Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: One hit wonders

UK rave OHW's (VII.dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 7 May 2020

Prelaskom praga 90-ih, ulazimo u hot zonu 'one hit wondera' elektroničke glazbe, a na prvoj etapi su projekti niknuli na prijelazu iz 80-ih u 90-e, tijekom najluđih godina britanskog rave pokreta. Sukladno vremenu u kojem su nastali, mnogi od njih nemaju zavidnu diskografiju. No s druge strane im u prilog ide činjenica da je, na jedan takav rejverski hit, skakalo na desetke tisuća mladih, čime se ne mogu pohvaliti ni neki glazbenici sa stostruko više izdanih djela. Na ovo razdoblje se danas gleda i kao na posljednju revolucionarnu pojavu u glazbi, a važan segment te revolucije bili su upravo i rejverski 'one hit wonderi'.

Rave partyji u UK-u nisu krenuli nakon 1990. Zapravo neki od pionira scene poput Dannyja Ramplinga i danas tvrde kako je najbolji period za partijanje bio - do 1990. Ipak, rave pokret je eksplodirao nakon ljeta '89. i djelovao u nekakvom anarhističko-hedonističkom stanju sve do '94. i stupanja na snagu notornog ''anti-rave'' zakona. Upravo se u tom razdoblju aktivirala i produkcija glazbe u UK-u koje dotad, gotovo da i nije bilo, uz nekoliko 'one hit wonder' izuzetaka, poput projekta T-Coy mančesterskih DJ-a Mikea Pickeringa i Simona Toppinga i još jednog momka iz Manchestera, autora ploče koja i danas nosi titulu britanske rave himne br.1.

Gerald Simpson, dijete karipskih doseljenika, odrastao je uz sound-system kulturu u mančesterskom kvartu Moss Side, a na sceni se pojavio početkom 80-ih, kao član plesnih skupina, formiranih po uzoru na američke hip-hop plesače. Prije nego što se upustio u eksperimentiranje s glazbom, Simpson je bio i student na akademiji suvremenog plesa. Njegov prvi bend zvao se Hit Squad Manchester, osnovan '87. s Grahamom Masseyem i Martinom Priceom koji se ubrzo preimenovao u 808 State. Njihov prvi album ''Newbuilds'', kasnije su, u nebesa dizali, Aphex Twin i Autechre, no kad je izašao '88., prošao je prilično nezapaženo i Simpson je odlučio napustiti bend. Još iste godine, u Haciendi je puštena njegova demo snimka legendarne ''Voodoo Ray'', pod imenom A Guy Called Gerald. Iako je lik po imenu Gerald, u kasnijoj fazi, uspješno nastavio karijeru na jungle sceni, ''Voodoo Ray'', do danas je ostao njegov najveći uspjeh i sinonim za UK rave.

A Guy Called Gerald i tzv. summer of love '89. otključali su vrata britanskoj produkciji elektroničke glazbe za koju su se, u to vrijeme, koristila tri, prilično nedefinirana termina: acid house, hardcore i breakbeat. Iz današnje perspektive možemo zaključiti kako je acid house zapravo bio sav house, hardcore je bilo sve tvrđe i nešto bržeg tempa, iz kojeg su kasnije nastali britanski hard house, progressive pa i tech house, a breakbeat je bilo sve izvan klasičnog 4x4 ritma ili preteča junglea i d'n'b. No bilo je tu i raznih fuzija s hip hopom, a osim toga, prva generacija britanskih DJ-a još je uvijek bila pod utjecajem balearic zvuka koji uopće nije ni bio žanr, nego pitanje selekcije. U toj konfuziji nimalo ne čudi pojava gomile 'one hit wondera', u funkciji svojevrsnih testera publike. Jedino što je bilo jasno od samih početaka, bio je odmak od američke produkcije – britanci su željeli svoj acid house ili kako god da su ga već zvali.

Jedan od prvih 'one hit wondera' isplivalih 1990. bio je projekt glazbenog novinara Damona Rocheforta, Nomad, osvojivši britansku top ljestvicu singlom ''Devotion''. Nomad je djelovao do '93., a Rochefort je kasnije postao cijenjeni scenarist sitcoma za BBC. Osim Nomada, '90. je nastao još jedan veliki hit u produkciji jednog od popularnijih britanskih DJ-a u to vrijeme, Adama Tinleya, poznatog kao Adamski, tadašnjeg rezidenta londonskog Heavena i Amnesije na Ibizi te neizostavnog imena na rejvovima diljem UK-a. Na jednom od tih rejvova, svoju demo kazetu uručio mu je mladi i nepoznati pjevač po imenu Seal. Adamski feat. Seal i ''Killer'' bio je britanski br.1 u svibnju '90. Adamski je kasnije nastavio DJ karijeru kao Adam Sky, a Seal je postao pop zvijezda. Iz Manchestera, tadašnjeg epicentra rave pokreta, '90. je jedna 'one hit wonder' grupa isporučila jedan od najvećih britanskih hitova 90-ih. U tipičnom ''Madchester'' stilu, plesne podije, a potom i radijske i TV etere osvojio je singl ''Unbelievable'' grupe EMF (na naslovnoj fotografiji).

