Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Superhero DJs

Dama iz Londona (VIII. dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Annie Nightingale službene stranice
  • 24 October 2019

U posljednjoj priči iz serijala o DJ-ima superherojskih osobina poklonit ćemo se jednoj dami iz Londona koja će u travnju iduće godine proslaviti 80-i rođendan, ali i obilježiti nevjerojatnih 53 godina karijere. Doduše, prvih 20-ak godina, njen je rad bio vezan isključivo uz radijsku postaju BBC Radio 1, ali 50-ak godina puštanja glazbe zbilja djeluje impresivno, pogotovo ako se u obzir uzme i činjenica da je ova dama bila prva žena kojoj je BBC dao stalni posao DJ-a i voditeljice. Unatoč tome što je na pragu devetog desetljeća, na istom radnom mjestu nalazi se i danas. Početkom 90-ih je ponovno probijala led u muškom svijetu DJ-a i počela se redovito pojavljivati na line up-ovima klubova i festivala po cijelom svijetu. Ako Tina Turner slovi za baku rock'n'rolla, naša posljednja superheroina je njen ekvivalent u svijetu elektroničke glazbe. Annie Nightingale, dama iz Londona...

Annie je rođena 1940., u uglednoj građanskoj obitelji iz londonske četvrti Osterley. Njen otac bio je vlasnik tvrtke koja je tiskala i postavljala reklamne plakate – jedne od prvih takvih u Londonu. Drugi svjetski rat i poslijeratna ekonomska kriza upropastila je očev posao, a Annie je nekoliko godina živjela u samostanu St Catherine, gdje se i školovala. Novinarstvo je završila na današnjem Westminsterskom Sveučilištu, a prvi posao dobila u Evening Argusu te Brighton & Hove Gazette, lokalnim novinama iz Brightona. Pisala je i kolumne za Daily Express, Daily Sketch, Petticoat i Cosmopolitan. Njen angažman na BBC-u krenuo je s povremenim pojavljivanjem u TV emisiji za mlade ''Jukebox Jury'', u kojoj su se predstavljala i komentirala nova glazbena izdanja. Krajem 1963., Annie je sudjelovala u najgledajnijem izdanju emisije, u kojoj su gostovali Beatlesi. Emisiju je pratilo 23 milijuna ljudi koje je, pored liverpulske četvorke, oduševila duhovita i britka Annie. Upravo joj je ''Jukebox Jury'' bila odskočna daska za daljnje poslove na BBC-u, no ipak, kad je BBC '67. pokretao svoju novu radijsku postaju Radio 1, Annie na prvoj audiciji nije prošla. To joj je pošlo za rukom tek dvije godine kasnije, uz pomoć legendarnog Johna Peela koji se založio da Annie uđe u rotaciju DJ-a. Ta muška dominacija u eteru BBC-a nije bila samo posljedica šovinističke politike, već i odraz brojnih provedenih istraživanja koja su sve do kraja 70-ih pokazivala kako Radio 1 slušaju većinom žene koje u eteru žele čuti – muškarce (!!!) Unatoč tome, Annie je opstala kao jedna egzotična pojava i već 1970. preuzela glazbene emisije ''What's new'' i ''Sounds of the 70s''. Od '75. do '79. vodila je vrlo popularnu emisiju ''The Anne Nightingale Request Show'', u kojoj je ispunjavala glazbene želje slušatelja. 1982. emisija se počela ponovno emitirati, no ovaj put u večernjem terminu subotom, u kojem je i ostala sve do 1994.

(Annie Nightingale, Radio 1, 1976)

