Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: One hit wonders

UK millenium proggy-wonders (XII.dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 11 June 2020

Početkom novog milenija, osim techna, druga sila na globalnoj sceni elektroničke glazbe, u to je vrijeme, bila britanska inačica housea, nastalog na temeljima rave pokreta, desetak godina ranije. Za razliku od housea koji je dolazio iz Chicaga i New Yorka, a koji je nadahnuće uglavnom crpio iz soula, funka i disca, Britanci su, tijekom 90-ih, tražili neki ''svoj'' house i pronašli su ga u fuziji s atmosferičnom trance glazbom. Ipak, bio je manje repetitivan od trancea, sporijeg tempa te je nerijetko uključivao vokale koji su pripadali house orijentaciji. Među najranijim pločama koje su, po mišljenju onih koji su kreirali UK progressive house, nalazi se i naslov jednog 'one hit wondera' ili, u ovom slučaju 'proggy-wondera'...

Simon Slater, Laurence Nelson-Boudville i Simon Hanson bili su, početkom 90-ih, mladi i nadobudni DJ-i iz Londona koji su noći provodili po klubovima ili ilegalnim rejverskim destinacijama, a danju ''hengali'' po Sohou, uglavnom u prodavaonici ploča Tag Records. Koliko im je značila ta prodavaonica, govori i činjenica da je ime Gat Decor zapravo anagram Tag Recordsa. Budući da su bili dobro poznati u kuloarima londonske klupske scene, kad su se pojavili s demo snimkama prvog zajedničkog singla i počeli ih dijeliti DJ-ima, to nije prošlo nezamijećeno. Tako da je legendarni ''Passion'' postao lokalni underground hit i prije no što je službeno objavljen '92. Iako je trojac iz Gat Decora, nakon ''Passiona'' objavio još nekoliko singlova, do '96. su, u potpunosti, prestali s radom, a upravo je njihov jedini hit postao jedan od modela prema kojem se stvarao britanski house zvuk. Tako barem tvrde neki iz prve generacije progresivaca, poput Nicka Warrena, Davea Seamana ili Jamesa Lavellea.

Prije nego što nastavimo pregled 'proggy wondera' s početka 2000-ih, valja spomenuti još jedan tandem koji je, šest godina, nakon Gat Decora, objavio svoju zlatnu ploču koja je ostavila, ništa manje značajan, trag na daljni tijek progressive house produkcije. Da stvar bude bizarnije, nije riječ o glazbenicima iz UK-a, niti o nekima koji prirodno gravitiraju UK sceni, već o Nijemcima i to iz gradića Gottingena. Andreas Kruger i Ralf Uhrlandt (na naslovnoj fotografiji), danas iza sebe imaju kud i kamo bogatiju diskografiju od Gat Decora, ali ipak jedna ploča iz '98. bila je i ostala daleko ispred svega ostalog. Ova dvojica aktivni su i danas pod istim imenom – Der Dritte Raum, a i danas je još uvijek neobično što je njihov ''Hale Bopp'' nastao u vrijeme kad su njemačkom dominirali drukčiji glazbeni trendovi. Dokaz tome je i različito etiketiranje ploče u distribuciji za Europu i UK. Dok se u Europi prodavala kao trance, tribal pa i techno ploča, u UK je postala progressive house, a unatoč činjenici što je prilično žešća i brža od standardnog progressivea, najbolje je prošla upravo kod DJ-a tog usmjerenja. Puštale su ju gotovo sve najveće zvijezde, a pogotovo zato što je objavljena u trenutku kad je generacija predvođena Sashom i Digweedom prerasla klubove i izašla na veliku pozornicu.

