Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

1.12. - 7.12.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 1 December 2022

3.12.1990. Michael Cretu aka Enigma objavljuje svoj prvi album ''MCMXC A.D.''

Među prepoznatljivim hit-singlovima 90-ih godina, nedvojbeno ulaze i ''Sadeness (part I)'' ili ''Mea Culpa (part II)'' s prvog albuma new-age/downtempo projekta Enigma, ''MCMXC A.D.'', a iza kojeg stoji rumunjsko-njemački glazbenik Michael Cretu. Prvi, a ujedno i najpoznatiji singl s albuma bio je upravo ''Sadeness'' kojeg pamtimo po sampleovima gregorijanskog korala i ženskim vokalom njemačke pop pjevačice Sandre, tadašnje Cretuove supruge. Cretu svoj glazbeni put započinje krajem 60-ih, kao student klavira u Bukureštu, a potom u Parizu, nakon čega odlazi u Frankfurt, gdje radi kao studijski glazbenik. Prvo značajnije pojavljivanje, Cretu bilježi '78., svirajući klavijature na velikom hitu ''Rivers of Babylon'', grupe Boney M. Sredinom 80-ih, Cretu upoznaje Sandru i producira njen prvi album. Cretu i Sandra vjenčali su se 1988., a iste godine Sandra objavljue singl ''Everlasting Love'', u kojem Cretu, po prvi put eksperimentira sa sampleovima gregorijanskih korala koji se mogu čuti na početku pjesme. Taj će eksperiment postati temelj Enigme, a uz poticaj Mikea Oldfielda, Cretu počinje snimati album ''MCMXC A.D.'', početkom '90., u svom studiju na Ibizi. Pored supruge Sandre, priključuje mu se i producent/klavijaturist Frank Peterson (pojavljuje se u Sandrinom spotu ''Maria Magdalena''). Cretu je gregorijanske korale semplirao s albuma ''Paschale Mysterium'' Konrada Ruhlanda i zbora Capella Antiqua München iz 1976., dok se, u mnogim pjesmama, pojavljuje gotovo identičan drumbeat, sličan onom iz hita ''Back to Life'', grupe Soul II Soul. Iako je Cretu bio fasciniran kombinacijom korala i moderne produkcije, nije očekivao veliki komercijalni uspjeh prvog singla ''Sadeness (part I)'' pa ni ostatka albuma. ''Sadeness (part I)'' je postao instant svjetski hit, a u Njemačkoj je ostao zabilježen kao najbrži novi singl koji je došao na vrh top ljestvica. Na krilima prvog singla, uspješni su bili i ''Mea Culpa (part II)'' te ''Principles of Lust''. Zanimljivo je da se, u pjesmi ''Callas went away'', mogu čuti sampleovi grčke operne dive Marije Callas. Cretu i Peterson su, kao autori, potpisani pod imenima Curly M.C. i F.Gregorian, dok Sandra koja izvodi stihove Marquisa de Sadea, na francuskom jeziku, nije potpisana. Album ''MCMXC A.D.'' je objavio Virgin, a osim Njemačke, ostvario je velik uspjeh i u SAD-u, UK-u, Italiji, Španjolskoj, Australiji, Belgiji itd.

6.12.1977. Rođen Davide Squillace

Ako govorimo o nešto mlađoj generaciji DJa i glazbenika iz kolijevke talijanskog techna, Napulja, Davide Squillace jedno je od nezaobilaznih imena. Iako je odrastao u Napulju, rođen je u Sieni, glazbenom se produkcijom počeo baviti u Londonu, a posljednjih 15-ak godina živi u Barceloni. Tijekom boravka u Londonu, krajem 90-ih, svoje prve ploče objavljuje za Primate i Cloned. 1999. se vraća u Napulj i uključuje se u lokalnu techno scenu, kojom dominiraju poznata imena poput Marca Carole, Rina Cerronea ili Gaetana Parisia. Upravo mu je Parisio prvi pružio priliku i objavio mu EP ''Liquid Brain'', na svojoj etiketi Conform. Squillace, 2001., pokreće etiketu Sketch Music, a upisuje i poznatu napuljsku glazbenu akademiju NUT te, po završetku, 2004., seli u Barcelonu, gdje se povezuje s producentima poput Paca Osune i Alexa Undera. Narednih 10-ak godina, Squillace postaje afirmirano ime, kao producent i DJ. Glazba mu izlazi na prestižnim etiketama kao što su Desolat, Minus, Ovum, Hot Creations, Kaoz Theory, GetPhysical, Cadenza, Resopal i dr. Istovremeno, nastupa po najpoznatijim klupskim i festivalskim destinacijama, poput Circoloca, Berghaina, Coachelle ili Sonara. 2007. pokreće još jedan label, MiniSketch, na kojem su, neke od svojih prvih izdanja, objavili Paul Ritch, Ludovic Vendi, Marco Shuttle ili Shoxy iz Beograda. Posljednjih 10-ak godina, Squillace značajno mijenja svoj stil, u produkciji i DJ setovima te se okreće minimal/deep/tech zvuku. U tom pravcu, 2012., u Barceloni pokreće još jedan label, This And That, a nastaje i projekt Better Lost Than Stupid, u suradnji s Martinom Buttrichom i Matthiasom Tanzmannom. Dok posljednjih godina, na This And That, Squillace objavljuje glazbu Bastija Gruba, Re.you, Raya Okapre ili Jessea Rosea, njegov prvi album ''One Upon a Time in Napoli'' izlazi 2018., na Crosstown Rebelsu Damiana Lazarusa.

