Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

17.11. - 23.11.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 17 November 2022

19.11.1996. DJ Shadow objavljuje svoj prvi album ''Endtroducing.....''

Nakon više od dvije godine rada na sempliranju ploča, uz upotrebu Akai MPC60 samplera, Joshua Paul Davis aka DJ Shadow je, '96., izbacio svoj čuveni ''Endtroducing.....'', instrumentalni hip-hop/trip-hop album, sastavljen isključivo od semplova. Dotadašnju vještinu sempliranja pretvorio je u umjetnost sempliranja i stvorio jedan od najznačajnijih albuma 90-ih i svakako jedan od najznačajnijih za elektroničku glazbu i hip-hop. ''Endtroducing.....'' je, ponajprije, dokazao, da je moguće napraviti instrumentalni hip-hop album i da su producenti nešto više od beatmastera. No, za DJ Shadowa, ovaj album nije bio prvi semplerski rad. Počeo se baviti sempliranjem još kao srednjoškolac, a potom kao student na sveučilištu California, gdje je i počeo raditi kao DJ, 1989., na studentskom radiju KDVS. 1993. je objavio prvi singl ''Entropy'' za etiketu Hollywood Basic, nakon čega potpisuje ugovor za Mo'Wax Jamesa Lavellea. Prvi singlovi DJ Shadowa za Mo'Wax, kao ''What does your soul like'' ili ''Lost and Found (S.F.L.)'' bili su uvertira za ''Endtroducing.....'', a iako se ishodištem trip-hopa smatra zvuk Massive Attacka i ostalih glazbenika iz Bristola, upravo su ove ploče potakle Andyja Pembertona, novinara Mixmaga, da 1994. skroji nativ 'trip-hop'. Iste godine, DJ Shadow, kreće u produkciju albuma ''Endtroducing.....'', u studiju Daniela Nakamure (Dan the Automator), poznatog po svom kasnijem radu s grupom Gorillaz. Uz Akai MPC60 kao glavni uređaj u kreativnom procesu, Shadow je koristio samo jedan Technics gramofon i kazetar Alesis ADAT, a semplirao je, uglavnom, svoju kolekciju, ploča koju je akumulirao kroz godine digganja u shopu Rare Records, u Sacramentu. Fotografija na coveru albuma koja prikazuje producenta Chief Xcela i repera Lyrics Borna, snimljena je upravo ondje. Među sampleovima se nalaze isječci s raznih ploča, uključujući jazz, funk i psihodelični rock, ali i govorne sekvence iz filmova i intervjua. Među kreditiranim djelima i autorima se tako nalaze: Metallica (''Orion''), Tangerine Dream (''Invisible Limits''), Nirvana (''Love Suite''), Bjork (''Possibly Maybe''), Shawn Phillips (''All Our Love'') i dr. Priča o nastanku albuma ''Endtroducing.....'' opisana je i u dokumentarcu ''Scratch'' iz 2001.

