Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

KSHMR: “Volim pronalaziti načine za spajanje hip-hopa i drugih žanrova s ​​mojim KSHMR zvukom”

Razgovarali smo s poznatim američko-indijskim producentom povodom izdanja njegovog novog singla 'Close Your Eyes', nastalog u suradnji s norveškim producentom Tungevaagom

  • Ela Radić | Foto: Press
  • 13 January 2022

Američko-indijski producent KSHMR, jedan od najplodnijih producenata u plesnoj glazbi danas, objavio je novi singl 'Close Your Eyes'. Pjesma je nastala u suradnji s norveškim producentom Tungevaagom a možete je poslušati OVDJE. Tim smo povodom razgovarali s KSHMR-om, producentom koji je najveći komercijalni uspjeh postigao 2010. kao dio produkcijskog dvojca The Cataracs, s hitom 'Like A G6' koji je tri tjedna proveo na #1 na američkoj Billboard Hot 100.

Kao solo umjetnik, najpoznatiji je po stvari 'Secrets', velikoj suradnji s Tiëstom iz 2015. koja je do danas prikupila više od 200 milijuna streamova na Spotifyju. Od tada je producirao mnoštvo hit pjesama, kao što su 'Megalodon', 'Burn', 'Karate' i 'Wildcard'. Osnovao je vodeću izdavačku kuću i brend Dharma Worldwide i predvodio velike festivale diljem svijeta, uključujući Coachellu, Tomorrowland, Ultra Japan, Sunburn India.

m: Krenimo s vašim nedavnim singlom, 'Close Your Eyes', u suradnji s Tungevaagom, norveškim producentom. Možete li našim čitateljima reći nešto o ovoj pjesmi i suradnji? Kako biste ga opisali? Što ga je inspiriralo?

K: Tungevaag je umjetnik kojeg već dugo poštujem zbog sjajnih melodija i produkcije. Željeli smo raditi zajedno i slali smo jedan drugome ideje dok se konačno nije pojavio 'Close Your Eyes'. Oboje smo snažno vjerovali u pjesmu i naporno smo radili da je zajedno produciramo, šaljući je jedan drugome dok nismo dobili verziju koju sada čujete. Izdali smo i raniju verziju kao VIP miks koji je sada dostupan i na streaming platformama.

m: Kako biste opisali svoj zvuk i stil u ovom trenutku svoje karijere? Po čemu se razlikuje od vaših početaka, od hip-hopa? Negdje sam pročitala da ste brijali na Biggiea i Masea, kada ste počeli?

K: To je sjajno pitanje. Kad sam prvi put počeo, sve se vrtjelo oko hip-hopa, a onda sam počeo malo prelaziti na pop glazbu, da bih onda sve to napustio i otišao u elektroniku i pokrenuo KSHMR. Sada sam nekako pustio da se svi žanrovi koji su me prethodno inspirirali ugrade u glazbu koju stvaram. Volim pronalaziti načine za spajanje hip-hopa i drugih žanrova s mojim prepoznatljivim KSHMR zvukom.

m: Što mislite o trendovima i općenito o dance glazbenoj sceni ovih dana? Kakvom se glazbom bavite u posljednje vrijeme, što slušate, na koje koncerte idete?

K: Istina je da sam malo star i slušam uvijek iste stare pjesme. Nedavno me inspirirala Greta Van Fleet (koja nije u elektronici recimo), posebno pjesma ‘Heat Above’.

m: Kao producent, kako biste opisali svoj kreativni, glazbeni proces? Koje alate najčešće koristite, koje su vam najčešće inspiracije? Također, tko je obično prva osoba (ili ljudi) koji slušaju vaš novi materijal?

