Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Joyhauser: 'S ovim EP-om pokušali smo pokazati svestranost našeg zvuka'

Razgovarali smo jednim od najuzbudljivijih dvojaca na techno sceni trenutno a koji je upravo objavio EP 'Crawler' za label Monike Kruse, Terminal M

  • Ela Radić | FOTO: Press
  • 2 August 2022

Za Joyhauser se kaže da su jedan od najuzbudljivijih dvojaca na današnjoj techno sceni. Otkako su se pojavili 2017. godine, Joris Cielen i Stijn Vanspauwen poharali su plesne podije diljem svijeta, prikupivši ogroman broj sljedbenika i dobivši podršku mnogih od najutjecajnijih figura na sceni, kao što su Amelie Lens, Pan-Pot i Adam Beyer.

Njihova diskografija uključuje niz izdanja na Terminalu M Monike Kruse, Filth na Acidu, Drumcodeu i Second Stateu. Dio su nove belgijske generacije iznimnih techno talenata a to dokazuju i sa svojim novim izdanjem, EP-jem sa tri stvari, 'Crawler', koji su upravo objavili za label Monike Kruse, Terminal M. Izdanje provjerite OVDJE a u nastavku pročitajte što za Mixmag Adriju o izdanju, nastupima, hrvatskoj publici i planovima za budućnost kaže Stijn iz Joyhausera.

m: Počnimo sa svježim izdanjem. 'Crawler' EP je izašao na labelu Monike Kruse, Terminal M. Što nam možeš reći o ovom EP-u? Kako bi ga opisao u jednoj rečenici?

J: S ovim EP-om pokušali smo pokazati svestranost zvuka Joyhausera u 3 pjesme. Pjesma “Polymoon” pokazuje naš tipičan melodičan, melankoličan zvuk. “Love Servant” je više izravna, jača, 'kick in the face' techno stvar. Naposljetku, naslovna pjesma "Crawler" svojevrsni je hibrid prve dvije pjesme. U ovom EP-u ima za svakoga ponešto.

m: Što ga je inspiriralo? Također, kako ste napravili ovaj EP, koje ste produkcijske alate koristili?

J: Tijekom COVID-a doživjeli smo nagli pad inspiracije. Bio je to rezultat nemogućnosti sviranja pred publikom svaki vikend. Srećom, početkom 2022. polako smo ponovno krenuli s turnejom i primijetili smo da nam se vraća inspiracija. Polako ali sigurno ovaj EP se složio. Naš studio ima mnogo hardverskih synthova i efekata. Koristimo ih kako bismo dobili inspiraciju i skicirali neke grube ideje u audiju u Abletonu. Te audio snimke uglavnom definiraju glavni dojam i vibru pjesme. Od tada nadalje samo puštamo da sve ide svojim tokom. Sve je završeno i izmikasno u Abletonu.

m: Gdje se osjećate ugodnije, u studiju stvarajući glazbu ili na bini, puštajući glazbu za ekipu?

J: Jednako volimo oba aspekta našeg posla, ali jedan ne ide bez drugog, oni uvijek idu ruku pod ruku. Dobivamo puno inspiracije svirajući glazbu za ekipu i koristimo se tom inspiracijom u studiju, kad stvaramo glazbu. S druge strane, uvijek volimo opsežno testirati svoje pjesme na plesnom podiju. Povratna informacija koju dobijete od publike nešto je neprocjenjivo kada stvarate glazbu, barem za nas. Dakle, recimo da je dobra ravnoteža između to dvoje ono što trebamo i čemu težimo.

m: Kad govorimo o DJ-ingu, uspjeli ste izgraditi snažnu reputaciju kao DJ duo s izvanrednim nastupima diljem Europe. Pretpostavljam da ovo ljeto imate jako gust raspored – koje biste nastupe izdvojili i zašto?

J: Moramo li stvarno birati? Haha! Doista imamo gust ljetni raspored prepun prekrasnih festivala i klupskih nastupa. Ali ako baš moramo izabrati 5, ovo su oni koji nam se ističu.

Awakenings
Awakenings jest i uvijek će biti najbolji techno festival na svijetu. Dalje riječi nisu potrebne. Vjerovali su u nas od samog početka dok smo još rasli 2018. i tijekom sljedećih nekoliko godina cijela ekipa postali su naši frendovi. Svirat ćemo na Awakeningsu 5 puta u 2022. i ne možemo biti sretniji!

