Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Junior Sanchez: "Volio bih surađivati s talentima iz ove regije - šaljite mi svoje demo-snimke"

Razgovarali smo s ikonom NYC house glazbe i saznali niz korisnih savjeta

  • Željka Rudar I Foto: Junior Sanchez Facebook
  • 26 June 2019

S gotovo četvrt stoljeća aktivnog bavljenja glazbom i produkcijom, Junior Sanchez je do sada u svojoj karijeri proživio uzbudljive trenutke; od nastupa u kultnim underground klubovima New Yorka do velikih festivalskih pozornica. S visokom razinom produktivnosti, objavio je čitav niz svojih prepoznatljivih house-klasika, a kao producent surađivao je i s vrlo zvučnim imenima današnje glazbene pop scene.

Porijeklom iz New Jerseyja, prve korake svog glazbenog puta započeo je već kao tinejdžer. Marljivo je gradio svoju vještinu DJ-iranja i već s 15 godina našao se za pultom kultnih njujorških underground klubova, postavivši temelje svoje karijere, što će ga zatim dovesti do oblikovanja u ikonu NYC house glazbe!

Izdanja je objavljivao za ključne svjetski poznate house etikete, kao što su Strictly Rhythm, Nervous, Yoshitoshi, Relief, Defected i Mad Tech Records Kerria Chandlera..., da bi s vremenom pokrenuo i vlastiti label Brobot Records. Osim u house žanru, kao tekstopisac, producent i remixer istaknuo se u raznim žanrovima, surađujući sa šarolikim imenima svjetske glazbene scene - od Madonne, Katy Perry, Azelie Banks do skupina Jamiroquai, Bloc Party, Gorillaz, Chvrches...

Svoje neprocjenjivo iskustvo, znanje i promišljanja o house glazbi današnjice bez zadrške je podijelio u razgovoru s nama, istaknuvši niz savjeta koje ima za mlađe generacije DJ-eva i producenata.

m: S karijerom i iskustvom od gotovo 25 godina, proživio si i niz promjena u elektroničkoj glazbi, i uspone i padove... Koje je tvoje promišljanje o trenutnoj poziciji elektroničke glazbe u svijetu, i njenoj popularnosti?

JS: Smatram da se sve odvija u ciklusima. Naravno, pritom se povremeno dogode neke promjene, ali taj kotač se ne vrti ništa drugačije, već s vremenom jednostavno usporava, do momenta dok se ne dogodi neki pokret, koji ga zatim ponovno ubrza.

m: Što smatraš najvećim izazovima današnje glazbene industrije, općenito?

JS: Danas je postavljena potpuno nova krivulja učenja za one izvođače koji nisu voljni prilagoditi se promjenama. Društvene mreže su vjerojatno najveća prepreka u tome, jer je potrebno razumjeti tu novu kulturu, kako bi zadržali razinu svoje prisutnosti, ali dijelom i uspjeha.

m: Koja je glavna poruka koju bi iskusna generacija producenata i DJ-eva trebala prenijeti mlađim generacijama?

JS: Svaki klinac i klinka bi trebali učenjem usavršavati svoj zanat, unijeti strast u to što vole, pronaći svoj ‘unikatni zvuk’! Kako svaka osoba ima svoj unikatni otisak prstiju, tako vjerujem da svatko tko se iskreno bavi glazbom treba pronaći svoj ‘zvuk’, što će ga/ju voditi k tome da odskače iz mora neoriginalnosti. Pravite glazbu zato što to volite, DJ-irajte zato što na taj način izražavate sebe, a ne zato što je to trenutno pomodno.

m: U jednom od intervjua istaknuo si kako je danas jako bitno da svaki izvođač ima svoj label i na taj način objavljuje svoju glazbu. Možeš li nam to malo detaljnije objasniti, zbog čega to smatraš iznimno bitnim?

JS: Smatram kako je danas bitno imati samostalan pristup vlastitoj glazbi, a ne ovisiti o nekom drugom labelu da shvati što želiš reći, koju atmosferu predstavljaš. Sa svojim vlastitim brandom i labelom glazbu možeš objavljivati brzinom i načinom koji ti je najugodniji. Danas je sadržaj iznimno važan, i ne treba čekati druge, budite sami svoja mašina!

m: Shodno tome, i sam imaš svoju Brobot Records etiketu - koja je njena glavna misija? I koje nadolazeće izdanje bi posebno istaknuo?

JS: Vodim se pravilom intuicije, ako mi se izdanje sviđa i svirao bih ga u svojim setovima, onda ću ga i objaviti. Mnogo toga zanimljivog pripremamo za ovu godine, a među prvim novim izdanjima koje ću objaviti je pjesma "Echoes of Dance", u suradnji s odličnim artistom, koji se zove OVEOUS. Svakako obratite pozornost!

m: Kad smo već kod nove glazbe, vrlo često objavljuješ nove materijale. Kako uspijevaš zadržati tako visoku razinu produktivnosti?

JS: Fokus, odlučnost i činjenica da samog sebe glazbeno jako dobro poznajem! Obožavam stvarati i nema ništa loše u tome da kreirate jako puno glazbe, samo je stvar ravnoteže finalnog rezultata.

m: Koji bi bio tvoj ključni savjet po pitanju produkcije glazbe?

JS: Stvorite svoj unikatni zvuk, budite karakteristični, profilirajte se - i stvarajte glazbu sve dok ne osjetite da imate nešto što je samo vaše!

m: Imaš li omiljeni studijski trik? I imaš li omiljeni komad studijske opreme?

JS: Rekao bih da su za današnje studije, a samim time i trikove, iznimno važne 3 stvari - prvo, monitori koje posjedujete; što čujete i kako to čujete je jako važno. Drugo, računalo na kojem radite; danas si snažan onoliko koliko ti je snažno računalo. I treće, smatram da je bitno, ali ne presudno, imati kvalitetan analogni mikser koji omogućava da se samo "spajanje" kanala u stereo pjesmu umjesto u računalu, odvije u samom analognom mikseru čime smo omogućili da pjesma dobije puno veći dinamički prostor za manipulaciju kod mastering procesa. Kad usavršite rad s prva dva elementa, ovo treće dolazi kao finalni trik.

m: Kao DJ, glazbu si puštao pred brojnom publikom i na raznim pozornicama - s toliko iskustva, što bi za tebe značio kvalitetno posloženi mix? Koji savjet bi po tom pitanju dao mladoj generaciji DJ-eva?

JS: Dobro se zabavljajte i budite spontani. A ako zaista želite doživjeti to unikatno DJ iskustvo, ne svirajte s planiranim setom!

m: Da li si upoznat s Hrvatskom i glazbenom scenom ove regije?

JS: Nažalost ne, ali volio bih naučiti više o vama i doći na to područje, te čak i surađivati s nekim od vaših talenata - ili možda objaviti neko izdanje putem Brobot Records. Stoga, šaljite mi svoje demo snimke!

m: Hvala ti na ovom razgovoru! Da privedemo kraju, želiš li nam istaknuti što nam sve spremaš u bližoj budućnosti?

JS: Glazbu, glazbu i još glazbe. Nastupe, nastupe i još nastupa. I obratite pozornost na izdanja "Dancing By Yourself" (STMPD), "Echoes of Dance" (Brobot) i još podosta finih stvari na etiketama Rawthentic, Kaluki, Circus...

( Fotografije: Junior Sanchez Facebook )

Next Page
Loading...
Loading...