Poznato je kako 70-ih godina cijela Europa doživljava ekonomski procvat, što nije zaobišlo ni UK, poglavito London koji postaje svjetska shopping metropola s bogatim noćnim životom. Annie Nightingale, u ovom periodu još uvijek jedina žena koja pušta glazbu u gradu, počinje dobivati i prve ponude za DJ nastupe, doduše ne u noćnim klubovima, već na otvorenjima robnih kuća i butika koji su u središtu Londona nicali gotovo svaki tjedan. Kako je ipak bila poznatija kao glas iz etera, a manje kao DJ, njeni angažmani su uključivali i vođenje programa, ali neosporna je činjenica da je, zahvaljujući tome, možemo smatrati prvom ženom kako je javno nastupala kao DJ, aspekt kojem će 20-ak godina kasnije čak i dati prednost pred poslom na radiju. Njen status prve žene među DJ-ima potvrđen je i u Giunnnessovoj knjizi rekorda. No s vremenom je Annie prestala biti samo egzotična pojava. Njeni termini u programu Radija 1 bili su sve slušaniji, čime je postala bitan faktor u promociji glazbenika u radijskom eteru. Izravno je pomogla mnogim glazbenim imenima iz raznih perioda, među kojima su i David Bowie, Gary Numan, The Police, The Clash, Happy Mondays, Daft Punk ili LCD Soundsystem. Početkom 80-ih bila je i jedna od glavnih radijskih promotorica post-punk i new wave zvuka. Cjelovit popis njenih all-time favorita našao se na trostrukoj kompilaciji ''Masterpiece'' koju je Ministry of Sound objavio 2017., čime je obilježila 50 godina karijere, a uključuje mega-popularne singlove poput The Byrds: ''All I Really Want to Do'', Blondie: ''Rapture'', Basement Jaxx: ''Rendez-vu'' ili The Chemical Brothres: ''Galvanize''.

Annie je, u nekoliko intervjua, napominjala kako je, sredinom 80-ih, upala u glazbenu krizu. Strujanja na glazbenoj mainstream sceni nisu joj legli, stoga je počela intenzivnije istraživati neke nove pravce. Poznato je kako je bila i među prvima koji su u eteru Radija 1 puštali hip hop, a taj glazbeno-istraživački rad ju je 90-ih pretvorio u aktivnu sudionicu rave pokreta, tijekom kojih je dobila epitet ''kraljice breakbeata''. 1992., u Brightonu je priredila rave koji je trajao šest dana i ostao poznat kao najveći party u toj regiji, sve do 2002. i Fatboy Slimovog Big Beacha. U to je vrijeme krenula i jedna od njenih najpoznatijih radijskih emisija ''The Chill Out Zone'', posvećena elektroničkoj glazbi koja je išla vikendom, u noćnom terminu. Pod tim je brendom objavila i miksanu kompilaciju ''Annie on One'', na kojoj su se našla imena poput Jam & Spoona, Transglobal Undergrounda, Primal Screama i dr. Od tih godina, DJ karijera Annie Nightingale prestala je biti samo vezana uz radio te se nastavila razvijati i u smjeru klupskih i festivalskih nastupa, s naglaskom na festivale, odnosno open-air evente. Njena ''paralelna'' DJ karijera posebno je procvala početkom novog milenija, kad je postala redovan gost londonskih klubova Fabric, Heaven i The End te festivala Glastonbury. Tijekom svojih putovanja na inozemne festivale, snimala je i dokumentarce za BBC iz Rusije, Rumunjske, Čilea, Kube itd., a matična kuća je njenom liku i djelu 2011. posvetila dokumentarni film '' Annie Nightingale: Bird on the Wireless''. Posljednji veliki festivalski nastup bilježi 2016., kad je na otoku Wightu nastupala na Bestivalu, pored imena kao što su Goldie, Skream, David Rodigan, Leftfield i sl. ''Superbaka'' Annie Nightingale i danas ima tjednu emisiju ''Annie Nightingale presents...'' koja ide srijedom navečer, a bavi se bass i trap glazbom. Podcasti njenih posljednjih emisija dostupni su na stranicama BBC Radio 1.

(Annie na Glastonbury festivalu 2010.)

S obzirom da je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća Annie Nightingale stekla reputaciju žestoke partijanerice koja se intenzivno družila s likovima poput Marca Bolana, Keitha Moona ili Erica Claptonea, pomalo iznenađuje podatak da je, u trenutku zapošljavanja na Radiju 1, već bila majka 10-godišnjeg dječaka. Njen sin Alex danas je vlasnik londonske booking agencije EC1, a radio je i kao menadžer za Primal Scream i Chemical Brotherse. Njena mlađa kći Lucy vlasnica je kluba Brass Monkey u gradu Hastingsu.

Annie Nightingale primljena je 2002. u Red Britanskog Carstva, viteško odlikovanje koje se dodijeljuje za zasluge na području znanosti, umjetnosti, kulture, volonterskog te humanitanog rada. Dvije godine kasnije postala je i prva žena primljena u Radio Academy Hall of Fame.

Next Page
Loading...
Loading...