Tijekom '91. i '92. produkcija elektroničke glazbe u UK-u se udeseterostručila, a dala je i prve glazbene zvijezde kao što su KLF, Leftfield, Shamen ili Prodigy te novu 'one hit wonder' postavu. Iznimno popularan bio je i duo iz Stafforda, Altern 8 koji je, među prvima, uveo trend nošenja kombinezona i gas-maski , kasnije popularnu raversku modu. Altern 8 bio je top ime među ljubiteljima hardcorea, iako su imali samo jedan hit '91., ''Frequency''. Breakbeat fanovi imali su svoje heroje poput kolektiva SL2 koji je vodio i dvije piratske radio postaje. SL2 je bio prvi breakbeat s reggae MC-em koji se probio u nacionalnu top ljestvicu i to dva puta – '91. s ''DJs take control'' i '92. s ''On a ragga tip'' pa predstavljaju pionire u toj fuziji koja će se provlačiti kroz sve kasnije bass žanrove. Nakon drugog singla, kolektiv se počeo osipati. Neki su nastavili karijere kao DJ-i, pjevačica Kelly Overett nastavila je pjevati u talijanskom dance projektu Capella, dok je MC Jay J bio vrlo popularan na jungle sceni, a aktivan je i danas. U pionire junglea svakako spada i kolektiv 2 Bad Mice pa se njihov jedni hit, ''Bombscare'' iz '92. čak i smatra temeljem cijelog žanra. I oni su se, nakon '94., ugasili i okupili se tek prije nekoliko godina, objavivši tri nova singla.

Do kraja '92. rave pleme su osvojili i Bass Selective i njihov ''Blow Out pt.II'' te Rachel Wallace i njen hit ''Tell me why'' , savršeni primjer spajanja svih UK rave pravaca: housea, hardcorea i breakbeata. Rachel je kasnije postala bek-vokalistica u bendu Stereo MCs. Tome da je '92. bila najuspješnija godina za UK rave, ide u prilog još jedan evergreen, možda i najznačajnije 'one hit wonderice' čitavog rave pokreta, Baby D i pjesme ''Let me be your fantasy'' . Iako je pjevačica Dee Fearon (inače supruga Phila Fearona – vlasnika Production Housea, najznačajnije UK rave etikete) bila u prvom planu, Baby D zapravo je bio trio kojeg su još tvorili producent Claudio Galdez i MC Nino.

Već nakon '92. dolazi do međusobnog udaljavanja triju elemenata koji su tvorili strukturu UK rave sound, ponajprije zbog evolucije u zvuku koja je svaki pravac odvela u različite smjerove. Specifični hardcore sound postaje istrošen i nestaje iz novijih produkcija. House odlazi u svom smjeru i daljnjem cjepkanju, a breakbeat ubrzava tempo i pretvara se u jungle i d'n'b. Jedan od posljednjih hitova koji su spajali hardcore i breakbeat, ''What have you done'', djelo je još jednog 'one hit wondera', Georgea Kellyja koji je kratko djelovao pod imenom One Tribe. Ipak, nekoliko godina kasnije, scenu je ponovno ujedinio jedan nesuđeni 'one hit wonder'. Nakon aktivacije anti-rave zakona, silaznog trenda rave pokreta, u glazbeno razdijeljenoj sceni, Roger McKenzie a.k.a. Wildchild u listopadu '95., objavljuje ''Renegade Master'' kojeg je odmah prigrlila čitava. Svega mjesec dana kasnije, McKenzie je preminuo u 24.godini, a ''Renegade Master'' je postala jedna od onih legendarnih stvari koja i danas može rasturiti svaki podij.

Za kraj jedna zanimljivost koja povezuje suvremenu glazbenu ikonu Florence + The Machine s ovom pričom. Njen najveći hit, ''You've got the love'' iz 2009., 18 je godina ranije bio prvi bootleg/mash-up hit u UK-u, u produkciji Johna Truelova koji je spojio originalnu accapella verziju Candi Staton iz '86. i instrumentalnu verziju house himne ''Your love''. Naravno, u ovoj zanimljivosti, John Truelove je 'one hit wonder', a njegov je bootleg do danas objavljen na 50-ak kompilacija...

Prethodnu epizodu iz serijala 'One hit wonders' čitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...