Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

RIP MC Conrad: Izvođač bez premca koji je postao jedno s glazbom

MC Conrad je jedan od najprepoznatljivijih glasova u drum 'n' bassu koji je imao pionirsku ulogu u razvoju tog sounda

  • TEKST: MARCUS BARNES | PHOTO: ANDREW HARVEY
  • 4 May 2024

U dobi od 52 godine preminuo je MC Conrad, drum 'n' bass pionir. Obitelj i prijatelji MC Conrada, pravog imena Conrad Thompson, potvrdili su tu vijest na društvenim mrežama, pozdravljajući nasljeđe ovog umjetnika.

Conrad je više od 30 godina bio jedan od glasova rave kulture, drum 'n' bassa posebno. Osim svojih MC skillsa, Conrad je i producirao glazbu te vodio vlastiti label, Resonance. Široko poznat po jedinstvenom spoju hip hop flowa i soulful vokala, bio je sinonim za zvuk d'n'b -a, u velikoj mjeri zahvaljujući dugotrajnom partnerstvu s LTJ Bukemom, jedinstvenom umjetničkom spoju koji je obilježio glazbenu scenu. Osim svog glazbenog talenta, Conrad je bio široko voljeni lik u d'n'b zajednici zahvaljujući svojoj pozitivnosti; uvijek se smijao i šalio, bio ljubazan i drag.

Conrad se prvi put uključio u rave scenu u ranim 90-ima, razvijajući se iz svog hip hop podrijetla kako bi se prilagodio bržem tempu elektroničke glazbe. Inspiriran očevom kolekcijom ska, rocksteady, bluebeat i reggae ploča, Conrad je spojio utjecaj svoje karipske baštine s hip hop i electro soundom koji su stigli u Veliku Britaniju sredinom 80-ih. Inspirirali su ga i Rakim i Marley Marl’s Juice Crew, s imenima kao što su Roxanne Shante, MC Shan, Big Daddy Kane, Kool G Rap & DJ Polo, Biz Markie, Masta Ace i Craig G.

Bilo je to u kasnim 80-ima kada je Conrad počeo osjećati da hip hop u Velikoj Britaniji ne pruža dovoljno tadašnjoj generaciji MC-a i repera. Otkrio je kako mu rave kultura nudi puno više potencijala da slijedi svoj zanat. Redovni posjeti Londonu iz njegovog rodnog grada Northamptona više su ga povezali s rastućom scenom, s legendarnim mjestima kao što su Clink Street, omogućivši formativna rave iskustva.

Jedan od njegovih prvih nastupa na pozornici bio je s Jumpin Jack Frostom na legendarnom Telepathyju: “Rekao sam Evensonu Allenu (iz Ratpacka) - Pusti me da probam” i on me pustio. Upravo je završio set Ratpacka i čekao se set Jumpin Jack Frosta”, otkrio je u intervjuu Mixmagu 2021. godine. “Predstavio sam svojevrsni hip hop, high tempo stil, jer je Frost svirao puno belgijskog techna, puno hardcorea, puno ranog proto junglea - glazba na 120, 130 BPM-a. Bilo je dobro i nekako me zarazilo.”

Njegova velika šansa uslijedila je kad je upao u set Ellisu Deeju u Fantaziji. Pokojni Murray Beetson iz Dreamscapea bio je u backstageu, i svjedočio je svemu. “Htio sam upasti na Dreamscape 3, ali Murray nije dao”. No Conrad je uspio ući nakon što je pomogao u postavljanju zvučnog sustava - kad je ponovno pitao Murrayja, ubačen je na Dreamscape 4 s LTJ Bukemom. “Koncert koji je spojio mene i Bukema je bio Dreamscape 4. Taj set Ellisa Deeja i Dreamscape 4 postali su dvije vrpce tog ljeta”, prepričao je Mixmagu. "Sjećam se kako sam prolazio parkiralištem u Fantazia Castle Donningtonu i sve što sam mogao čuti bile su te dvije vrpce.”