22.11.1977. Grupa Chic objavljuje svoj prvi album ''Chic''

Osim što je označio početak mega-uspješne karijere tandema Nile Rodgers i Bernard Edwards te njihove grupe Chic, nesumnjivo najpoznatije grupe iz zlatnog doba disca, uz ovaj se album, a posebno uz njihov idući hit ''Le Freak'', veže jedna od najpoznatijih angdota u povijesti glazbe. Dakle, netom nakon izlaska albuma, kad je prvi singl ''Dance, dance, dance'' bio već veliki plesni hit, Rodgers i Edwards su se zaputili na novogodišnju proslavu - u Studio 54. Samouvjereno se probijajući kroz masu okupljenu ispred kluba u gradu, dolaze do door-selectora s popisom gostiju, izgovaraju svoja imena – no na popisu ih nema... Nastaje klasični neugodnjak, a nakon što su izjavili da ih je na popis stavila Grace Jones, djelatnik Studija 54 koji je svakodnevno slušao razne kreativne priče smrtnika željnih ulaza u klub, bijesno je zalupio vrata kluba i, umjesto novogodišnje čestitke, odbrusio im jedan “F*** off!” Da stvar bude još bizarnija, njihov hit ''Dance, dance, dance'' često se puštao u Studiju 54 pa, vjerojatno i tu večer, ali na licu mjesta su sve takve izjave zvučale kao izmišljotina. Zabava je za njih bila gotova, najvjerojatnije zbog Grace Jones koja ih je zaboravila ili zbog Stevea Rubella koji nije apdejtao popis. ''Dance, dance, dance'' puštao se i dalje, baš kao i ''Le Freak'', za kojeg je inspiracija bio upravo ovaj izlazak u Studio, osim što je u originalnoj verziji, refren, umjesto ''Freak out'', navodno bio ''F*** off''. Pored ''Dance, dance, dance'', na prvom albumu Chica nalazio se i hit ''Everybody Dance''. Autori svih pjesama su Rodgers i Edwards, a ''Chic'' je i jedini album na kojem pjeva njihova originalna pjevačica, Norma Jean Wright. Na impresivnom popisu glazbenika i suradnika na ovom albumu su i Luther Vandross (back vokali), Tom Copolla (klavijature), Jon Faddis (truba) i perkusionist Gerardo Velez, poznat po svom nastupu s Jimijem Hendrixom, na Woodstocku '69. Na coveru albuma ''Chic'' nalaze se dvije nekadašnje, njujorške, modne zvijezde: Alva Chinn i Valentine Monnier koja se, nekoliko desetljeća kasnije, našla usred seks-skandala s redateljem Romanom Polanskim i optužbama da ju je silovao, baš u vrijeme kad je nastala ova fotografija.

23.11.1993. Snoop Dogg objavljuje svoj prvi album ''Doggystyle''

Na popisima najznačajnijih albuma 90-ih, nerijetko se nalazi i ''Doggystyle'', prvijenac Calvina Cordozara Broadusa Jr., poznatog kao Snoop Dogg, a u to vrijeme još kao Snoop Doggy Dogga, kalifornijskog repera, karakterističnog nazalnog glasa. ''Doggystyle'' je, do danas, ostao jedan od najpopularnijih hip-hop albuma svih vremena, a smatra se i posebno reprezentativnim za tzv. West Coast scenu i podžanr G-Funk. Objavio ga je Death Row Records, a produkciju je potpisao Dr.Dre koji je, na ideju o snimanju došao, nakon gostovanja Snoopa na njegovom albumu ''The Chronic'' iz 1992. Snoop i Dre su, nakon izlaska ovih albuma postali zaštitna lica West Coast hip-hopa, dominantne sile na hip-hop sceni sredinom 90-ih. Osim kao karizmatični izvođači, ovaj dvojac je i, u glazbenom pogledu, inovirao hip-hop, s fuzijom gangsta-rap lirike i sampleovima funk ploča, uglavnom Parliamenta-Funkadelica čiji je stil bio poznat i kao P-Funk. Dre, kao bivši član grupe N.W.A. koja je utemeljila gangsta-rap, svoju je fuziju prozvao gangsta-funk ili G-Funk. ''Who Am I?'', ''Gin and Juice'' i ''Doggy Dogg World'' bili su službeni singlovi s albuma i veliki hitovi, ali status hitova imala je i ''Lodi Dodi'', obrada klasika ''La Di Da Di'' Doug E. Fresha i Slick Ricka iz 1985., kao i ''Murder Was the Case'' koja je objavljena uz 18-minutni kratki film, u režiji Dr.Drea i Fab Five Freddiea. Snoop Dogg je autor ili ko-autor svih pjesama na albumu, na kojem gostuju i reperi Nate Dogg, Warren G, Kurupt, Dat Nigga Daz, The D.O.C., RBX i dr. Za snimanje albuma ''Doggystyle'' veže se i jedna kontroverzna priča koja je, kasnije, iskorištena, u kreiranju gangsta imidža Snoop Dogga. Naime, tri mjeseca prije objave albuma, Snoop je bio uhićen, zbog pucnjave u kojoj je smrtno stradao stanoviti Phillip Woldermarian. Usmrtio ga je Snoopov tjelohranitelj, McKinley Lee, iz automobila kojeg je vozio Snoop. Obojica su ubrzo puštena, uz jamčevinu, a dvije godine kasnije i oslobođeni optužbe, uslijed presude o samoobrani.

Ukratko…

18.11.1960. Rođena britanska pjevačica Kim Wilde.

19.11.1957. Rođena izraelska pjevačica Ofra Haza.

21.11.1965. Rođena islandska kantautorica i umjetnica Björk.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...