Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Milea: "Reakcije publike predstavljaju mi najveće priznanje"

Razgovor sa šarmantnom DJ heroinom, uoči nastupa na otvorenju nove sezone Astralisa, 30. kolovoza

  • Mixmag Adria / Fotografije: Petrichor Photography
  • 23 August 2019

Milea je regionalni odgovor na sve veću internacionalnu afirmaciju ženskih DJ zvijezda, a njena popularnost iz dana u dan raste vrtoglavom brzinom. Govorimo li o umjetnicima koji su u zadnjih nekoliko godina doprinijeli da se regija pretvori u epicentar suvremene klupske glazbe, njeno je ime nezaobilazno. Rođena u Celju, Sloveniju je ubrzo nakon srednje škole zamijenila Slavonijom, a u Brodu je započela svoju DJ karijeru. Danas živi u Zagrebu, a u samo nekoliko godina nakon što je svoj talent demonstrirala na natjecanju Burn Residency i kandidirala se za Ambasadora u kategoriji "Newcomer godine", Milea je proglašena autoricom najboljeg hrvatskog techno podcasta.

Ipak, Milea se žanrovski ne ograničava, već gradi individualni stil koji joj daje prepoznatljivost, a predstavlja fuziju melodičnog techno zvuka u kombinaciji s progressive i tribal elementima. Već dvije godine zaredom nastupila je na glavnom zagrebačkom trgu pred više od 30.000 hrvatskih maturanata, a budući da svakog vikenda svira na sasvim drugoj lokaciji, stekla je vještinu kojoj se dive i znatno iskusniji kolege.

30. kolovoza Milea se pridružuje Damiru Ludvigu i Goranu Vlajiću (DJ Go Cut) kao posebna gošća na svečanom otvorenju nove sezone klupskog ciklusa Astralis. Event koji se zadnjih nekoliko godina održava u zagrebačkom klubu Boogaloo, večer je elektroničke glazbe koja je započela još daleke 1998. Uoči ovog događaja, koji samo ide u prilog uzlaznoj putanji Mileine karijere, razgovaramo s ovom šarmantnom glazbenicom vesele naravi.

m: Koji su tvoji najznačajniji nastupi ove sezone?

M: Ove sam sezone odradila bezbrojne setove u Hrvatskoj i inozemstvu, a imala sam priliku nastupati za istim pultom sa zvijezdama i pionirima scene kao što su Metodi Hristov, Oxia, Eric D. Clark, Edin van Burgh, Mladen Tomić, Marko Nastić, Petar Dundov itd. Izuzetno mi je drago bilo i to što sam puštala u zagrebačkom klubu Opera, gdje je Damir Cuculić organizirao ekskluzivnu verziju emisije "Top DJ Room", koja je uživo emitirana online. Moji su ovosezonski nastupi bili različitih formata, počevši od manjih festivala kao što je "BeatPoint" na području Punta (Krk), "Imperium Festival" u Bihaću, "Feragosto Festival" na Orahovičkom jezeru, "White Party" u Dubrovniku, a odsvirala sam set i na novosadskoj manifestaciji "EXIT", najvećem glazbenom festivalu u regiji, a i jednom od najznačajnijih svjetskih audiovizualnih priredbi uopće. Međutim, posebno mi je bilo inspirativno prvo izdanje festivala "Fortica" na Pagu koji je održan nadomak srednjovjekovne utvrde u blizini Paškog mosta. Set kojim sam zatvorila taj event za mene je predstavljao spiritualno iskustvo u kojem smo publika i ja postali jedno, a jutro obasjano suncem donijelo je osmijehe na licima partijanera koji nisu željeli prestati plesati dok organizatori nisu bili prisiljeni ugasiti razglas.

m: Koje su najčešće zamke na sceni, kako ostaješ konstantno dobro raspoložena i što ti omogućava duhovni, emocionalni i kreativni rast?

M: Najveće zamke na sceni su vjera u uspjeh preko noći i oslanjanje na druge ljude. Za ostvarenje cilja uvijek je potrebno daleko više vremena nego što to izgleda na prvi pogled, a koliko god mislimo da smo naučili tijekom tog procesa moramo biti svjesni da smo uvijek na početku. Ono što meni omogućava rast je velika strast, ljubav prema glazbi, vjera u sebe i moj mali svemir koji me okružuje. Vjerujem u zakon privlačenja! Radi se o dvosmjernom odnosu u kojem dobiješ koliko i daješ. Nastojim ostati pozitivna čak i kada to nije lako. No, važno mi je da i u teškim situacijama ostanem vjerna sebi. Vrlo sam zahvalna i zadovoljna sam onim što imam. Koliko ulažeš u sebe i svoj rad, toliko ti se i vraća. Sve ide u krug!

m: Što smatraš najboljim priznanjem svoje kvalitete i uspjeha?

M: Osim višestrukim nominacijama za nagrade u brojnim kategorijama, snimke mojih setova se puštaju u svim regionalnim metropolama, no i daleko šire. Posebno me veseli sve više fanova iz Španjolske, a smatram da su unatoč priznanjima kolega, pozitivne reakcije publike najveće priznanje mog uspjeha.

m: Kako vidiš trenutni položaj žena na sceni i kakva je njihova budućnost u svijetu klupske kulture?

M: Iako je broj ženskih zvijezda u stalnom porastu, smatram da one mogu imati još veći doprinos globalnoj sceni. Drago mi je da nas je sve više za DJ pultom, jer smo ekspresivne, emocionalne i ustrajne u želji da predstavimo svoju senzibilnu energiju. Iako su imena kao Nina Kraviz, Charlotte de Witte, Amelie Lens i The Black Madonna gotovo promijenila pravila igre, još uvijek ima previše predrasuda, a žene se i dalje trebaju dodatno dokazivati u odnosu na muške kolege.

m: Gdje te publika može čuti u skoroj budućnosti?

M: Uskoro nastupam u Ljubljani, Orahovici, Grazu, Karlovcu, a uz nadolazeće nastupe izdvojila bih svečano otvorenje sezone legendarnog ciklusa Astralis u zagrebačkom klubu Boogaloo. Veseli me ponovno biti za istim pultom s Goranom Vlajićem (DJ Go Cut) i Damirom Ludvigom, čije stvaralaštvo posebno cijenim.

Load the next article
Loading...
Loading...