Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: pocket palma

U novom nastavku rubrike u kojoj se bavimo mladim nadama regionalne glazbene scene, predstavljamo zagrebački dvojac Anju i Luku i njihov synthwave zvuk

  • Jovana Radovanović | Foto: Benjamin Strike
  • 13 July 2020

Na talasu novog hrvatskog pop zvuka stiže nam zagrebačka ekipa pocket palma. Radio postaja novih 80-ih, nostalgija za SMS porukama, prženim CD-ovima i road tripovima - tako ih opisuje njihova zvanična Bandcamp stranica. Ako su vas ovi keywordsi zaintrigirali i “kidnapovali” vašu i ovako ograničenu pažnju, upoznajte Luku i Anju – glasove vašeg pocket palm benda. Bilo da leto provodite u gradu, na selu, bazenu ili uz neku obalu – sigurni smo da će njihove stvari pronaći put do vaše letnje playliste.

“Projekt pocket palma započeli smo početkom 2019. godine” kaže Luka, a Anja dodaje: “Na glazbi zapravo surađujemo od 2012., upoznali smo se u srednjoj školi u Zagrebu i jako brzo smo kliknuli. Iza sebe imamo dva albuma - na engleskom pod imenom 'Side Project' i jedan na hrvatskom kao pocket palma.”

“Ono čega nema je ono što nas nosi” jedan je od upečatljivijih stihova sa njihovog novog albuma. Autentični glasovi Luke i Anje, iskreni i direktni stihovi te karakteristični synthwave zvuk, njihovi su aduti. U početku su furali mračniji pop zvuk, a onda, oko 2016. godine prelaze na synthwave i tu se zadržavaju.

Anja se krenula igrati sa retro synthwave zvukom još prije nekoliko godina, ali to nam se nije uklapalo u koncept Side Projecta. U jednom trenu smo jednu od njenih pjesama preveli na hrvatski i dogodio se 'godišnji', prvi pocket palmin singl. Užasno nam se svidjela vibra koju smo dobili od takve glazbe na hrvatskom i odlučili smo da je u redu da pokrenemo nešto potpuno novo”, kaže Luka. Novonastala situacija (a.k.a post corona world) im je teško pala i, na trenutak, omela planove. Posle uspeha u promociji novog albuma u zagrebačkoj Tvornici Kulture, planirali su da nastave sa koncertima – ali oni su za sada na stand by.

Na pitanje kako biraju osobe sa kojima sarađuju, a među njima je i, primjerice, Ida Prester, Anja nam je dala odgovor: “Većina suradnji se dogodi sasvim slučajno, ali nešto što je zajedničko svim tim suradnjama je činjenica da smo s tim ljudima kliknuli. I Luka i ja smo jako svestrani što se tiče glazbe koju volimo slušati i producirati pa nikad ne biramo prema žanru glazbe kojim se određena osoba bavi.”

Najbitnije je da se dobro slože sa ljudima sa kojima rade – jer je to siguran put ka nekom dobrom muzičkom poduhvatu. Anja i Luka su muzički “svaštojedi”, prate različite žanrove – od post punka, preko darkwave do k-popa. Raznobojno muzičko iskustvo se, svesno ili nesvesno, odražava na muziku koju stvaraju, rekli su nam u razgovoru. “Ipak, što se tiče pocket palme, najveći uzori su nam definitivno The Midnight”, kažu.

Džepne palmice do sada nisu imale priliku da nastupaju van Hrvatske, a prva destinacija koju priželjkuju je Beograd. Nadaju se da će se svet ubrzo srediti i da će moći da razmene energiju sa beogradskom publikom. Za kraj, otkrili su nam delić svojih planova: “Nikad nemamo konkretnih planova jer nam sve živo jako nasumično ulijeće u živote. Trenutno se bavimo radom na novom albumu, produkcijom glazbe za druge izvođače i skladanjem glazbe za filmove. Naravno, krećemo lagano i s koncertima, tako da kod nas nikad nije dosadno!”

Poslušajte njihov zvuk na Bandcampu i možda pronađete novu omiljenu stvar za leto gospodnje 2020.

Next Page
Loading...
Loading...