Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: tam

Kroz našu rubriku u kojoj se bavimo mladim nadama regionalne glazbene scene, upoznajte novu pop senzaciju iz Beograda

  • Jovana Radovanović | Foto: Tanja Drobnjak i Universal Music Serbia
  • 11 May 2020

Za Tamaru sam prvi put čula na Ment festivalu, kad se na sceni, iza mase znojavih hip hop mladića iz Zicer inc. pojavila ona – sanjivog glasa i duge, kovrdžave kose. Predstavljala je pravi kontrast njihovoj testosteronskoj energiji – spoj njene ranjivosti i njihove sirovosti stvorili su pravu eksploziju na sceni. U tom trenutku pala mi je na pamet jedna stvar: “Kada bi vanila propevala – zvučala bi poput tam”. R’n’B duša, pop energija i trep stav je ono što prvo “upada u uvo” kada vidimo i čujemo tam. Ova 24-godišnjakinja iz Beograda, muzikom je počela da se bavi još u vrtiću, gde je prvi put imala priliku da “demonstrira” svoje talente. Kasnije, kroz osnovnu školu nastavlja da se bavi glumom, plesom i horskim pevanjem. Prvu stvar napisala je sa 16. godina i u to neko vreme počinju prvi eksperimenti sa akustičnom gitarom – koju je učila sama. Tada shvata da muziku može i da stvara, a ne samo izvodi. Ubrzo otkriva klavir i tu počinje istorija...

“Kada pišem pesmu, najčešće imam osećaj da ona već postoji, a moj zadatak je da pronađem oblik u kome ona treba da bude izvedena”, kaže tam.

Nedostatak formalnog muzičkog obrazovanja smatra svojom prednošću – daje joj potpunu slobodu u kreativnom izražavanju. Sa svojim prijateljima, momcima iz Zicer inc-a, Mihajlom Đorđevićem (Summer Death) i Nikolom Stanojevićem (Nihilom), tam je radila na prvom singlu, i početkom juna 2019. godine izbacila prvi stvar “kako treba”. Na pitanje da li tekstove piše sama ili joj neko pomaže u tome, odgovorila je: “Tekstove uglavnom pišem sama, ali počela sam da diversifikujem proces stvaranja tako da u poslednje vreme kad smo u studiju i radimo na nečemu novom, ako neko ima dobru ideju uvek je iskoristimo”.

Privatno, Tamara sluša raznovrsne žanrove, i redovno otkriva nešto novo što je iznenadi ili uzbudi. Sve to ima uticaja na njen muzički izraz. Na pitanje da li sluša i svoje stvari, kaže da najviše preslušava neobjavljenu muziku, kao i muziku svojih saradnika sa kojima razmenjuje mnoštvo komentara, kritika i sugestija.

Posebno joj je važan i vizuelni izraz, kao i produkcija muzičkih spotova koji često zahtevaju više vremena i energije nego produkcija same muzike. Njeni tekstovi su jako lični, emotivni, ljubavni... Komunciraju svakodnevicu njene generacije (ali i nešto starijih) na jedan novi način. Od nedavno, Tamara je potpisala ugovor sa Universal Music Srbija što predstavlja veliki pomak u njenoj karijeri – sada ima jasan cilj, put koji će je do njega dovesti, kao i odličan tim saradnika.

Ove vanredne svetske (ne)prilike Tamara je iskoristila za rad na novom EP-u, a uskoro izlazi i njen lyric video za pesmu“na holdu”. Do novih nastupa moraćemo još malo da sačekamo, a u međuvremenu čekirajte tam, mahnite joj ili pišite na društvenim mrežama.

Next Page
Loading...
Loading...