Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Najbolja svjetska izdanja u 2021. - siječanj

Svaki mjesec Mixmag donosi listu najboljih svjetskih izdanja prethodnog mjeseca

  • Mixmag I Foto: Andrew Ling
  • 2 February 2021

Dobrodošli u Mixmagov vodič kroz najbolja izdanja u 2021. - dosad.

Svaki mjesec ažurirat ćemo listu s najvažnijom plesnom glazbom iz cijelog svijeta. Pročitajte naše recenzije, poslušajte stvari i kliknite na link gdje ih možete nabaviti.

Sretno preslušavanje!

KAMUFLARS “SUMFIN” (MHOST LIKELY)

Pronaći skandinavski house je poput uranjanja ruke u vrećicu šarenih slatkiša, tako je zabavno. Norveški producent Kamuflars stvara melodije slične duhu švedske izdavačke kuće Studio Barnhus: blistave, treperave i ritmične. “Sumfin” je upravo to i upao je u savršeno vrijeme - u jako depresivan siječanj. Kupite ovdje.

LOGIC1000 “MEDIUM” (THERAPY)

Logic1000 ime je koje ćete puno viđati 2021. Novi EP australske producentice, “You’ve Got The Whole Night To Go” glasan je i drzak i donosi točnu vrstu slama koji želite čuti u klubu. “Medium” je omiljena zahvaljujući svojim pomalo nervoznim vokalnim dijelovima, basu i breakovima. Kupite ovdje.

SPECIAL REQUEST “PULL UP” (TIM REAPER REMIX) (HOOVERSOUND RECORDINGS)

Hooversound Recordings label je iza kojeg stoje SHERELLE i NAINA; to je njihov dom za brze, frenetične i neumoljive zvukove. Majstor rave-ready breakova Special Request i jungle artist Tim Reaper najnovija su imena na labelu, za projekt na kojem Tim remixira četiri pjesme sa samoizdanog albuma “Zero Fucks” Special Requesta iz 2019. Ono što izdvajamo je remix pjesme “Pull Up”, zvuči baš poput klasičnog junglea iz sredine 90-ih. Između luđačkog bubnja naći ćete trenutke ambijentalnog predaha s vokalima - “you’re the only one I need” i “the way you’re making me feel”, semplovi uzeti iz stvari “Touch Me Tease Me” iz 1996., iza koje stoje Case, Foxy Brown i Mary J. Blige. Remiks nabavite ovdje.

PNDR AND KIEFER “MORNING MIST” (SELF-RELEASED)

Svima nam treba malo opuštanja a stvar “Morning Mist” je jedna od onih koja se savršeno uklapa u playlistu naziva “Nedjeljna jutra provedena na sofi radeći apsolutno ništa”. To je samo nevjerojatno opuštajući 'jam' ispunjen omamljujućim beatovima i nevjerojatno spretnim udaraljkama koje se pojavljuju tijekom cijele stvari. Downtempo u svom najboljem izdanju. Kupite ga ovdje.

MADLIB & FOUR TET “ROAD OF THE LONELY ONES” (MADLIB INVAZION)

S jednog od najvećih albuma ove 2021. godine, “Road Of The Lonely Ones” izvlači srcedrapajući sempl zanemarenih predstavnika Philly soula, The Ethicsa i miksa ga s klasičnim beatom po kojem su poznata oba producenta: topla stvar s teškim groovom i smiješnom, slatkom melodijom. Kupite ovdje.

KODE9 “RONA CITY BLUES” (HYPERDUB)

Kode9 je izašao iz bunkera kako bi predstavio footwork soundtrack ove razarajuće stvarnosti. Srećom anksioznost ublažava utješni bas i blaženi sub bas na koje bi DJ Rashad bio ponosan. Stvar nabavite ovdje.

SHAÉ UNIVERSE FEAT KOJEY RADICAL “ROYALTY”

Shaé Universe i Kojey Radical udružili su se za snažnu pjesmu o crnoj izvrsnosti koja je prepuna savršeno odmjerenih metafora i spretnog lirskog swaga. Raskošni beat, masni bas i gitara koja zvuči kao da su joj žice izrađene od dijamanata. Kupite ovdje.

SCOTTIE DEE “SEA MOSS” (HOUSUPA)

HouSupa otvara 2021. burnim EP-om Scottea Deea. Od tri pjesme izdvojit ćemo “Sea Moss”, fenomenalni 'dancefloor torpedo' koji spaja visoku napetost gqoma s blagim pritiskom amapijana. Nabavite ga ovdje.

WU-LU FEAT LEX AMOR “SOUTH” (RA-RA ROK)

“South” je čista protestna glazba, okupljajući vapaj protiv gentrifikacije, stanodavaca, policije, vlade i monarhije. Wu-Lu i Lex Amor dopuštaju da se njihova frustracija raširi u karizmatičnim stihovima dok punk klang koji ih okružuje doživljava katarzu. Nabavite ovdje.

ALFA MIST “RUN OUTS” (ANTI-)

Alfa Mist naporno radi tijekom posljednjih pola desetljeća, objavivši tri albuma i pripremajući se za četvrti, “Bring Backs”, koji se očekuje u travnju. Sve su ove ploče doprinijele energiji uspješne britanske jazz scene, a “Run Outs” s nadolazećeg LP-a nagovještava njegovu najbolju glazbu do sada i njegovu urođenu sposobnost da instrumenti levitiraju i teku. Kupite ovdje.

