Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Michael Mayer: 'U Kompaktu smo ostali vjerni svojim idealima'

Producent i vlasnik Kompakta za Mixmag Adriju govori o remiksu trance himne "Café del Mar" te najavljuje novi album ali i dolazak u Hrvatsku

  • Ela Radić/Press
  • 14 May 2024

Michael Mayer ključna je figura u elektroničkoj sceni u Kölnu. Kao osnivač kultnog labela Kompakt, 1993. godine, značajno je utjecao na smjer i uspjeh scene. Poznat po pažljivim remiksima i suradnji s umjetnicima poput Superpitchera i Kölscha, Mayerovo djelo obuhvaća razne žanrove, dotičući se i microhousea, experimentala, and ambient techna. Osim produkcije, Mayer voli raditi i mikseve, uključujući i one za fabric i DJ-Kicks, pokazujući svoj široki glazbeni ukus i sposobnost za kuriranje pionirskih zvukova. Upravo je objavio i svoju verziju trance himne Energy 52, "Café del Mar" a u nastavku doznajte što je o njemu rekao za Mixmag Adriju.

m: Upravo si objavio remiks legendarne stvari "Café del Mar" Energy 52. Je li ti remiks trance himne bio izazov?

MM: Zapravo je ironično što sam uopće dobio zadatak remiksirati jednu od najvećih trance himni ikad. U ranim 90-ima, bio sam sasvim suprotno od obožavatelja trancea. Vrtio sam više deep house i techno i bio sam, blago rečeno, skeptičan prema cijeloj ondašnjoj trance maniji i komercijalizaciji rejva. Međutim, bilo je to i vrlo fascinantno vrijeme. 'Café del Mar' je bila velika stvar, obilježila je vrijeme u kojem sam odrastao. Nikad je ne bih pustio, ali njezin vibe mi se svidio. Kad su me pitali želim li remiksirati ovaj klasik, odmah sam rekao da! Već je bilo toliko verzija ove pjesme, ali mislio sam da mogu, s obzirom na moj 'poseban' odnos prema tranceu, dati pjesmi sasvim drugačiji spin.

m: Možeš li s našim čitateljima podijeliti koje produkcijske alate i tehnike si koristio?

MM: Nisam imao na raspolaganju originalne stemove i semplove, samo nekoliko MIDI datoteka. To je gotovo kao da sve morate sami napraviti. No, također je prilično oslobađajuće raditi na ovaj način: svaki zvuk možete odabrati u skladu s vašim ukusom. U ovom slučaju, moja početna ideja bila je uništiti sve što ima trans vibru. Svidjelo mi se malo pooštriti stvar i učiniti je puno zabavnijom.

m: Je li lakše ili teže remiksirati pjesmu koja ti ima neko osobno značenje?

MM: Definitivno teže. Zapravo, ne volim remiksiranje klasika koji su dio mog glazbenog DNK, pa sam u prošlosti odbio mnoge upite. Ako mi pjesma već zvuči savršeno, zašto bih se trudio da je pogoršam? Ne znam kako bih ikako mogao poboljšati neku meni 'svetu' melodiju. U slučaju 'Café del Mara', original je bio dovoljno daleko od moje glazbene palete kako bih se mogao s njim poigrati.

m: Kao producent i šef Kompakta možemo se složiti da si dao veliki doprinos sceni na puno razina. Što bi istaknuo kao nešto na što si najviše ponosan?

MM: Kompakt je upravo proslavio svoju 31. godišnjicu. Labelom još uvijek upravljaju isti ljudi koji su ga osnovali 1993. To me čini vrlo ponosnim i sretnim, što smo se uspjeli držati zajedno i ostati prijatelji dok smo upravljali ovim brodom kroz nemirne vode glazbenog posla. Doživjeli smo toliko oluja. Cijeli se posao promijenio na toliko mnogo načina otkad smo započeli. I još uvijek je vrlo izazovan zadatak održati taj brod na površini. Uvijek smo ostali vjerni našim idealima. Još uvijek smo 100% neovisni, još uvijek uživamo u onome što radimo, a u srcu još uvijek imamo puno ludosti.

m: Što te je u početku privuklo elektroničkoj glazbi? Što je oblikovalo tvoj glazbeni ukus pa i zvuk općenito?

MM: Odrastajući u 70-ima i 80-ima, lako mogu nacrtati crvenu liniju između glazbe koju sam volio kao dijete i glazbe u koju sada ulažem. Mogu ukazati i na određeni trenutak ... recimo 'Tragedy' Bee Geesa, taj gromoglasni clap zvuk, ili vocoder u 'Sebastianu' Cockney Rebela, nevjerojatan reverb efekt u 'Lay All Your Love On Me' ABBA-e. Oduvijek su me privlačili elektronički i pomalo psihodelični zvukovi. Kad se pojavio Italo Disco, to je zabilo posljednji čavao. U dobi od 12 godina već sam se želio instalirati unutar diskoteke i provesti ostatak svog života između laserskih zraka.

m: Jesi li upoznat s našom regionalnom scenom na bilo koji način?

MM: Prošlo je nekoliko godina otkako sam zadnji put svirao na Jadranskoj obali. Jako sam sretan što se opet vraćam tamo krajem lipnja, u Zadar, sa svojim starim prijateljem Kristijanom Molnarom.

mm: Što misliš o elektroničkoj glazbi ovih dana?

MM: Ništa se nije promijenilo od ranih 90-ih: Postoji elektronička glazba koja mi se sviđa i postoji elektronička glazba koja mi se ne sviđa. Nažalost, uvijek je ona elektronička glazba koja mi se ne sviđa - najuspješnija. Sigurno radim nešto krivo :)

m: Možeš li podijeliti s nama neke buduće planove?

MM: Nakon što sam proveo prve mjesece 2024. godine u samoći svog studija, super sam uzbuđen što napokon ponovno krećem na turneju. Moj novi album prilično je gotov i spreman za izdanje na Kompaktu na jesen. Do tada ću se baviti s uobičajenim ludilom: putujući kao DJ, radeći lude sate u Kompaktu i biti obiteljski čovjek.

Next Page
Loading...
Loading...