Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Hip House: Chicago b2b NYC

Hip house iz Chicaga i New Yorka 1988.-1990.

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 21 April 2020

Prošlotjedna lista s Chicago house klasicima trebala je biti posvećena nekim velikim obljetnicama koje se ove godine obilježavaju, poput 50 godina trgovine Gramaphone Records ili 35 godina DJ International Recordsa, no na kraju je jedna tužna vijest prenamijenila taj hommage. Naime, 9.travnja je preminuo Larry Sherman, osnivač Trax Recordsa koji je, upravo uz spomenuti DJ International, bio ključan u nastanku house glazbe i nekih njenih najznačajnijih smjerova. Među njima je i fuzija hip hopa i housea koja je ostavila svoj trag u povijesti plesne glazbe, unatoč relativno kratkom vijeku. U sjećanje na Shermana i u čast svim house ikonama iz Chicaga, ovaj tjedan donosimo pregled nekih od najboljih hip house ploča nastalih na relaciji Chicaga i New Yorka do 1990.

2 In A Room ‎– ''Somebody In The House Say Yeah!'' (Cutting, 1988.)

Puno poznatiji po svom najvećem hitu ''Wiggle it'' i istomenom albumu iz 1990. te projektu 740 Boyz iz druge polovice 90-ih, Rafael Vargas a.k.a. Dose i Winston Rosa a.k.a. Big Win svoj su prvi singl ''Somebody In The House Say Yeah!'' izdali davne 1988., a riječ o prvom hip houseu na Cutting Recordsu braće Alda i Amada Marina i jednom od prvih hip house hitova iz NYC.

Mike Dunn ‎– ''So Let It Be Houze!'' (Westbrook, 1988.)

Jedna od manje eksponiranih etiketa iz ovog perioda je i čikaški Westbrook Records, Chrisa ''Bam Bam'' Westbrooka. Bam Bam je prvih godinu dana objavljivao samo svoja djela, sve do pojave Mikea Dunna kojem je izdao prvu ploču ''Dance You Mutha'' i ''So Let It Be Houze!'', na kojoj se može čuti fuzija hip housea i acida, kombinacija koja će postati vrlo popularna među čikaškim artistima.

Tyree Cooper feat. Kool Rock Steady ‎– ''Turn Up The Bass'' (DJ International, 1988.)

Tyree Cooper je jedan od stjegonoša hip housea. Zapravo, pored Kool Rock Steadyja (bratić Afrika Bambaataae), Fast Eddiea i Mr Leea, Tyree Cooper je prvi došao na ideju repanja uz acid house podlogu. ''Turn Up The Bass'' je njegov prvi veliki hit te, uz ''Yo Yo Get Funky'', prvi u kojem se pojavljuje poznati loop-sample ''woo-yeah'' .

Fast Eddie ‎– ‘’Yo Yo Get Funky’’ (DJ International, 1988.)

I Fast Eddie je, nakon, početne acid faze, postao sinonim za hip house. ''Yo Yo Get Funky'' je bio njegov prvi izlet u hip house i postao instant hit, u kojem se pojavljuju sampleovi ''Planet Rocka'' Afrika Bambaataae i legendarni ''woo-yeah''. Fast Eddie se, nakon nekoliko hip house uspješnica, okušao i u mainstream hip hopu 90-ih, ali bez značajnijeg uspjeha.

Jungle Brothers – ''I'll house you'' (Idlers, 1988.)

Vjerojatno najpoznatija hip house ploča, nastala uz podlogu Todda Terryja, gomilu recikliranih sampleova i repanje dvojice klinaca iz Brooklyna, poznatih kao Mike G i Afrika Baby Bam. Za razliku od većine hip house repera, Jungle Brothersi su, u kasnijoj fazi, izgradili respektabilnu karijeru i na mainstream hip hop sceni. Nakon prvog albuma za Idlers Records, drugi album izdao im je Warner Bros 1989.

Kraze – ''The Party'' (Big Beat, 1988.)

Poznati njemački ZYX Records objavio je, za njemačko tržište, ''I'll house you'' i na B stranu stavio ovaj singl njujorške grupe Kraze, iza koje je stajao Richard Jean Laurent, jedan od izvornih njujorških clubbera iz ere Paradise Garagea. Originalno izdanje za mali njujorški label Big Beat nije bilo odmah zapaženo, ali ga je distribucija ZYX-a pretvorila u jedan od prvih međunarodnih house hitova.

Maurice ‎– ''Get Into The Dance'' (TRAX, 1989.)

Maurice Joshua iste je godine za Vendettu objavio acid klasik ''This is Acid'' i za TRAX hip house klasik ''Get into the Dance'' (i još jednom uspješno iskoristio sample ''woo-yeah''). Maurice je jedan od najuspješnijih izdanaka čikaške house scene i dobitnik nagrade Grammy 2004., za remiks hita ''Crazy in Love'' Beyonce Knowles.

Fast Eddie feat. Sundance ‎– ''Git On Up'' (DJ International, 1989.)

Još jedan veliki hit Fast Eddiea i reperice Sundance, ujedno i čikaški odgovor na njujoršku grupu Salt'n'Pepa koja je, godinu dana ranije, razvalila sa svojim ''Push it!'' Doduše, ''Git On Up'' nije bio popularan kao ''Push it!'', niti je Sundance postala zvijezda na razini djevojaka iz ''Salt'n'Pepa'', ali ova ploča ostaje najpoznatiji hip house singl sa ženskim MC-em.

Doug Lazy – ''Let The Rhythm Pump'' (Atlantic, 1989.)

Jedino ime s ovog popisa koje ne dolazi iz Chicaga ili New Yorka, Gene Douglas Finley a.k.a. Doug Lazy je reper i glazbeni producent iz Washingtona koji je, u kasnijoj fazi karijere, postao poznat ponajprije kao radijski voditelj. ''Let The Rhythm Pump'' je njegova prva ploča, u kojoj je semplirao ''One Nation Under a Groove'' skupine Funkadelic.

Raze Presents: Doug Lazy ‎– ''Let It Roll'' (Grove Street, 1989.)

Raze je bio kratkotrajni projekt Keitha Thompsona i Vaughana Masona, a od 10-ak izdanih singlova pod tim imenom, najpoznatiji je ''Let It Roll'', na kojem su udružili snage s Dougom Lazyjem. Zanimljivo je kako Lazy u jednom dijelu teksta kaže ''I like the Porsche and not the Yugo'', budući da je, u to vrijeme, u SAD-u trajala reklamna kampanja za vozilo iz bivše države.

K-Yze ‎– ''Stomp (Move Jump Jack Your Body)'' (Warner, 1989.)

Relativno nepoznati njujorški reper Kevin Davis a.k.a. K-Yze, rasturio je klupsku scenu u New Jerseyu '89. s ovim singlom, a rezident DJ-i kluba Zanzibar pretvorili su ga u house klasik. Davis je, potom izdao singl za Warner Bros pa i album, dvije godine kasnije te potom, ponovno postao – relativno nepoznat.

Mr Lee – ''Pump that body'' (Jive, 1990.)

Još jedan izvorni čikaški hip houser s ovim je singlom osvojio američke top ljestvice 1990. Iako danas već pomalo i zaboravljen, krajem 80-ih, Mr Lee je bio prvo ime s hip house scene u Chicagu kojem je pošlo za rukom potpisati ugovor s nekim ''major'' izdavačem. Nakon pet singlova za TRAX Records, '89. je prešao u Jive, u kojem su tad glavne zvijezde bili Billy Ocean i Samantha Fox.

Next Page
Loading...
Loading...