Kappa Futur
Svi znaju za legendarni festival u Torinu u Italiji, zar ne? Kad smo bili mladi uvijek smo sanjali da idemo na taj festival kao posjetitelji, ali... ispalo je obrnuto (Smijeh). Nikada nisam mislio da ću stajati tamo, ali uspjeli smo! Imali smo rani set, ali publika se masovno pojavila i atmosfera je bila luda (kao i uvijek). Tako smo sretni što smo mogli svirati tamo, među svim tim velikim imenima.

Sonus Festival
Sonus predstavljaju organizatori događaja Time Warp tako da je u naših top 5. Prepoznat je širom svijeta kao jedan od najvažnijih ljetnih festivala underground glazbe zbog svoje rajske lokacije i sretni smo što smo dio njega ove godine.

Pukkelpop
Naši fanovi jako dobro znaju da Pukkelpop ima posebno mjesto u našem srcu. To je doslovno naš prvi veliki festival koji smo posjetili kad smo imali 15 godina i nalazi se gotovo u našem dvorištu. Već smo imali priliku 2018. svirati u legendarnom Boiler roomu, ali ove godine možemo ponosno reći da zatvaramo ovu ogromnu sobu u subotu. Stvarno se veselim ovome.

DC10
Zadnji i ne najmanje važan je DC10 Ibiza. To je naš prvi put na čarobnom otoku i veselimo se tome. Prije 3 godine otišli smo s Amelie Lens, podržati je kao prijatelji na jednoj od njezinih prvih večeri tamo i bilo je nevjerojatno. Ove godine Amelie nas je pozvala na jednu od svojih Exhale rezidencijalnih večeri da sviramo i to će sigurno biti za pamćenje. Sada je vrijeme da uništimo klub i hoćemo!

m: Volite li više svirati u klubovima ili na festivalima? Volite li ići na nastupe drugih DJ-a?

J: i jedno i drugo nam se sviđa. Kada završi festivalsko ljeto, bit će nam se drago vratiti u mračne, intimne klubove, ali volimo oboje. Ljudi često misle da što je (festivalska) pozornica veća, to bolje, ali to za nas nije uvijek točno. Velika pozornica svakako može djelovati impresivno i neodoljivo, ali mali intimni klub s ljudima koji su vam bliski ima potpuno drugačiju (genijalnu) vibru. Još jedna lijepa stvar kod festivala je ta što možemo uzeti malo slobodnog vremena i uživati u suncu i drugim DJ setovima, iako ovog ljeta još nismo imali puno prilika za to. Svaki vikend imamo prilično zauzet raspored.

m: Ovog ljeta dolazite u Hrvatsku, ovo vam nije prvi put da svirate ovdje. Kakvi su vaši dojmovi o hrvatskoj publici?

J: Prvi put smo u Hrvatskoj svirali u ljeto 2018. u Omišu, na Labyrinth Open Festivalu. Još uvijek smo gradili svoju reputaciju kao producenti i DJ-i. Bilo je lijepo vidjeti da su naše pjesme već prepoznate kod hrvatske publike. Četiri godine kasnije, razvili smo se u potpuno drugačiji DJ duo i nadamo se da ćemo to u potpunosti pokazati na Sonus festivalu kasnije ovog ljeta.

m: Prošli smo pola ove 2022., osjećate li da ste se vratili na pravi put nakon svih COVID ograničenja? Kakvi su vam budući planovi?

J: Covid je bio zastrašujuće razdoblje i neizvjesnost o tome koliko će sve to trajati bila je važan faktor. Imali ste izbor ne raditi ništa tijekom tog perioda ili ste i dalje mogli pokušati izdavati glazbu ili raditi druge stvari kako biste ostali relevantni. Odabrali smo drugu opciju koja je po našem mišljenju bila dobar izbor. Nakon COVID-a svirke i upiti za festivale ponovno su počeli pristizati, što je bilo veliko olakšanje. Mislimo da smo se sigurno vratili na pravi put, iako se scena malo promijenila (brži BPM-ovi, jači). Pokušali smo se tome prilagoditi bez gubitka prepoznatljivog zvuka i mislimo da smo u tome dosta dobro uspjeli.

Next Page
Loading...
Loading...