Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

29.12. - 5.1.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 29 December 2022

29.12.1970. Rođen Sander Kleinenberg

Sander Kleinenberg nizozemski je producent, DJ i VJ, danas možda najpoznatiji kao jedan od prvih DJ-a koji je implementirao video art u svoje nastupe. 90-ih je pak bio jedan od rijetkih Nizozemaca koji se nametnuo na DJ sceni s glazbom koja je težila prema, tadašnjem, britanskom progressive zvuku i odskakala od sounda kojeg je proslavio njegove sunarodnjake Tiësta i Armina van Buurena. Baš kao i spomenute DJ zvijezde i Kleinenberg dolazi iz jednog manjeg grada, na jugu Nizozemske. Rođen je i odrastao u Delftu, nekadašnjoj prijestolnici Nizozemske. Glazbu je počeo puštati (ali i producirati) 1987., nadahnut američkom hip hop kulturom. Prvu ploču objavljuje 1993., pod imenom Free Frogs (s Raymondom Hegom i Rickom van Breugelom), a 1995. objavljuje ''Sander 5'', prvi EP kojeg potpisuje svojim imenom i s kojim nagovješta odmak od tadašnjih trancey trendova u Nizozemskoj. Početkom milenija, stižu i značajniji uspjesi s trilogijom ''4 Seasons EP'' i ''My Lexicon''. Stvari s ovih izdanja našle su se i na nekim popularnim miksanim kompilacijama iz tog perioda, poput Sashinog ''GU 013: Ibiza'' ili ''GU 025: Toronto'', s potpisom Deep Disha. I sam Kleinenberg se, 2001., priključuje DJ ekipi Global Undergrounda, svojim miksom za serijal ''Nubreed''. 2003. osniva Little Mountain Recordings i multimedijalni koncept Everybody, s kojim dobija i rezidenciju u popularnom klubu Crobar (NYC). U sklopu ideje Everybody, izlazi i serija mikseva, dok mu se, u Crobaru, priključuju Lee Burridge i Desyn Masiello. Tri godine kasnije, dolazi do re-brendinga i Everybody postaje THIS IS. U međuvremenu, Kleinenberg u svoje DJ nastupe počinje uvoditi video i, među prvima, spaja ulogu DJ-a i VJ-a, pogotovo nakon inovativnih uređaja iz Pionnera - DVJ X1 iz 2004. i DVJ 1000 iz 2006. Cijeli koncept, Kleinenberg predstavlja kroz THIS IS brend i rezidencije po cijelom svijetu (Avalaon u Los Angelesu, Discoteque u Moskvi, Paradiso u Amsterdamu, Red Light u Parizu, Pacha na Ibizi i dr.). Nakon nekoliko sezona intenzivnih nastupa, bez glazbenih izdanja, Kleinenberg se vraća u studio, kako bi objavio svoj prvi studijski album, ''5K'' iz 2010. Albumom je lansirao svoj THIS IS brend u izdavaštvo, kao THIS IS Recordings koji je, dosad, objavio izdanja Eelkea Kleijna, NSFW-a, Compuphonica i dr.

1.1.1967. Rođen John Digweed

Thomas John Digweed, jedan je od nositelja zlatne generacije britanskih DJ-a iz 90-ih, a ujedno i glavnih promotora tzv. britanskog progressive house zvuka. Osim kroz vlastite DJ setove, Digweed je zaslužan i za neka od najpoznatijih izdanja ovog pravca, na svom Bedrock Recordsu. Digweed dolazi iz Hastingsa, grada na južnoj obali Engleske, gdje je i počeo puštati glazbu, još kao srednjoškolac. U gradskom pristaništu, krajem 80-ih, je redovito organizirao rave partyje, a izvan svog grada postaje poznat 1993., kad je jedan njegov mixtape dospio u ruke Geoffa Oakesa, vlasnika kluba Renaissance, a potom i Alexandera Coea, kasnije poznatog Sashe. Digweed je, iste godine, objavio i svoju prvu ploču, ''For What You Dream of'', pod imenom Bedrock (u tandemu s Nickom Muirom) koja se, 1996., našla i na soundtracku filma ''Trainspotting''. I prvi, službeno objavljeni miks izlazi mu '93. i to na kazeti, uz Mixmagov časopis. Bila je to osma kazeta iz serije Mixmag Live - na A strani se nalazi miks Gordona Kayea, a na B strani John Digweed. No, možemo reći kako je ''vladavina'' Sashe i Digweeda započela '94., izlaskom kompilacije ''Renaissance: The Mix Collection'', a obojica će postati predvodnici generacije DJ-a koje su proslavile upravo miks kompilacije. Uslijedile su ''Northern Exposure'' za Ministry Of Sound, ''DJ Culture'' i ''Global Underground'', a od 1999. i miksevi za Bedrock, label kojeg je pokrenuo s Nickom Muirom. Digweed je, početkom milenija, već uživao status najveće DJ zvijezde u UK-u, što, danas možda zvuči nevjerojatno, jer nije imao nijedno samostalno izdanje. Kao Bedrock je, dotad, objavio svega tri, s tim da je među njima i legendarni singl ''Heaven Scent''. Čak štoviše, tijekom čitave karijere, objavio je samo tri EP-a pod svojim imenom, iako se na sva tri, u ulozi ko-producenta, opet pojavljuje Muir. S druge strane, prednjači s više od 50 objavljenih mikseva koji su mu donijeli globalnu slavu koja je, danas nezamisliva bez autorskog uspjeha. Tijekom prve dekade novog milenija, Digweed je bio regularan headliner u svim najpoznatijim britanskim klubovima i festivalima, samostalno ili u tandemu sa Sashom ili Nickom Muirom. Sa Sashom je bio rezident DJ i u njujorškom klubu Twilo, a u SAD-u je bio toliko popularan da je dobio i filmski angažman, u filmu ''Groove'' iz 2000.god. Iste godine, Digweed pokreće i radijsku emisiju Transitions na postaji Kiss 100 koja se i danas emitira, u online programu, a od 2006. objavljuje i istoimeni serijal mikseva. Nakon nebrojenih live mikseva iz raznih krajeva svijeta (uključujući i ''Live in Slovenia'' iz Ambasade Gavioli, 2013.), objavljenih na Bedrocku, njegov najnoviji projekt su kompilacije ''Quattro'', s kojima je krenuo 2020. Posljednja u nizu, ''Quattro III'', izašla je početkom ovog mjeseca...

