Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Intervju: Klingande

Razgovarali smo s autorom velikog hita 'Jubel' koji za Mixmag Adriju predstavlja i novi singl ‘Kids On The Run’

  • Ela Radić | Foto: Press
  • 28 February 2023

Klingande je na sebe obratio pozornost 2013. godine, kad je objavio debi singl 'Jubel'. Iako je pjesmu stavio na besplatni download da, kako nam je otkrio, testira svoj sound, 'Jubel' je postao veliki hit i otvorio mladom francuskom producentu brojna vrata. Klingande je od tada nastavio objavljivati konstantan niz zanimljivih singlova kako bi zadovoljio svoju stalno rastuću bazu obožavatelja, učvrstivši svoju reputaciju jednog od najsvježijih, originalnih producenata u svijedu moderne dance glazbe. Nakon godina turneja diljem svijeta, 2019. je napokon objavio debitantski dvostruki album, 'The Album'. Opsežno izdanje od 18 pjesama sadržavalo je neke od njegovih najprepoznatljivijih pjesama, uključujući 'Pumped Up', 'By The River', 'Alive' i multiplatinastu 'Jubel'. Od tada objavljuje singlove koji redovno osvajaju plesni podij. Najnoviji singl koji je objavio početkom veljače je ‘Kids On The Run’ koji možete provjeriti OVDJE, a u nastavku doznajte što je za Mixmag Adriju Klingande rekao o tom novom singlu, svojoj karijeri, inspiraciji i planovima.

m: Nedavno si objavio novi singl, ‘Kids On The Run’. Što nam možeš reći o njemu, što ga je inspiriralo, koliko ti je vremena trebalo da ga napraviš?

K: 'Kids On The Run' je plesna pjesma koja dočarava osjećaj mladosti i bezbrižnosti, čini se to najbolje opisuje pjesmu. Dobio sam vokalnu liniju od Vargen i odmah mi se svidjela, pa smo odlučili surađivati na njoj. Sama produkcija bila je jednostavna jer su glavni elementi već bili u demo verziji i uspjeli smo sve završiti prilično brzo.

m: Koje produkcijske alate si koristio?

K: Za produkciju najviše koristim Ableton i Fabfilter dodatke za miksanje. Volim koristiti Omnisphere, Serum i ANA za synthove.

m: Pjesma je nastala u suradnji s producenticom u usponu, Vargen. Kako obično biraš s kim ćeš raditi glazbu?

K: Obično radije surađujem s ljudima koje poznajem, ali sam također otvoren za suradnju s drugima koji šalju cool demo snimke ili tekstove.

m: Klingande je prvo bio duo, ali si onda nastavio solo; što bi rekao, je li lakše raditi s nekim ili sam?

K: Rekao bih da obje situacije imaju svoje prednosti i nedostatke. Kada radite s nekim drugim, možete međusobno dijeliti ideje i često smisliti nešto još bolje nego što biste mogli sami. Međutim, solo rad omogućuje više kreativne slobode i mogućnost potpunog istraživanja vlastitih ideja.

m: Poznat si po svom pop-dance, uzbudljivom zvuku. Kako bi opisao svoj zvuk i svoju produkciju općenito, posebno u ovom trenutku karijere?

K: Moj se zvuk može opisati kao spoj housea, popa i melodičnog housea. U ovom trenutku svoje karijere usredotočen sam na stvaranje uplifting, pozitivne glazbe, s dozom melankolije. Volim koristiti kombinaciju elektroničkog i organskog sounda kako bih svojim dodirom stvorio nešto jedinstveno.

m: Provodiš puno vremena na turnejama; kad i kako nalaziš vrijeme za stvaranje glazbe? Stvaraš li 'on the run', da parafraziram tvoj novi singl, ili nađeš vremena za odlazak u studio?

K: Turneje oduzimaju puno vremena, ali pokušavam pronaći vremena za glazbu kad god mogu. Ponekad pišem na putu, ali također volim odvojiti vrijeme za odlazak u studio i potpuno uroniti u kreativni proces.

m: Što ti je općenito draže, stvarati glazbu ili je prezentirati publici tijekom turneja?

K: Teško je izabrati između stvaranja glazbe i njezinog live izvođenja. Volim kreativni proces stvaranja glazbe i oživljavanja nove pjesme, ali ništa nije bolje od energije nastupa uživo i povezivanja s publikom.

m: Prošlo je desetljeće od tvog hit singla ‘Jubel’. Jesi li očekivao da će postati tako veliki hit? Izvodiš li je i dalje rado na svojim nastupima?

K: Definitivno nisam očekivao da će 'Jubel' biti tako velik hit kao što je bio! U početku je to bila tek pjesma za besplatni download, kao svojevrsni test. Bilo je nevjerojatno vidjeti kako je pjesma odjeknula među ljudima diljem svijeta, a ja je još uvijek volim izvoditi na svojim nastupima. Soundcloud je stvarno pomogao da se pjesma proširi i da je ljudi čuju.

m: Iako si ‘Jubel’ objavio 2013., na album prvijenac čekao si do 2019. Kako to? Planiraš li uskoro objaviti novi?

K: Htio sam odvojiti vrijeme za svoj debitantski album i uvjeriti se da je on pravi odraz moje umjetničke vizije. Također sam se želio pobrinuti da imam dovoljno vremena za stvaranje kohezivnog 'body worka' koje priča priču. Planiram izdati još glazbe u budućnosti, ali uzimam vremena kako bih bio siguran da je svako izdanje nešto posebno i možda ću u nekom trenutku objaviti drugi album.

m: Kad se osvrneš na svoju karijeru, tko je najviše utjecao na tebe? Jesu li se inspiracije i utjecaji promijenili tijekom posljednjeg desetljeća?

K: Tijekom karijere na mene je utjecalo mnogo različitih umjetnika. Neka od mojih najvećih nadahnuća su Avicii i cjelokupni švedski progresivni house zvuk. Ostali umjetnici koji su utjecali na mene su Flume, Odesza i Klangkarussell. Moje su se inspiracije i utjecaji definitivno razvijali tijekom vremena kako sam rastao kao umjetnik i istraživao nove žanrove i stilove.

m: Možeš li s nama podijeliti neke od planova za budućnost?

K: Moj fokus za budućnost je objaviti što više glazbe ove godine i istražiti nove klupske zvukove dok nastavljam stvarati pjesme s velikim vokalima. Očekuju me neki uzbudljivi nastupi i nastupi na festivalima, pa me pratite!

Next Page
Loading...
Loading...