Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Ljetna liquid drum'n'bass selekcija

Donosimo vam liquid drum'n'bass selekciju idealnu za ljetne zalaske sunca ili jutarnje opuštanje

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 7 July 2020

Za sve vas kojima je, uz ljetne temperature, više prija isprekidani ritam od 4x4, donosimo playlistu s nekima od najvećih liquid drum'n'bass uspješnica. Liquid drum'n'bass nastao je krajem 90-ih, kao melodična i atmosferična d'n'b inačica s elementima soula, jazza, funka i ambijentalne glazbe. Popularizirali su ga neki od velikana drum'n'bassa kao što su Fabio, LTJ Bukem, Marcus Intalex, High Contrast i drugi...

COMMIX - ''BE TRUE''

Commix je, početkom novog milenija, bio trio Georgea Levingsa, Conrada Whittlea i Guya Brewera. Njihov inovativni zvuk omogućio im je da postanu prvo glazbeno ime sa samostalnim albumom na Goldievom Metalheadzu. S vremenom je George Levings ostao jedini član Commixa, ali njihov album ''Call to mind'' iz 2007. i danas ima status jednog od najboljih d'n'b albuma. ''Be true'' bio je prvi singl s tog albuma...

D.KAY - ''IT'S ON THE WAY''

Objavljena 2004. na etiketi Soul:r Marcusa Intalexa, ova ploča neodoljivo asocira na UK post-rave scenu ranih 90-ih i klupskim večerima Speed i Swerve na kojima je nastao d'n'b. Privlačan vokal, esencija funka i energija, pretvaraju ovu stvar u svestrani killer koji će oduševiti svaki plesni podij.

IVY LAB - ''TWENTY QUESTIONS''

Naslovna stvar s ''Twenty Questions EP'' IZ 2015. trija koji je, u međuvremenu, postao duo Ivy Lab. Nakon odlaska Halogenixa, u projektu su ostali Jonathan Fogel a.k.a. Stray i Govind Kidao, odnosno Sabre koji su se okrenuli nešto komercijalnijem zvuku. Ipak, ''Twenty Questions'', svojevrsni soul drum'n'bass, u kojoj se pojavljuju sampleovi pjevačice Jaguar Wright, ostaje kao podsjetnik na raniju fazu njihove karijere.

HIGH CONTRAST - ''IF WE EVER''

Velški producent Lincoln J. Barrett, odnosno High Contrast, jedan je od onih koji odmah asociraju na liquid drum'n'bass, posebno na onaj u kojem se pojavljuju vokalne dionice. Jedan od njegovih klasika je i ''If we ever'' s albuma ''Tough guys don't dance'' iz 2007., na kojem gostuje, prerano preminula Diane Charlemagne, bivša pjevačica u Mobyjevom bendu.

MUTT FEAT. KEVIN KING - ''CONVERSATIONS''

Kanadski producent Mutt i britanski MC Kevin King, 2009. su izbacili ovaj, izrazito hitoidni liquid d'n'b singl - jedan od onih čiji vam refren teško izlazi iz glave. U ovom slučaju otpjevao ga je Kevin King, a ide ''I would walk 10,000 miles for your love...''

INFLUX DATUM - ''ALRIGHT''

Singl iz 2002., s legendarne etikete Formation koja je uspješno preživjela sve faze UK scene, od hardcorea početkom 90-ih, preko junglea pa i raznih d'n'b frakcija. Ovu ploču potpisuje nekadašnji tandem Influx Datum kojeg su tvorili Gavin Price i Marco Fabien. Price je, nakon raspada, nastavio objavljivati glazbu kao Influx UK.

MC CONRAD & MAKOTO - GOLDEN GIRL

Među Britance koji dominiraju ovim popisom, infiltrirao se i jedan Japanac. Makoto Shimizu, najznačajnije je d'n'b ime iz Japana i jedan od pulena Good Looking Recordsa LTJ Bukema koji mu je, ovom prilikom posudio i ''svog'' MC Conrada. Rezultat ove suradnje bio je d'n'b evergreen, ''Golden Girl''.

CALIBRE - ''MR RIGHT ON''

Jedno od reprezentativnih imena za liquid d'n'b svakako je i Calibre, pseudonim svestranog glazbenika Dominicka Martina iz Belfasta. Calibre je na liquid d'n'b sceni postao poznat po tome što je prvi uspješno implementirao elemente jazz glazbe u d'n'b ritmiku. Jedna od poznatijih ''jazz d'n'b'' stvari upravo je i ''Mr Right On''.

CHASE & STATUS - ''LOVE'S THEME''

Prije nego što su se infiltrirali među najveće glazbene celebrityje, producirajući za Rihannu i Ritu Oru, Saul Milton i Will Kennard, odnosno Chase & Status, 2005. su izbacili ovaj vocal/liquid d'n'b klasik...

APOLLO TWO - ''ATLANTIS (I NEED YOU)'' LTJ BUKEM REMIX

Liquid d'n'b lista bila bi nepotpuna bez barem jednog djela LTJ Bukema. Ovaj put, riječ je o ključnom izdanju za čitavu liquid frakciju. Naime,''Atlantis'', brojni d'n'b velikani upravo ističu kao prvu liquid d'nb ploču ikad. Ploča je originalno objavljena 1993., pod pseudonimom Apollo Two, puno prije no što je liquid zvuk zaživio.

MARCUS INTALEX - TEMPERANCE

U reprezentaciju liquid d'n'b zvuka s ovog popisa, pored LTJ Bukema, Calibrea i High Contrasta, svakako ulazi i Marcus Kaye ili Intalex, čije su etikete Soul:r i Revolve:r stekle kultni status među ljubiteljima bass glazbe novog milenija. Kaye je, nakon 2010., razvio i svoj alter ego - Trevino, pod kojim je objavljivao techno, dub techno i tech step. Marcus je, nažalost, preminuo 2017. u Manchesteru.

JAHEIM - ''PUT THAT WOMAN FIRST'' CALIBRE REMIX

Za kraj, još jedno djelo genijelca iz Sjeverne Irske, Calibrea, ovaj put u svojstvu remiksera za američkog r'n'b pjevača Jaheima i njegov singl ''Put that woman first'' iz 2002. Iako je star gotovo 20 godina, ovaj remiks i danas kotira vrlo visoko među d'n'b DJ-ima.

Next Page
Loading...
Loading...