Menu
Home Novosti Menu
Blog

Insolate: Iz Kolumbije s ljubavlju

Naša najpoznatija DJ-ica i producentica piše o svojoj prvoj turneji nakon godinu dana pauze uslijed pandemije koronavirusa

  • Insolate | Foto: Privatni album
  • 2 December 2021

Nakon dugih godinu dana bez putovanja i najčudnijeg razdoblja u mom životu gdje sam provela najviše sati u svom stanu i ne putujući - napokon se život vraća u normalu!
Moj prvi prekooceanski let će se napokon dogoditi i to u zemlju koju naprosto obožavam - Kolumbiju!
Kolumbija je zemlja koju sam prvi put posjetila davne 2011. godine i od mlade uplašene djevojčice koja nikome nije dopuštala da joj pomogne s torbom od straha da će mi je netko ukrasti ili nešto u nju podmetnuti, došla sam do toga da je to jedna od zemalja gdje se osjećam najsigurnije, gdje imam puno prijatelja i puno pratitelja te gdje se vraćam barem jednom godišnje.
Kolumbija je u zadnjih nekoliko godina stasala u zemlju promjena pa se čak i po njihovim partyjima osjeti da puno slobodnije uživaju u svojim slobodama i različitostima. Baš zato sam i napravila pjesmu “Comeback”, a izdala sam je za izdavačku kuću Planet X koja je odlučila napraviti kompilaciju kako bi svijetu obratila pozornost na to što se u svibnju 2021. događalo u Kolumbiji. Nakon mirnih protesta Kolumbijaca, policija ih je brutalnom agresijom pokušala zaustaviti te su zabilježena ubojstva, nestanci pa i seksualno nasilje policajaca prema prosvjednicima. Kompilacijom “100 Years Of Colombia” pokušala se okupiti techno scena te skupiti novci koji bi se donirali raznim organizacijama diljem Kolumbije. Umjetnici koji su se odazvali pokazuju veličinu ovoga projekta: Nina Kraviz, Stef Mendesidis, Bjarki, D.Dan, Slam, The Advent i mnogi drugi.

Sa svim tim u mislima - koliko je teško razdoblje iza Kolumbije a i iza svih nas zbog pandemije - krećem na dvotjednu turneju po Kolumbiji sa sveukupno pet svirki. Jako sam uzbuđena jer imam osjećaj kako će upravo ova turneja obilježiti moju godinu. Jedva čekam ponovo vidjeti tu predivnu prirodu i zelenilo, ponovno kušati njihovu hranu i kavu te, naravno, vidjeti te predivne, tople ljude! Pakiram torbe i off we go!

POPAYAN

Na prvoj etapi moje turneje, dočekuju me predivni ljudi iz malog gradića Popayan u kojem sam već nasupala prije nekih 10 godina. Organizator mi spominje taj party i priča kako je bio među posjetiteljima! Kako vrijeme leti!
Popayan je oduvijek bio poznat po dobrim partyjima pa ni sada ne očekujem ništa manje. Stigla sam dan ranije i imam vremena i turistički obići grad pa me moji domaćini odmah odvode na jedan tradicionalni ručak uz predivno jezero. Obožavam kolumbijsku hranu, istina - teška je, ali nekada si možete i to dozvoliti - pohano, slatko, masno i grah na sto načina.

Popayan se zbog bijele boje kolonijalnih zgrada koji prevladavaju gradom naziva i bijeli grad i zbilja je predivan i arhitekturom drukčiji od svih.
Drugog dana nam se pridružuje Truncate s kojim ću dijeliti dio ove turneje. Puno je zabavnije imati nekoga svoga uz sebe dok tourate. Party je nadmašio sva očekivanja, održao se na stadionu za moto utrke, a Truncate i ja smo zasvirali jedan b2b set na zatvaranju partya.

MEDELLIN

Medellin je je drugi po veličini grad u Kolumbiji i baš se može osjetiti njegova veličina kroz sadržaje koji nudi. Ovaj put sam uspjela obići i dosta toga što nudi Medellin i okolica kao i svirati na fantastičnom partyju koji se održao u organizaciji Kalchno.

S Truncateom, koji je također provodio četiri dana u Medellinu, sam obišla odličan muzej Antioquia, centar grada i Boterov trg sa 23 impresivne skulpture u njegovom stilu sa uvecanim dijelovima tijela.

Sljedeći dan smo se zaputili na uzbudljivo penjanje na El Peñón de Guatapé za koji kažu da je meteorit koji na pola viri iz zemlje kao monolitna stijena koja se diže 200 metara iznad okolnog krajolika. Uspon traje 750 stepenica, a vaša nagrada je 360 stupnjeva pogleda na Akvarij Guatapé.

Naravno, neizostavni dio je i hrana. Tradicionalno jelo Medellína je Bandeja Paisa – grah, banana, jaje, avokado, riža, kobasica, slanina i mljeveno meso na istom tanjuru.

MANIZALES i PEREIRA

Ponekada na turneji nemate vremena obilaziti gradove ali doživite najbolje partyje. To mi se desilo u Manizalesu i Pereiri. Nisam ništa vidjela od gradova ali ono što sam tamo doživjela spada u sami vrh techno undergrounda. Club Tunnel se nalazi ispod autoceste u tunelu i vrlo je otvoren preko LGBTQ zajednici. Definitivno najbolja vecer na cijeloj turneji. Pogledajte snimku OVDJE.

Tu je također i trosatni set u Manizalesu, u vrućem i znojnom klubu, a to je upravo ono što mi je trebalo da zaboravim na pandemiju. Sretna sam sto je taj set snimljen i mozete ga poslusati OVDJE.

Ono što će mi ostati u sjećanju na krajolik izmedu Manizalesa i Pereriere su beskonačna polja kave. Predivno zelenilo koje čini okosnicu Kolumbijske privrede na koju su jako ponosni.

CALI

I posljednja etapa na mojoj turneji je Cali, grad koji me ugostio pri mojoj prvoj turneji u Kolumbiji. Mi smo već dobri znalci i dugogodišnji prijatelji. Nažalost, ovaj put je ostalo samo vremena za party koji se održava na otvorenom prostoru ograđenom drvećem čije su krošnje osvjetljene raznim bojama. Sve djeluje pomalo festivalski i oproštajno kao što i priliči zadnjem partyju. Na ovom, osim lokalnh DJ-eva, nastupa i španjolski DJ Joton i Truncate i odlično se zabavljamo uz još bolju glazbu. Publika je također sjajno raspoložena.

Pomalo tužna jer je ovoj avanturi došao kraj, opraštam se sa svima prije mog leta za Europu. Kolumbija mi je opet ispunila srce i ovo je definitivno bila jedna od najdražih turneja. Kao što je jednom netko rekao: Ne postoji netko ko je došao u Kolumbiju i nije se poželio vratiti. Tako se i ja vraćam svaki godine iznova. Vidimo se dogodine!

Next Page
Loading...
Loading...