Nije prošlo puno vremena prije nego što se Conrad probio na rave scenu tog doba, uključujući Raindance, Snowscape, Opsession, ESP i mnoge druge. Conradove hosting vještine odvele su ga na veliku pozornicu zajedno s pionirima poput DJ Tracea (koji je Conrada i upoznao s Bukemom) i njegovog kreativnog partnera LTJ Bukema. Bukemova ugradnja jazza u ono što je postalo više soulful, atmosfersko utjelovljenje d'n'b-a savršeno je nadopunjeno Conradovim flowom. Conradova sposobnost da se uskladi s glazbom i da je pusti da diše, te da ubaci svoju personu i energiju u Bukemove setove, bilo je pravo malo čudo. Kao što je i sam napomenuo, stopio bi se s Bukemovim pločama i gotovo postao jedno s glazbom.

Godine 1994. Conrad se pridružio Bukemu i Fabiju u njihovoj Speed rezidenciji, u londonskom Mars Baru. Rezidencija je bila važna u uspostavljanju atmosferskog d'n'b stila, a također je pomogla u cementiranju Conradovog položaja kao seminalnog glasa u žanru. Conrad je neumorno radio kako bi uzdigao drum 'n' bass, kao vlasnik labela i zagovornik prava vokala. U početku je radio s Bukemom na izuzetno utjecajnom Good Looking Recordsu; osnovan 1991. godine, label je pomogao popularizirati atmosferski ili "inteligentni" drum 'n' bass zvuk s izdanjima imena kao što su Blame, Blu Mar Ten, Photek, Source Direct, Seba i drugi.

Godine 1998. izlazi prvi 'Progression Sessions' mix, serija koja je postala soundtrack života brojnih obožavatelja širom svijeta. Od post-rave putovanja doma do kućnih preslušavanja, 'Progression Sessions' ulazi u legendu. Njegovo partnerstvo s Bukemom odvelo ga je na turneje širom svijeta, od Kanade do Japana: fabric, Ministry of Sound, Coachella, Space Ibiza...dijele pozornicu s Carlom Coxom, Snoop Doggom, Grandmaster Flashom i Jeffom Millsom.

Što se tiče prava, Conrad je govorio o pristupu PRS-u u pokušaju da dobiju honorare zbog njegovih nastupa na snimkama. Njegova želja da postigne pravednost prema tretmanu i naknadi MC-ima, za njihov rad na zabilježenim setovima, dovela je do toga da je prihvatio daleko više poslovno usmjeren pristup svojoj karijeri. Tijekom godina, Conradov vokal bio je središnji dio brojnih klasičnih drum 'n' bass izdanja, kao što su, primjerice, 'F Jam' Adama F-a, s albuma 'Colors', 'Soul Patrol' s Total Science, klasičnom vokalnom miksom 'The Western' PFM-a i 'Golden Girl' s Makotoom, koju je koproducirao. 'Golden Girl' opisuje Conradovo pisanje pjesama, ranjivo i soulful, odmah rezonira sa slušateljima, dok funkcionira u skladu s hrapavim ritmovima i basom, dok 'F Jam' prikazuje njegovu spretnost u korištenju hip hop flowa s drum 'n' bass tempom.

Conrad je 2020. osnovao prvi digitalni drum 'n' bass label Resonance. Do danas je na labelu izašlo 13 izdanja, uključujući i ‘Lean Upwards’ od samog Conrada, pod pseudonimom Con*Natural.

S više od tri desetljeća predanosti svom zanatu i glazbi koju voli, nasljeđe MC Conrada prožeto je u životima koje je dotaknuo, setovima na kojima se pojavio i izdanjima na kojima je sudjelovao. Široko voljen i gorljivi zagovornik prava vokala, bio je pionirski umjetnik koji će nedostajati d'n'b zajednici ali i elektroničkoj glazbi u cjelini.

LTJ Bukem mu je napisao posvetu u kojoj je objasnio njihov odnos: "Connie je bio lirski genij. Ne znam više koliko sam mu outa rekao - moraš napisati knjigu poezije. Njegov glas, rime i flow bili su tako jedinstveni od prvog dana kad sam ga čuo i prwdložio mu da sa mnom ode na nastupe početkom 90-ih. Odmah sam zavolio kako je uspio dijeliti svoju poruku preko mikrofona, istovremeno dopuštajući glazbi da diše. Ta nevjerojatna energija, emocija i sinergija koju smo zajedno dijelili na tisućama pozornica. Taj pogled koji bismo izmijenili kad bi nas melodija pogodila. Doslovno smo 24 godine proveli zajedno. I to vrijeme ću cijeniti zauvijek.”

Next Page
Loading...
Loading...