1.1.1958. Rođen Grandmaster Flash

Joseph Saddler aka Grandmaster Flash, legendarni njujorški DJ i reper, jedan je od najzaslužnijih likova u razvoju hip hopa, DJ kulture i turnatblisma. Krajem 70-ih i početkom 80-ih, bio je originalni trendsetter u stilu repanja, miksanja i odijevanja koje su, kasnije, preuzeli brojni reperi, DJ-i i pop zvijezde. Saddler je porijeklom sa Barbadosa, a odrastao je u južnom dijelu Bronxa. Ljubav prema glazbi mu je prenio otac koji je bio veliki kolekcionar ploča, a kao srednjoškolac je pohodio čuvene tulume na adresi 1520 Sedgwick Avenue. To je bila zgrada u kojoj je živio DJ Kool Herc, a njegovi se tulumi smatraju prvim hip hop partyjima u povijesti. Flashevi DJ počeci bili su oponašanje Kool Hercove tehnike s očevim pločama, a s vremenom se pokazalo da je vrlo talentiran. 1976. okupio je svoj prvi crew - Grandmaster Flash & The 3 MCs, koji je ušao u povijest kao prvi hip hop kolektiv koji je nastupio na Manhattanu, u krcatom Audubon Ballroomu. The 3 MCs, uz Rahiema i Scorpia, postaju The Furious Five - najpopularniji crew iz Bronxa, krajem 70-ih. No unatoč tome, Flash i njegova ekipa su pripadali onoj struji repera koja se protivila ulasku u glazbenu industriju, snimanju pjesama i komercijalizaciju scene. Razuvjerili su se tek nakon što je singl ''Rapper's Delight'', nepoznate grupe Sugar Hill Gang, postao veliki hit. Nekoliko mjeseci kasnije, Grandmaster Flasha & The Furious Five snimaju svoj prvi singl, ''Superrappin'' za Enjoy Records, a potom potpisuju za Sugar Hill Records, na kojem, 1982., objavljuju album ''The Messaage'' i istoimeni hit. Flash se pojavljuje i u kultnom breakdance filmu, ''Wild Style'' iz 1983., nakon čega dolazi do sukoba i sudskog spora sa Sugar Hillom, ali i nekim članovima kolektiva. Grandmaster Flasha & The Furious Five s prekidima funkcioniraju do 1988. i snimanja albuma, ''On The Strenght'', nakon čega dolazi do razlaza. Ekipa se ponovno okuplja tek '94., a Flash nastavlja samostalnu karijeru. 1998. objavljuje samostalni album, ''Flash Is Back'', prvi nakon '88. Objavio je i memoare, 2008., The Adventures of Grandmaster Flash: My Life, My Beats. Grandmaster Flash se smatra odgovornim za inovativne tehnike, na kojima se temelji vještina turntablisma, kao npr. backspin technique, punch phrasing i scratching (iako postoji teorija kako scratching potječe od Grand Wizzarda Theodorea Livingstona). Flash je, 2007., postao prvi hip hoper primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

Ukratko…

30.12.1970. Rođena Sister Bliss, DJ i klavijaturistica grupe Faithless.

31.12.1948. Rođena američka pjevačica Donna Summer.

1.1.2009. Otvoren klub Sirup u Zagrebu.

3.1.1975. Rođen francuski producent/DJ Thomas Bangalter (Daft Punk).

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...