Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

David Boomah: 'Jungle ne dobiva pohvale i poštovanje koje kao žanr zaslužuje'

Razgovarali smo s pionirom UK jungle scene koji povodom 20. godišnjice RootsInSessiona nastupa s dečkima u Beogradu, Puli i Ljubljani

  • Ela Radić | Foto: Press/Chelone Wolf i privatni album
  • 5 September 2023

U sklopu obilježavanja 20 godina djelovanja na domaćoj bass sceni, dvojac RootsInSession planira tri koncerta koja će se tijekom rujna održati u Beogradu, Puli i Ljubljani. Konkretno, 14. rujna nastupaju u beogradskoj Barutani, dva dana kasnije, 16. rujna, u pulskom klubu Kotač, a 21. rujna završavaju ovu mini balkansku turneju nastupom u Ljubljani, u Cvetličarni.
Pier i Fu koji čine RootsInSession na ovu mini turneju dovode i posebnog gosta - David Boomah je pionir UK jungle scene, a dečki s njim surađuju niz godina:

“U sklopu mini Balkan turneje dovodimo prijatelja, MC-ja, muzičara, tekstopisca, original junglista Davida Boomaha, kojeg znamo skoro 20 godina. U vrijeme korone imali smo 20 godina našeg rada a sad je napokon došlo vrjeme da sve to ispoštujemo sa mini turnejom u tri grada Balkana - Beograd, Pula i Ljubljana”, kažu Pier i Fu te dodaju: “Pozivamo sve jungliste i reggae/dancehall fanove, da se nam pridruže uz 20 godišnjici partya sa originatorom Davidom Boomahom.”

Tim smo povodom razgovarali s Davidom Boomahom koji je u tridesetogodišnjem djelovanju skladao niz d’n’b i jungle stvari poput 'On The Run', 'Murdaration remix'. Prije deset godina objavio je debi album 'One World Many Culture' za V Recordings, a za koju su Pier i Fu iz RootsInSessiona sudjelovali s pjesmom 'Where do we go from here'. David nam je u intervjuu otkrio kako se zna s Pierom i Fuom, koliko je upoznat s regionalnom jungle scenom te što možemo očekivati od njegovih nastupa na spomenutoj mini turneji.

m: Čekaju te tri koncerta u našoj regiji - u Puli, Beogradu i Ljubljani. Što publika može očekivati od tvog nastupa? Kakva su tvoja iskustva s našom publikom?

DB: Publika može očekivati višežanrovsko predstavljanje uključujući stilove u rasponu od soulful R&B-a do oštrog drum&bassa s mnoštvom stilova između. Imam sjajna sjećanja na publiku na Balkanu. Nastupao sam Ljubljani sa svojom Braćom RootsInSession prije 10 godina i bilo je nevjerojatno, publika je bila tako energizirana, uzbuđena i topla, osjećao sam se vrlo dobrodošlo. Posjetio sam Hrvatsku nekoliko godina nakon toga zbog Outlook Festivala i stvarno sam uživao. Zabave na brodu, krajolik, ljudi i klima; Pula je prelijepa. Mislim da nisam ranije bio u Srbiji pa se radujem što ću sletjeti i upiti tamošnju kulturu.

m: Povod za ovu ‘mini balkansku turneju’ je 20 godina RootsInSessiona. Koliko dugo znaš dečke, možeš li se sjetiti kad si ih prvi put sreo? Reci nam i nešto o svojoj suradnji s Peirom i Fuom.

DB: Turnejom se svakako slavi 20 godina RootsInSessiona i jako sam ponosan na svoju braću Piera i Fua. Ujedno slavim i 10. godišnjicu mog debi albuma 'One World Many Cultures' koji je objavljen 2013., a RootsInSession su producirali jednu od pjesama na albumu pa i oni dijele ovu obljetnicu sa mnom.

Ne mogu se sjetiti kako smo se upoznali. Mislim da su mi možda prišli da radim na stvari ili da me dovedu na nastup u Sloveniju; kako god, odmah smo se prepoznali i kliknuli. Oni imaju čistu energiju i iskrenost koju volim i dan danas, a upoznali smo se prije više od 12 godina. Surađivali smo na pjesmi na mom debi albumu ‘One World Many Cultures’. Pjesma je ‘Where Do We Go From Here?’ i mogao bih je opisati kao svojevrsni dubstep unutar junglea. Također su producirali pjesme i remikse za moju prvu izdavačku kuću Forward Ever Records. Imaju odličan zvuk.

m: Koliko si upoznat s regionalnom d’n’b/jungle scenom?

DB: Da budem iskren, nisam toliko upoznat jer se više fokusiram na snimanje glazbe i ne izlazim van toliko; također moram uravnotežiti svoje glazbene napore s mojim radom na potpori mladima iz marginaliziranih zajednica.

m: Kako bi opisao jungle/d’n’b scenu u svijetu u ovom trenutku?

DB: Na temelju mog prethodnog odgovora nisam siguran jesam li kvalificiran odgovoriti na to pitanje, da budem iskren. Ono što mogu reći je da se jungle/d’n’b kao i sve stvari nastavljaju razvijati i bez obzira na ostale stilove, ovdje su da ostanu. Mislim da je to zdravo mjesto na način na koji ga gledaju ljubitelji glazbe diljem svijeta, ali, na žalost, ne prima pohvale i poštovanje koje kao žanr zaslužuje na nacionalnoj ili međunarodnoj razini.

m: Što nam možeš reći o svom trenutnom zvuku? Koliko je (ako je uopće) evoluirao od tvog albuma 'One World Many Culture'?

DB: Uvijek sam bio otvorenog uma u pogledu svojih glazbenih stilova što se odražava na i na moj debitantski album. To je prvi višežanrovski album objavljen u izdanju legendarnog V Recordingsa, a pokriva R&B, hip-hop, dubstep, reggae, dancehall, jungle i drum&bass žanrove. Nije se puno promijenilo, da budem iskren; otad sam objavio i druge žanrove kao što su house, garage sam također predstavio na drum&bass pjesmi i to s opernom pjevačicom, što je i njoj bila novost. To samo pokazuje da sam otvoren za istraživanje neistraženog teritorija.

m: Planovi za budućnost?

DB: Puno toga je u pripremi i toliko toga za napraviti. Za početak, namjeravam i dalje biti zahvalan za sve blagoslove. Volio bih napraviti još jedan album, ali moram naći vremena da se posvetim ovome. Blisko surađujem sa svojim Navigatorom (koji je sastavni dio UK Bass glazbe više od 4 desetljeća.) Imamo zajedničku diskografsku kuću pod nazivom On Dis Ting Muzik i već nekoliko godina objavljujemo višežanrovsku glazbu kroz izdavačku kuću. Imamo i projekt s bendom uživo pod nazivom ‘First Among Equalz’. Predstavit ćemo uskoro ovo uzbudljivo iskustvo i uživo. Imam i neke uzbudljive projekte koji uskoro izlaze; Uvijek radim na nečemu.

RootsInSession i David Boomah nastupaju 14. rujna u Beogradu, u Barutani, 16. rujna, u Klubu Kotač u Puli, a 21. rujna u Ljubljani, u Cvetličarni.

Next Page
Loading...
Loading...