6.12.1962. Rođen Ben Watt (Everything but the Girl)

Benjamin Brian Thomas Watt, ljubiteljima elektroničke glazbe najpoznatiji po projektu Everything but the Girl, na glazbenoj je sceni, zapravo prisutan od ranih 80-ih, kao kantautor i producent, a u svijetu elektroničke glazbe našao se gotovo slučajno. Njegov otac Tommy Watt bio je jedan od najpoznatijih britanskih voditelja jazz orkestara, tijekom 50-ih i 60-ih. Ben je, još kao student sveučilišta Hull, objavio svoj prvi album ''North Marine Drive'', 1983., za etiketu Cherry Red i postao jedan od prvih britanskih glazbenika za koje se vezao pojam indie rocka. Uoči izlaska tog albuma, Watt upoznaje Tracey Thorn, članicu ženskog post-punk tria The Marine Girls koja je, za Cherry Red, već objavila i samostalni album ''A Distant Shore''. Tracey i Ben postaju ljubavni par (od 2009. i bračni par) i osnivaju duo Everything but the Girl, što je bio reklamni slogan jedne trgovine namještajem, nedaleko sveučilišta Hull. Everything but the Girl objavljuju prvi album ''Eden'' 1984., a kroz narednih 10 godina, objavljuju ih još sedam, balansirajući između indie i folk rocka, alter popa, jazza i new wavea. No, njihov osmi album, ''Amplified Heart'' iz 1994., donosi im neočekivani obrat u karijeri. Iako je album bio u sličnom tonu kao i prijašnji, za drugi singl ''Missing'', njihov je američki izdavač Atlantic, odlučio potražiti producenta za house remiks. U prvoj polovici 90-ih, to je bila uobičajena praksa, čak i za izdanja koja nisu djelovala kao materijal za plesni remiks, a glavni majstor za takve zadatke bio je Todd Terry. Njegov remiks za ''Missing'' postao je jedan od najpoznatijih house singlova 90-ih, omiljen među DJ-ima diljem svijeta, ali i nebrojenim radijskim postajama koje ga i danas često puštaju. Ovaj uspjeh je uvelike utjecao na daljnji kreativni razvoj Bena Watta i Everything but the Girl. Uslijedila je suradnja s Massive Attackom te još tri albuma do 2000., u cijelosti usmjerena na trip hop, d'n'b i deep house. Nakon albuma ''Temperamental'' iz 2000.god., EBTG prestaje s radom, a Watt postaje house DJ. Pokrenuo je i klupsku večer, pod imenom Lazy Dog, u Notting Hill Arts Clubu, a potom i u The Endu. Po istim imenom je objavio i seriju mikseva, a 2003. osnovao etiketu Buzzin'Fly, na kojoj je objavio singlove poznatih house imena poput Justina Martina, Jimpstera, Willa Saula, Spencera Parkera, Jaya Shephearda i dr. Uspjeh Buzzin'Flyja, Wattu je, tijekom narednih 10-ak godina, donio DJ nastupe po cijelom svijetu. Intenzitet elektroničke glazbe i DJ nastupa, Watt prekida 2014., povratkom u vlastite folk-rock korijene i objavljuje solo album ''Hendra'', prvi nakon 1983., nakon kojeg su uslijedila još dva, u sličnom tonu, ''Fever Dream'' (2016.) i ''Storm Damage'' (2020.)

Ukratko…

2.12.1995. Otvoren klub The End u Londonu.

4.12.1967. Rođen britanski producent/DJ Adamski.

4.12.1973. Rođen nizozemski producent/DJ Ferry Corsten.

4.12.1969. Rođen američki reper i izdavač Jay Z.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...