Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Chris Chambers: Povratak na scenu

Razgovarali smo s techno producentom povodom njegovog novog vinilnog izdanja, Phunk Mob EP

  • Mixmag Adria | Foto: Promo
  • 7 December 2023

Chris Chambers, poznati techno producent i DJ, probio se zahvaljujući svojoj jedinstvenoj produkciji i energičnim nastupima uživo. Vrti više od 20 godina i prodrmao je pozornice diljem Europe, a njegova produkcija i miksevi emitiraju se uživo i online diljem svijeta.
Chrisova priča priča je o napornom radu i predanosti. Postigao, kaže, nevjerojatne uspjehe, ali se na tom putu suočio i s mnogim izazovima. Morao je, priznaje, naučiti pojedinosti industrije i razviti vlastiti zvuk i stil koji je trajao desetljećima.
Chris vjeruje da uspjeh DJ-a dolazi iz njegove vlastite sposobnosti povezivanja s publikom i istinskog razumijevanja glazbe koju puštaju. Ulaže svoje srce i dušu u svaku pjesmu i to se vidi. Njegovi setovi uvijek su nezaboravno iskustvo, a njegova glazba puna energije i strasti.

No, usprkos uspješnoj karijeri, s radovima objavljenim za velike labele, u posljednjih 5 godina, Chris je prestao objavljivati glazbu i promatrao scenu kako se razvija. Međutim, njegova produkcija nikada nije prestala. Zapravo, gomilao je tone novog materijala iz godine u godinu, i nastavio je nadograđivati studio i shvaćati kako zvučati sve bolje i bolje, pripremajući se za vremena kada se techno ponovno vrati.

Pauza je službeno gotova 12.12.2023. kada će njegove nove trake stići u trgovine. Riječ je o izdanju Phunk Mob EP, - A stranu miksa producira Chris Chambers, dok B stranu miksa producira Homma Honganji. Phunkation records će objaviti digitalno izdanje koje će se pojaviti u trgovinama 12.12.23, dok je izdanje vinila planirano negdje od sredine do kraja prosinca. Phunk Mob EP je produciran korištenjem plemenskih elemenata koji su prožeti funky techno zvukom u zaštitnom stilu Phunkation. Ego Mafia & El Cuarto De Tula su pjesme koje su obje producirane u “break eri”.

Tim smo povodom razgovarali s Chrisom i evo što nam je rekao.

m: Možeš li nam predstaviti novo izdanje, Phunk Mob EP? Što ga je inspiriralo?

CC: Inspiraciju sam pronašao u želji da stavim zvuk na plastiku, ironično, inspiraciju ne mogu objasniti riječima nego kroz gotov proizvod. Pripremio sam dvije funky techno stvari koje su po brzini slične, ali po intenzitetu potpuno različite.Ego Mafija je energična groove stvar koju sam radio isključivo po feelingu iz 2000-e. Jednostavna u smislu razvijanja, ali sa sound dizajnom koji nije nimalo jednostavan. El Cuarto de Tula je visoko energična stvar koju sam također radio po principu jednostavnog razvijanja, kojoj sam morao pridodati malo umjetničke slobode prije dropova, da se stvori blagi prijelaz odnosno uvod u promjenu intenziteta, jer je razlika u inizitetu između breaka i dropa bila prevelika. E sad, što se tiče samog naziva pjesama i izdanja jedna zanimljiva činjenica... Kada smo Homma i ja dogovarali izdanje nismo nigdje spominjali nazive traka niti nazive izdanja, nismo čak spominjali niti stil jer smo u istom žanru već desetljeće. Ja sam već odlučio ići sa imenom Ego Mafia za prvu stvar na vinilu bez da je Homma išta znao o tome, a kada sam zaprimio njegove pjesme i ugledao "wiseguy" i "goodfellas", ostao sam iznenađen ali stvar je bila poprilično jasna. Možda je slučajnost a možda sinkronicitet, iako ja u slučajnosti ne vjerujem. Što god od toga bilo, oblikovali smo ime izdanja u Phunkation stilu i dobili gotov proizvod koji je sada pred vama.

m: Koliko dugo je trajao rad na njemu?

CC: S obzirom da sam bio na pauzi, oko dvije godine sam radio Ego Mafiu i El Cuarto. Važno je napomenuti da to nisu bili kontinuirani dani nego bih radio nekoliko sati u nekoliko dana nakon čega ih ne bih dirao mjesecima. U tom periodu u kojem nisam izdavao, nisam imao mjesečni kvorum, producirao sam kada sam želio, većinom po osjećaju, bez pritiska i bez planova, ali je definitivno završena na vrijeme što pokazuje i prije navedena slučajnost. Ili sinkronicitet.

m: A stranu si radio ti, a B stranu Homma Honganji. Riječ je o japanskom producentu, zar ne?