Prelazimo prag novog milenija i pred nama je još nekoliko vrhunskih progressive house godina, tijekom kojih je svoj trag ostavilo još nekoliko 'one hit wonder' imena. Odmah na početku, 2000., veliki je uspjeh ostvario portugalski glazbenik, dotad poznat kao dio kolektiva Underground Sound of Lisbon i vlasnik etikete Kismet. Rui Da Silva i njegov erotični ''Touch me'' kojeg je otpjevala mlada pjevačica Cassandra Fox, čak je i zasjeo na prvo mjesto ljestvice UK singlova, početkom 2001., čime je ušao u povijest kao prvi Portugalac kojem je to pošlo za rukom. ''Touch me'' je postao jedan od omiljenih ljetnih progressive house hitova, a do danas je liceneciran za bezbroj kompilacija. Da Silva je, nakon ovog uspjeha, stvorio respektabilnu diskografiju, a njegovo posljednje izdanje, remiks za singl ''Snowball'' objavljen je 2019. Među favoritima britanskih DJ-a, 2000. se našla još jedna ploča koju potpisuju domaća 'one hit wonder' braća Leon i Matthew Roberts. Njihov jedini hit (a gotovo i jedina ploča) izvorno je izašla na etiketi Shaboom, iz Blackpoola koja je, dotad objavila neka poznata imena kao što su Doc Martin, Fred Everything, Blakkat, Hipp-E i sl., no upravo će joj ploča nepoznate braće Roberts ostati jedna od najuspješnijih. Naime, braća, pod pseudonimom Ubu, stoje iza ploče ''Pixels'', još jedne od onih rijetkih, univerzalno dobrih stvari koje ne poznaju žanrovske granice, unatoč tome što je zapravo riječ o obradu stare Chicago house ploče ''In a vision'' kolektiva Virgo Four, objavljene '89. na TRAX Recordsu, ujedno i njihove jedine ploče do ponovnog okupljanja 2010. Dok je Virgo Four očito bio preprogresivan za svoje vrijeme, njihov je sound bio pun pogodak u UK-u 11 godina kasnije. Nakon ''Pixelsa'', braća Roberts su se, samostalno uključila u niz glazbenih projekata. Leon je radio i sa Desynom Masiellom i 16B-em, pod imenom The Idiots, dok se Matthew 2001. našao u tandemu King Unique.

Da Njemačka ipak nije bila samo techno tih godina, osim Der Dritte Rauma, potvrđuje još jedna skupina, čija je prva ploča postala možda i hit godine 2000. među ljubiteljima progresivnog zvuka. Ovaj put, posrijedi su tri momka iz Hamburga: Florian Sikorski, Lennart Salomon i Martin Weiland ili jednostavno – Sono. I oni su aktivni, a posljednji album im datira iz 2018. Ali i Sono ulazi u krug glazbenika koje prati ''prokletstvo'' prvog hita, budući da već 20 godina prošlo od njihovog najvećeg uspjeha, singla ''Keep control''. Na prvom izdanju, objavljenom na hamburškom Kontor Recordsu, nalazi se i remiks Terry Lee Browna Jr.

Preskočit ćemo 2001., kako bismo se prisjetili još jednog zanimljivog 'one hit wondera' iz ovog žanra. Autor jednog od progressive evergreena, ''You are sleeping'' , Manuel Napuri ima zanimljivu glazbenu priču. Za svoj najveći hit, objavljen na Yoshitoshi Recordingsu 2002., Napuri je koristio inicijale svog prijašnjeg DJ imena, Prince Quick Mix, pod kojem je bio poznat na hip hop sceni u Queensu, ponajviše kao član Nubian Crackersa. Svoje prve hip hop singlove, Napuri je objavio još krajem 80-ih te, tijekom 10-ak godina izgradio solidnu karijeru. Ipak, '97. se odlučuje za radikalan zaokret i pokreće projekt elektroničke glazbe PQM, točnije fuzije housea i trancea. Prvi zapaženiji uspjeh bilježi 2000., sa singlom ''The flying song'', a poentira dvije godine kasnije sa ''You are sleeping''. Odlične remikseve ovog hita napravili su Luke Chable i Hernan Cattaneo.

Prema sredini 2000-ih hype oko UK progressive housea polako blijedi, a istovremeno se pojavljuje neki novi sound koji sve njegove sastavne elemente odnosi na potpuno drugu razinu. U UK-u su to etikete poput Border Communityja kojem je gotovo jedino zajedničko sa starijim britanskim kolegama izdavačima, bio značajan broj 'one hit wondera' u svojim redovima. U prvoj fazi uspjeha Border Communitya u ovu kategoriju spadaju The MFA i ''The Difference it makes'' iz 2004., Dextro i ''Do you need help'' iz iste godine ili Fairmont i ''Gazebo'' iz 2005.

Kronike plesnog podija, u pretposljednjoj epizodi serijala 'One hit wonders', idućeg tjedna, bavit će se 'wonderima' electroclasha...

Prethodnu epizodu serijala 'One hit wonders' čitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...