Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Grše: “Trap scena kod nas nije još ni blizu svog vrhunca”

Razgovarali smo s triljskim reperom koji najavljuje koncert u zagrebačkoj Tvornici 4.2.

  • Mixmag Adria | FOTO: Ana Cindrić, Julijan Labrović i Marijan Jurčević
  • 23 January 2023

U posljednjih nekoliko godina kao sve značajnije novo ime domaće hip-hop scene ističe se Grgo Šipek, triljski reper kojeg publika poznaje po ime Grše. Prvo s albumom 'Tilurium', a zatim s njegovim nasljednikom 'Platinum', odnosno s pjesmama poput 'Mambe', 'Highlife' ili 'Prvak' sa 30Zonom, u potpunosti je oduševio hip-hop zajednicu, a ubrzo se prometnuo i u istaknutu koncertnu atrakciju. S albumom 'Platinum' pomeo je streaming platforme, njegovi singlovi redovito su dio Billboard Croatia Songs charta, a za svoj rad dobio je i priznanje u obliku nagrade Rock&Off.

U veljači prošle godine po prvi put je održao samostalni koncert u Zagrebu, koji je označio novu prekretnicu u njegovoj karijeri, a nakon toga su uslijedili nastupi diljem regije, što uključuje i nastup na zatvaranju EXIT Festivala. Godinu dana od svog prvog zagrebačkog solo nastupa, vraća se na koncertnu pozornicu Tvornice kulture, gdje će nastupiti u subotu, 4. veljače. Otkriva kako ponovno priprema spektakl, a publika može očekivati premijerno izvođenje potpuno nove pjesme. U nastavku vam donosimo razgovor u kojem nam otkriva detalje skorašnjeg nastupa, kao i svoje viđenje trap i rap scene.

m: Posljednji si put nastupao u Tvornici kulture prije gotovo godinu dana, a danas si jedno od vodećih lica hip-hop scene u Hrvatskoj. Jesi li se nadao tome?

G: Cijela priča i uzlet na sceni se zapravo dogodio uslijed i nakon koncerta u Tvornici, pogotovo što je bio moj prvi solo nastup u Zagrebu nakon albuma Platinum. Album je prošao odlično kod publike i kritike, ali zbog situacije s koronom nisam bio u mogućnosti napraviti promociju albuma i nastupati, tako da prvi pravi zapravo nastup je bio upravo u Tvornici.

m: Prošlim koncertom u Tvornici oduševio si publiku, što si ovaj put pripremio za njih, mogu li očekivati goste iznenađenja?

G: Naravno, pripremamo spektakl i jedva čekam da sve krene i da se popnem na binu. Bit će to noć za pamćenje, sigurno.

m: Tvoji koncerti jedinstveni su zbog kemije koju imaš s publikom - kako se ti osjećaš na pozornici?

G: Osjećaj je nadnaravan i teško da se može opisati riječima. Koncerti su najljepši i najposebniji dio ovog posla upravo radi te interakcije s publikom.

m: Koliko je tvoja uloga repera drugačija (ili ista) od tebe privatno, van svjetala pozornice? Koje su sličnosti, a koje razlike?

G: I Grše i Grgo su dio mene, Grše više nosi divljačke i buntovne crte, dok je Grgo više normalan i uredan momak.

m: Dobitnik si Rock&Off nagrade; koliko ti općenito znače glazbene nagrade i priznanja?

G: Pa sigurno da znače, takva priznanja su ogromni vjetar u leđa i lijep je osjećaj vidjeti da je tvoj rad prepoznat i nagrađen.

m: Krajem godine smo čuli "Sip", nedavno si u jednom intervjuu spomenuo da radiš na novom albumu - što nam sada možeš reći o tome? S kim surađuješ i hoće li publika u Tvornici imati priliku čuti nešto potpuno novo?

G: Radimo puno parom na novom albumu i skroz smo trenutno u tome. Ne bih volio otkrivati previše o izdanju, radi samog faktora iznenađenja. Što se tiče Tvornice i izvođenja pjesama s novog albuma koje nisu još izašle, imamo u planu izvesti tada premijerno jednu numeru.

m: Koji domaći i strani albumi su te oduševili u posljednjih godinu-dvije?

G: Što se tiče domaćih, Hiljson je odradio odličan posao i izbacio dobar album, 30 Zona također, oni su čak dva izbacili u godinu dana. Od stranih albuma, dosta sam slušao 'Her Loss' od Drakea i 21 Savagea koji je nedavno izašao. Zapravo, slabo pratim scenu općenito i u svijetu i kod nas, tako da sam sigurno dosta toga propustio.

m: Domaća rap i trap scena je u uzletu u posljednjih nekoliko godina; koja je tvoja percpecija te scene u kojoj i sam sudjeluješ, što ti se sviđa, što bi mijenjao, nedostaje li nečega?

G: Mislim da sve ide svojim tokom i da trap scena kod nas nije još ni blizu svog vrhunca i da ima ogroman potencijal. Fali možda više pojavljivanja na nacionalnim frekvencijama, ali mislim da će i to sve doći na svoje, jer scena stalno raste i biti će nemoguće zaobići cijelu priču.

Next Page
Loading...
Loading...