zvjezdanu postavu trendovskih zvukova hip hopa i srodnih žanrova poput afrobeatsa, trapa, dancehalla, grimea i r'n'b -ja. Uskoro na plaži Zrće počinje najbolji ljetni rap tulum koji režiraju Tyga, Tory Lanez, Stefflon Don, Afro B, Gunna, Yxng Bane, Not3s i brojni drugi…

Nama je ova 2019. godina važna i jer je ovu zimu svjetlo dana ugledao i mlađi brat Fresh Islanda, prvi Fresh Mountain festival, snježna hip hop idila u trajanju od sedam dana u resortu Les Orres u francuskim Alpama. Bio je to jedan eksperiment koji je prebacio vibracije Fresh Islanda u skroz suprotno okruženje, ljetnu vrućinu, morske valove i plažu zamijenili smo snježnim slalomima i zimskim atrakcijama. Da je prošlo i više nego uspješno pokazuje i činjenica da su već u tijeku registracije za sljedeću godinu i da su objavljeni datumi drugog Fresh mountain festivala.

Također, U 10. mjesecu Fresh Island crew okreće novu stranicu u svom festivalsku poslovanju te u suradnji sa Funderbeam investicijskom platformom izlazi u svoj investicijski ciklus gdje će svojoj publici te svim zainteresiranim ulagačima ponuditi mogućnost da postanu dioničari festivalskog portfolia Fresh Island i Fresh Mountain, kojem je u planu pojačanje sa još dva nova festivala u 2020. godini. Ovom kampanjom prikupljat će se sredstva za razvijanje i rast dosadašnjih festivala kao pokretanja novih događaja za kojima postoji veliki interes publike. To nam je još jedan pokazatelj da smo, usprkos izazovima, nepredviđenim problemima i krizama, na dobrom putu koji smo zacrtali od prvog dana.

Pitali ste nas na što smo najponosniji - na više stvari, uspjeli smo organizirati festival za kojeg u UK misle da iza njega stoje Britanci. Uspjeli smo organizirat prvi hip hop destinacijski festival u Europi. Prije Fresha su postojali samo festivali lokalnog karaktera, a mi danas imamo posjetitelje iz 40 zemalja.

Ponosan sam na to jer smo na festival doveli neke naše idole iz djetinjstva o kojima smo sanjali poput Nas i Snoop Dogga. Ali, ja i dalje mislim da smo tek startali, i da naše najbolje vrijeme tek dolazi zahvaljujući ne samo našoj ideji i trudu nego i velikoj podršci i trudu našeg tima, koji stoji iza Fresh Islanda, od Gaby, Lobela, Hane, Mire, Antonia, Ines, Marka i mnogih drugih suradnika bez kojih bi festival bilo nemoguće organizirati i koji su zaslužni za odličan vibe i kad je najteže.

Next Page
Loading...
Loading...