Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

31.3. - 6.4.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 31 March 2022

6.4.1963. Rođen Derrick May

Derrick May aka Mayday aka Rhythim Is Rhythim, jedan od članova tzv. Belleville Trija (uz Juana Atkinsa i Kevina Saundersona), odnosno pokretača techno scene u Detroitu, ondje se rodio i pohađao osnovnu školu, nakon čega se, s majkom preselio u Belleville, 50km udaljenom mjesto, gdje je upisao srednju školu i upoznao Juana Atkinsa. Početkom 80-ih je radio part-time u jednoj video-arcade igraonici i slobodno vrijeme provodio kod Atkinsa koji se već bavio glazbenom produkcijom i svojim projektom Cybotron. Večeri su, uglavnom, provodili slušajući kultnu radijsku emisiju DJ-a Charlesa "The Electrifying Mojo" Johnsona. May je, zapravo konkretniji interes za DJ-ing, pokazao tek nakon upisa Eastern Michigan Universityja, gdje mu je cimer postao Eddie Fowlkes, s kojim je pokrenuo i svoj prvi DJ tim, skupa s Artom Payneom i Keithom Martinom. Naknadno im se priključio i Juan Atkins sa svojom ritam mašinom i potom i Kevin Saunderson. May i Atkins osnivaju etiketu Transmat 1986. i objavljuju prvu zajedničku ploču ''Let's Go'', pod imenom XRay, no već će iduća dva izdanja, ''Nude Photo'' i legendarni ''Strings Of Life'' Mayu (kao Rhythim Is Rhythim) donijeti globalni uspjeh. Upravo će se ove stvari naći i na kompilaciji ''Techno! The New Dance Sound Of Detroit'' koja je predstavila Detroit techno UK-u. May, pored Atkinsa i Saundersona, postaje dio ''osnivačkog trojca'' techno scene, iako će neki njihovi sugrađani, u kasnijim godinama, njihove titule i osporavati. Neovisno o tome, status neprikosovene legende techno glazbe, Derricku Mayu je, posljednjih godina ukaljan, nakon što ga je više žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

6.4.1967. Rođena Anja Schneider

Anja Schneider, rodom iz Begrisch Gladbacha, u predgrađu Kölna, jedna je od najpoznatijih predstavnica generacije nositelja berlinske scene novog milenija koja je, od njemačkog glavnog grada, stvorila prijestolnicu elektroničke glazbe, DJ kulture i clubbinga. Anja je danas DJ, producentica, radijska urednica i voditeljica, izdavač i mentor novim generacijama glazbenika. No, u Berlin je stigla 10-ak godina prije njenih prvih uspjeha s Mobilee Recordsom, a nakon što je, prvi put, zaplesala u Tresoru. Ostavila je dotadašnji život i marketinški posao u Dusseldorfu i preselila u Berlin, gdje joj je iskustvo u marketingu dobro došlo i pomoglo da dobije posao na berlinskom radiju Kiss FM, gdje su, 90-ih, radila neka poznata DJ imena, poput Ellen Allien ili Paula van Dyka i gdje je, prvi put stala za DJ pult i pred mikrofon. 2005. pokreće Mobilee s Ralfom Kollmannom koja će, u narednih 10 godina, postati jedna od vodećih etiketa, zaslužnih za mega-popularan njemački tech house zvuk, s imenima kao npr. Pan-Pot, Sebo K, GummiHz, Dan Curtin, Re.You, Rodriguez Jr i dr. Nakon uspjeha s Mobileeom, Anja, 2017., okreće novu stranicu i pokreće samostalnu izdavačku kuću Sous Music koju lansira vlastitim albumom ''SoME''. Osim DJ-ingu, produkciji i izdavaštvu, Anja je ostala vjerna i radiju. Njena emisija Club Room, neprekidno se emitira na postaji Radio Eins, od 2000.

6.4.1976. Rođen Andy C

Andrew John Clarke ili Andy C karijeru je počeo kao svojevrsni wunderkind, nakon što je, 1993., kao 15-godišnjak, u suradnji s Antom Milesom (Origin Unknown) objavio kultni ''Valley of the Shadows (31 Seconds)'', singl koji je postao definicija tzv. darkcorea, iznimno popularnog prvaca na UK sceni 90-ih. Ploča je osvojila i nagradu Best Hardcore Tune, a Andy je bio Best Newcomer na tadašnjoj dodjeli Hardcore Dance Awards. Andy je, godinu dana prije izlaska ove ploče, osnovao RAM Records kojeg danas smatramo jednom od prvih drum'n'bass etiketa. Iako je još bio mladi tinejdžer, Andyju je, nakon ovih uspjeha, DJ karijera vrtoglavo krenula. Vodio je i uređivao glazbene emisije po piratskim radio postajama i pojavljivao se na line upu svih najpoznatijih rave partyja, kao npr. Imagination, Club Elevation, Dreamscape, Innovation ili Telepathy. Andy i Ant Miles djelovali su kao Origin Unknown do 2004. i osvojili nagradu za najbolji album po izboru Kiss FM Dance Awardsa i Hardcore Dance Awardsa za ''Origin Unknown Presents...Speed Of Sound'' iz '97. U međuvremenu su izbacili i nekoliko hit ploča kao Desired State. Oba projekta su rehabilitirali 2019. Osim s Antom Milesom, Andy je uspješno surađivao i s drugim d'n'b imenima, kao što su DJ Randall, Shimon ili Moving Fusion, s kojima je gradio reputaciju svojeg RAM Recordsa. Andy C, danas, uživa status jedne od najvećih DJ zvijezdi bass glazbe i, već duži niz godina, spada u sam vrh britanskih DJ-a po broju bookinga, nastupajući po najpoznatijim svjetskim klubovima i festivalima. 2018. je rasprodao londonsku Wembley Arenu, tri dana za redom i postao prvi d'n'b glazbenik kojem je to pošlo za rukom. Jedini je DJ koji je osvojio više od 20 raznih nagrada za DJ-a godine.

Ukratko…

1.4.1971. Rođen američki reper Clifford Smith aka Method Man.

2.4.1991. Duo The Orb objavljuje svoj prvi album ''The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld''.

4.4.1979. Rođen američki producent i DJ Matthew Dear.

4.4.2005. Francuski producent Pascal Arbez-Nicolas aka Vitalic objavljuje svoj prvi album ''OK Cowboy''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...