K: Kad radim pjesmu, pokušavam zakucati neki zvuk koji mi zapne za uho i složiti melodiju. To mi je obično dovoljno da odlučim isplati li se završiti stvar. Napravio sam dovoljno pjesama da znam da će mi dovršavanje pjesme potrajati mjesecima pa pokušavam rano odlučiti vjerujem li uistinu u ideju prije nego što krenem na to putovanje. Prva osoba koja čuje moju glazbu obično je moj prijatelj Anthony. Blisko surađujemo i on je često u istoj prostoriji sa mnom i radi na vizualnim komponentama projekta KSHMR za koji je već godinama zadužen.

m: Probili ste na glazbenu scenu kao dio hip hop dvojca Cataracs. Kako se rad s nekim razlikuje od rada sam, kao KSHMR? Također, zašto ste odabrali taj alias?

K: Definitivno postoje trenuci u kojima mi nedostaje partner s kojim bih mogao razmjenjivati ideje, ali također vjerujem da ako želite dati jedinstvenu ideju s potencijom koju zaslužuje, može biti korisno da to učinite sami. Imati partnera može tražiti mnogo kompromisa i otežati cijeli proces. Imati duo svakako ima prednosti, ali u mom slučaju, za ono što želim ljudima dati, mislim da je najbolje raditi sam. Što se tiče imena, ime KSHMR dolazi od činjenice da sam - Kašmir.

m: Imate niz Beatportovih hitova, postoji li neki koji biste odabrali kao favorit, možda neki koji se pokazao kao 'game changer'?

K: Rekao bih da je 'Jammu' pjesma za koju sam prvobitno mislio da bi se trebala besplatno downloadirati. Bio je to početak mog uključivanja indijskih zvukova u svoju glazbu. Zapravo, Jorn iz Spinnin Recordsa me potaknuo da je objavim i na kraju je jako dobro prošla. Bilo mi je inspirativno što se ljudima svidio ovaj spoj plesne glazbe i indijskih zvukova. Bilo je to nešto oko čega sam bio jako strastven. Ta pjesma me navela da istražim tu stranu svoje umjetnosti koja je sada postala kamen temeljac mog umjetničkog projekta.

m: Razgovarajmo o suradnjama. Kako ih birate, ima li kakvih koji se ističu, osim Tiësta, očito? Jeste li skloni biti zajedno u studiju, ili radite online, kako izgleda proces?

K: Otkako je pandemija sve je, naravno, online, ali čak i prije pandemije bilo mi je prilično uobičajeno raditi s ljudima preko neta. Često su producenti kojima se divim i s kojima želim surađivati na turnejama ili žive u drugim zemljama. Moram se osvrnuti na svoju ranu R3hab suradnju, kada je prvi put radio sa mnom, već je bio poznato ime. Vjerovao je u mene i pokazao mi kako zvuči sljedeća razina kvalitete produkcije i kako je postići. Naravno, tu je i Tiësto bez kojeg 'Secrets' nikada ne bi bio hit koji su bio i hit koji mi je pomogao da se predstavim tolikom broju ljudi.

m: Iako ste rođeni u Kaliforniji, indijskog ste podrijetla; koliko je to formiralo vas i vaš zvuk općenito?

K: Kad sam započeo projekt KSHMR, stvarno sam ga želio povezati s mojim obiteljskim korijenima u Indiji. Većina moje glazbe uključuje indijske zvukove ili world music.

m: Živimo u vrlo čudnim COVID vremenima; kako su te okolnosti (lockdown, nedostatak nastupa) utjecale na vaš dosadašnji život i karijeru? Je li vas to natjeralo da više vremena provodite u studiju? Nedostaju li vam veliki festivali, redovito ste svirali Tomorrowlandu, Ultri...

K: Da, apsolutno mi nedostaju nastupi i bilo je teško ne vidjeti svoje obožavatelje tako dugo. Neki festivali su ponovno počeli i iako ih je sve manje i dalje mi je nevjerojatan osjećaj kad podijelim novu glazbu na kojoj sam radio i uživam u toj energiji.

m: Kakvi su vam budući planovi?

K: Trenutno radim na Sounds of KSHMR Vol 4 i pokušavam ga učiniti još većim i boljim od Vol. 3. Drago mi je što mogu reći da je skoro gotov i da će biti objavljen početkom godine. Kad to bude gotovo, bacam se na sljedeći album.

Next Page
Loading...
Loading...