Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Pendrek: O stanju na lokalnoj hip hop sceni, novim pjesmama i mladima koji dolaze

Razgovarali smo s reperom, voditeljem i hip hop aktivistom iz zagrebačke Dubrave

  • Adnan nanE Čalkić I Foto: Metej Livščak, Mislav Petek i Trlja
  • 23 October 2021

Krešimir Krešo Strbad poznat kao Pendrek je reper, voditelj, organizator i hip hop aktivist iz zagrebačke Dubrave. Starija ekipa će reći da je upravo taj kraj dao ono najjače kada je u pitanju zagrebački hip hop. Pendreka sam sreo u Kulturnom Centru Mesnička i bez imalo kurtoazije smo se družili i porazgovarali o njegovim trenutnim aktivnostima. Pendrek je lik koji zaista ima zaraznu pozitivnu energiju i veliki sjaj u očima kada pričamo o glazbi...

m: Šta ima kod tebe u ovo pandemijsko doba?

P: Upravo se vraćam iz Splita gdje smo snimali 2 epizode Eksperimenta. To je jedan svježi projekt, svakako ga popratite. Snimamo bendove sa ruba mainstreama te im tako dajemo prijeko potreban medijski prostor. Projekt sufinancira Ministarstvo kulture i dosad je snimljeno 13 epizoda od kojih 6 možete odmah provjeriti na YouTubeu. Dan poslije je bio poznati splitski festival “xSTatic” (festival urbane kulture) na kojem sam sudjelovao kao voditelj skate contesta i gost iznenađenja. Ovim putem pozdravljam svu ekipu i zahvaljujem na gostoprimstvu i energiji koji su tamo pružili. Isto tako ovaj mjesec je ubitačan jer su mjere malo popustile pa bi iskoristio priliku da ih ispromoviram. Nakon nastupa u KCM-u, 23.10. je Reunited DAY 2 @ Medika a 31.10. RapSlušaonica: DJ Timbe. Tako da - radi se :)

m: Prije nešto manje od mjesec dana se desio jedan važan događaj u Mediki, o čemu se radi?

P: Reunited je festival hip hop kulture, ovo mu je bila sedma godina za redom te je bio najposjećeniji do sada. Imali smo tri dana festivala, od kojeg DAY2 nismo uspjeli odraditi radi kiše ga zato i imamo ovaj mjesec 23.10., svakako dođite, očekuju vas Target / Tibor&Avangarda / Syrs / Direkt / Lazo. DAY 1 je, uz radionice iz Breaka, MC-ijanja, DJ-inga, Graffitiranja i Beatboxa imao organiziran i hip hop kviz koji je imao neviđenu posjećenost te se prijavilo čak 9 ekipa. Izložba ZGB KAOSa je bila otvorena a trajala je sva 3, odnosno u ovom slučaju 2 dana :). DAY3 je uvijek dan za battlove te su organizirani battlovi iz BeatBoxa, MCa, GraySketch battla. Čestitam i ovim putem pobjednicima koji su dobili specijalno dizajnirane medalje. Moram zahvaliti i sucima battlova koji su nam izašli u susret, hvala ekipa. Valja spomenuti i BreakJam koji je trajao a i film našeg Atomica “El Rock” koji je doživio svoju premijeru upravo na festivalu. Posjećenost je bila ogromna te se ispričavamo ekipi koja je ostala ispred i nije mogla ući radi COVID restrikcija koje su ograničile posjetu. Hvala vam i nadam se da ćemo i to vratiti i to već 23.10. kada ćemo ponoviti DAY2! Ono što je po meni najbitnije za festival da su došle neke nove generacije koje se tek upoznavaju sa hip hop kulturom a to je najveća snaga i smisao takvih manifestacija.

m: Kakvo je stanje na lokalnoj hip hop sceni?

P: Stanje je OK. Ima mladih lica a to je ono najbitnije jer jedino tako kultura opstaje. Unazad par godina dogodio se fenomen gdje neki sad već afirmirani izvođači zarađuje dobre novce od rap glazbe što dosad nije bio slučaj i to je nešto što bi svakako istaknuo i podržao. Što se tiče mladih, godinama organiziramo projekt pod nazivom DDM (DajteDjeciMikrofona) koji se održava jednom mjesečno u prostorima AKC Medike, a ja sam voditelj tog projekta. Tu dolaze mladi i neafirmirani reperi i na svakom tom događanju ostajem iznenađen činjenicom da se svaki put pojavi neko novo lice i time zagrebe površinu hiphop kulture. Neki od posjetitelja su se afirmirali u raznim smjerovima, neki su poznati reperi neki su battleri. To je projekt na koji sam svakako najponosniji te pozivam sve da dođu na idući DDM.

m: Radi li se šta u studiju?

Svaki pravi reper nešto kuha pa tako i ja. Snimam stvari - čekam priliku da izađu. Imam pun hard pjesama i jedva čekam da to predstavim nekad u budućnosti. Neke od njih ste mogli čuti u KCMu 16.10. :) Budite jaki. Pozdrav čitateljima i hvala.

Next Page
Loading...
Loading...