Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Music Tip by CET: listopad/oktobar 2020

U novoj rubrici, glazbene preporuke donosi vam zagrebački DJ Cet

  • Tomislav Cetina I Foto: Facebook
  • 21 October 2020

Dolaskom pandemije i zatvaranjem klubova techno je izgubio svoj prirodni habitat, a to su mračni i zadimljeni prostori, u kojima na moćnim razglasima techno dobiva svoju pravu dimenziju. Od svih klupskih žanrova, techno je u ovoj krizi clubbinga možda i najviše pogođen, jer se sa svojom energijom teško može uklopiti u restriktivne mjere, u kojima klubovi trenutno preživljavaju.

Nakon proljetnog šoka, ali i optimizma te nastavka sa izdanjima planiranima nekoliko mjeseci unaprijed prije početka pandemije, uslijedila je ljetna suša kvalitetnih EP-eva sa podosta nezanimljivih izdanja koja su bila ništa drugo nego održavanje kontinuiteta labelova. Na proljeće i ljeto vidjeli smo i dosta arhivskih, remasteriranih i unreleased reizdanja producenata i ''vinyl only'' izdanja koja su po prvi puta dobila svoj digitalni format. Kraj kolovoza i rujan donijeli su živahniju aktivnost s izdanjima koja su pomaknula datume izlaska, kao i neke novije produkcije nastale u lockdownu. Novo povećanje COVID brojeva i uvođenje restriktivnih mjera diljem svijeta, doveli su ponovnog drastičnog smanjenja izdanja. Svjetlo na kraju tunela clubbinga se ne nazire.

Prateći Bandcamp primjećujem značajan porast interesa za elektroničke izričaje koji nisu nužno vezani uz klub i stavljaju veći fokus na slušanje u kućnom okruženju. Mislim da će u nadolazećim mjesecima biti još više ovakvih izdanja. Neki producenti će se otisnuti u eksploraciju zvuka za koji vjerojatno nisu imali vremena dok su bili na cjelogodišnjim proputovanjima po svijetu. Koliko god su ovo loša vremena za clubbing, jednako tako mogu biti pozitivna i renesansna za glazbu jer populizam koji je pratio, a i dobrim dijelom nagrizao elektroniku posljednjih godina, polako nestaje, a i fokus se vraća na samu glazbu. Unatoč svemu lošem što je pandemija donijela, mogla bi jednako tako unaprijediti glazbu, jer nekako mi se čini da smo se posljednje dvije godine, u gotovo svim žanrovima, previše vrtjeli u krug i podilazili zakonima brojki i industrije.

Ovo je dio mojih techno favorita objavljenih tijekom proteklih mjesec dana, kao i neki producenti i izdavači na koje vam želim skrenuti pozornost, ako dosad još niste čuli za njih. Uživajte u slušanju i podržite izvođače i producente kupujući njihovu glazbu na Bandcampu i drugim digitalnim platformama, jer tako im najviše pomažete u ovim teškim vremenima.

Setaoc Mass - Neo-Noir (SK_eleven)

Manchesterski producent, u drugoj polovici prošle dekade, svojim prepoznatljivim produkcijma uzletio je u sam vrh techno producenata. Novi EP za njegov label donosi 8 stvari, od electra do atmosferičnih heavy kick driving stvari sa karakterističnim Setaoc 'bleepom'.

BANDCAMP LINK

Pfirter - Endless EP (Odd Even)

O argentinsko-španjolskom producentu Pfirteru koji djeluje preko desetljeća na brojnim respektabilnim techno labelovima ne moram trošiti puno riječi. Ovo je prvo njegovo izdanje za label Andrea Kronerta.

BANDCAMP LINK

P.E.A.R.L. - We Will Not All Fall (Moral Standards)

Španjolski producent sa berlinskom adresom u prvom izdanju sublabela Falling Ethics ‎etikete. Izdvajam Matrixxman remix koji će vas svojim jacking grooveom dovesti do nenadanog i zaraznog bass/drum'n'bass basslinea.

BANDCAMP LINK

Robert Hood - Nothing Stops Detroit (Rekids)

Detroit legenda debitira na labelu Radio Slavea, uz najavu albuma za Rekids koji stiže na zimu. Nakon većeg fokusa na svoju housey Floorplan stranu, Hood se sa ovim EP-em vraća technu. Iako Hood puristi vjerojatno neće biti oduševljeni ovim izdanjem, Nothing Stops Detroit je skroz solidan EP koji će se na naći u setovima brojnih techno DJ-a.

BANDCAMP LINK

Luigi Tozzi & Claudio PRC - Lyra (012)

Drugo izdanje na novopokrenutom labelu Claudija PRC-a. Nezaobilazno izdanje za fanove ove dvojice talijanskih producenata i ljubitelje deep i atmosferičnog techna.

BANDCAMP LINK

Linear System - Space Exploration (Edit Select)

Još jedan španjolski producent koji se pojavio početkom ove godine, a već ima izdanja na prestižnim etiketama Edit Select, Symbolism, Dynamic Reflection. Space Exploartion je album sa 10 stvari, a samo ime albuma govori o kakvom techno zvuku se radi. Linear System sa svojim trippy/spacey technom inspiriranim Millsovim Axis radovima, jedno je od novih imena koje obavezno stavite na vašu 'ones to watch' listu.

BANDCAMP LINK

Various Artists - HYS.K004 (Hayes)

Portugalski label Hayes skriveni je dragulj na kojem čete naći puno mladih talentiranih techno producenata sa zapadnog dijela europskog kontineta. Ova kompilacija donosi nove produkcije stalnih kontributora ovog labela.

BANDCAMP LINK

LPZ - Metamorphosis (LPZ)

Jedan od labelova i producenata vrlo živahne južnoamericke techno scene i još jedan od dokaza da je techno svjetski fenomen, iako je dobar dio njegovih aktivnosti baziran na starom kontinentu.

BANDCAMP LINK

Toki Fuko - Astatine (Affin)

Talentirani ruski producent i čest gost na labelu Joachima Spietha, u novom izdanju deep/hypnotic techno estetike

BANDCAMP LINK

Autechre - Sign (Warp)

Nakon duge stvaralačke pauze, engleski producentski duo koji je ostavio neizbrisiv trag na techno i modernu elektroniku, vraća se sa novim albumom. Čak i kratka recenzija ovog albuma zauzela bi previše mjesta, zato ukratko. Ovaj album nije nadmašio 90's remek djela Autechrea, ali kada želite otplivati u neke druge dimenzije i iskusiti brojne emocije koje vam ovaj album pruža, pritisnite play.

BANDCAMP LINK

Next Page
Loading...
Loading...