CC: Tako je. Radi se o kamikazi koji rastura tribal techno svojim jedinstvenim energičnim stilom. On je uz mene jedan od producenata koji je najviše izdavao na Phunkationu i uvijek smo imali dobar odnos s njim, što je na kraju i rezultiralo vinil izdanjem.

m: Kako je došlo do te suradnje?

CC: Do suradnje na Phunkationu je došlo krajem 2010. kroz njegov tada relativno nov stil za koji smo imali dužnost predstaviti europskoj sceni jer je bio zaista dobar. Imali smo i još uvijek imamo sličnu viziju i stil koji nam omogućava da radimo skupa. Što se tiče vinil izdanja, Homma i ja smo početkom 2023. počeli tražiti distribuciju gdje bi plasirali naš zvuk. Nije bilo nimalo lako no kada je došlo vrijeme za nas, stvari su se počele odvijati prirodno i bez otpora. Slučajno. Ili sinkronizirano.

m: Izdanje izlazi na Phunkation recordsu, i to kao vinil. Kako to da si se odlučio za vinilno izdanje?

CC: Vinil se polako vraća i sada je vrijeme sudeći po apsolutno svemu. Phunkation prelazi kompletno na vinil počevši od Phunk Mobb izdanja pa nadalje. Mnogo je dobrih stvari izdano na Phunkationu i žalosno je što je u vrijeme kada su bile izdavane, prodaja vinila bila rekordno loša, pa je svaki deal sa distribucijom bio u najmanju ruku neisplativ.

m: Koliko je teško danas naći dobrog izdavača te uopće izdati vinil?

CC: Vrlo teško, jer ako nemate kvalitetu i nemate poznato ime na kojem temeljite svoje izdanje, valja vam imati kontra uteg u obliku financija koji ce to podići. Ukratko, distribucija je voljna riskirati uložen novac samo ako je producent medijski eksponiran i poznat naciji. Ako ste newcommer, čak vam ni kvaliteta neće pomoći da postignete dobar deal sa distribucijom. Međutim, financije ne bi nikog trebale obeshrabriti i ako vjerujete u sebe, novac je zadnje što bi vam trebalo biti žao uložiti.

m: Ovo je prvo izdanje nakon pet godina pauze? Zašto pauza? Koliko se bilo teško (ili lako) vratiti se radu u studiju?

CC: Prvo izdanje nakon 5 godina, međutim ja nisam prestao producirati techno, samo sam skinuo pritisak sa izdavanjem i eksperimentirao sa zvukom dok se scena nije oporavila. Nisam osjetio potrebu za izdavanjem, djelomično zbog Covida, djelomično zbog stagnacije koja je zadesila scenu. Smanjio sam frekvenciju odlaska u studio ali sam zadržao rutinu, sakupljao vlastitu produkciju i čekao bolja vremena koja su nam sada na pragu.

m: Koji su daljnji planovi?

CC: Ovu godinu završavam sa jednim rmxom Za Honganjijevu ekipu, kompilacijom, Phunk Mob izdanjem i guest mixom, sve to u prosincu nakon čega slijede jos dva vinil izdanja za sada u 2024. Rmx izlazi u digital formatu 2.12.2023 i stilski je odrađen kao funky techno na 144 bpm-a, sto je najviše što sam išao do sada u karijeri. Kompilacija koja izlazi 8.12.2023 na Phunkationu pod nazivom "the best of vol.3" je sačinjena od 20 najboljih stvari koje su izašle u periodu nakon "the best of vol.2" izdanja i s tim kompilacijom zavrsava digital only era na Phunku.
Phunk Mob digital format izlazi 12.12.2023 a vinil oko tjedan dva kasnije, ovisno o distribuciji. DJ mix koji sam snimio za perspektivnu ekipu iz Osijeka pod nazivom ReCode, koja se bavi i organizacijom evenata će biti objavljen 22.12.2023. Radi se o funky-tribal techno setu na 142 bpm-a a očekuje se i skorašnji gostovanje uživo na Recode eventu, o tome više od organizacije. Početkom prosinca također započinjemo sa programom za drugo vinil izdanje na Phunkationu, također u kombinaciji sa Hommom za koje planiramo da izađe u prodaju u ožujku.

Treće "solo" vinil izdanje je planirano za lipanj gdje sam pripremio proljetni funky techno sound i priprema za nadolazeće ljeto. Očekujte moderan ali nostalgičan feeling u mojim setovima a i budućim izdanjima. Nedavno smo se odlučili angažirati više oko socijalnih mreža, stoga ako želite u loop zbivanja zapratite nas!

Chris Chambers

https://www.instagram.com/dj_chris_chambers
https://www.soundcloud.com/chrischambersmusic
https://www.beatport.com/artist/chris-chambers/191...
https://www.youtube.com/chrischambersmusic

Phunkation

https://www.https://www.instagram.com/phunkation.m...
https://www.beatport.com/label/phunkation/20333
https://www.soundcloud.com/phunkation
https://www.youtube.com/phunkation

Phunk Mob EP

https://www.beatport.com/release/phunk-mob-ep/4329...

Next Page
Loading...
Loading...