GUEDRA GUEDRA “ARCHETYPE” (ON THE CORNER)

Marokanski artist Guedra Guedra plesnu glazbu naslanja na berbersku kulturu svoje domovine, a čuje se i utjecaj iz ostatka sjeverne Afrike. Skorašnji debitantski album “Vexillology” sastoji se od terenskih snimaka, semplova i nezapadnjačkih ritmova, s eksplozivnom glavnom pjesmom “Arhetip”, ne toliko suptilnim nagovještajem da će ovo biti jedan od najgenijalnijih LP-ova godine. Kupite ga ovdje.

SOPHIE “BIPP” (AUTECHRE REMIX) (NUMBERS)

Ova verzija “Bippa” sasvim ima smisla s obzirom na to da je SOPHIE potekla iz iste eksperimentalne loze kao i duo Autechre. Suprotno očekivanjima, stvar je prljava, sinhronizirana verziju koja vapi da ju se pušta u mračnom, vrućem podrumu u čast nedavno preminule SOPHIE, jedne od najvećih umjetnica svoje generacije. Kupite ovdje.

NICOLA CRUZ “INDIVIDUALITY RIDDIM” (RHYTHM SECTION INTL)

S obzirom na ljubav Bradleyja Zeroa prema soundsystemu, nije ni čudo što se odlučio za ovu stvar koju potpisuje Nicola Cruz. Neumoljivi groove i psihodelična produkcija (postoji gomila genijalnih detalja, među kojima je najbolji zvuk borbe mačem što se čuje u čak dvije trećine stvari) rezultirala je sa stvari na koju bi i Andrew Weatherall bio ponosan. Kupite je ovdje.

ROSE BONICA “SEND FORGIVENESS” (FUTURE BOUNCE)

Future Bounce label iza kojeg stoji Jamz Supernova ima najnoviji hit za plesni podij, a popisuje ga Rose Bonica iz Cape Towna. “Send Forgiveness” vođen je savršenim, energičnim kickom a naglasit ćemo i dobrodošlu dozu pozitivnosti u tekstu. Nabavite ovdje.

OCTO OCTA “FIND YOUR WAY HOME” (T4T LUV NRG)

Stvari Octo Octe uvijek su radost, ali “Find Your Way Home” vodi vas na putovanje do nove razine delirija. Unutar prvih 20 sekundi živahni vokal uzbuđeno vas poziva “let, let’s do it!”. Ali još uvijek nije sve spremno za uzlijetanje, groovate u očaravajućoj izmaglici, dok vokal koji zvuči kao da prolazi kroz drugu dimenziju, priziva vaš um i svijest. Tada, baš kao da se čini da ste hipnotizirani, na autocesti do nirvane, nastupa pravi delirij. Dugo očekivani povratak clubbinga u (nadamo se) ne tako dalekoj budućnosti, bit će transcendentann, ali s ovom pjesmom u setovima DJ-a možda se više nikada nećemo vratiti na zemlju. Kupite je ovdje.

KAM-BU “ARE YOU ON?” (PARLOPHONE)

Izdanje prve KAM-BU-ove pjesme “Different” prošle godine, inače suradnja s Lordom Apexom, bio je odličan debi za repera iz južnog Londona. “Are You On?” je još bolja stvar i čini se da će obilježiti KAM-BU-ov proboj. Njegov je flow izbrušen i angažiran, a ritam Leona Vynehalla poseban. Producent je najpoznatiji tome što često naginje jazzu, a ovdje ga spaja s mutnijim UK drill utjecajem. Zvuči kao rap koncert u Black Lodgeu Twin Peaksa.

WILL JGL “CALLING”

Ovaj edit stvari “Stop Calling Me” posljednjih je godina kružio po klubovima putem USB-a odabranih DJ-a; stvar su vrtili, među ostalima, Ben UFO i Ghost Phone. Sada, u jeku pandemije, kad se clubbinga prisjećamo sa sjetom, producent Will JGL iz južnog Londona, blagoslovio nas je s ovom stvari na svojoj nedavno pokrenutoj Bandcampovoj stranici. Iako pjesma govori o ghostingu i neželjenom dečku, svejedno je to pet minuta neprekidnih dobrih vibracija, uz brži beat koji uklanja blues i pojaćava groove. Kupite ga ovdje.

DJ MINX & E-MAN “BLIND AMERIKKKA” (WOMEN ON WAX)

Suradnja DJ Minxa s umjetnikom i producentom E-Manom snažna je polemika o sistemskom rasizmu ukorijenjenom u američkom društvu. Stvar je objavljena tijekom posljednjih dana Donalda Trumpa, a E-Man ne štedi kritike na račun “manijakalnog megalomana” koji je bio na čelu zemlje. Dalje tekst govori “The systemic and psychological torture of people of colour that continues through the media / that allows us to see how we are being murdered / crimes so blatant that even the blind can see” čime podsjeća kako uklanjanje jednog čovjeka nije rješenje američkih problema. Minxov house beat - dubok i zlokoban, ali s elementima svjetla - savršeno odgovara tonu stvari. Kupite je ovdje.

SERPENTWITHFEET “FELLOWSHIP” (SECRETLY CANADIAN)

Ovo je dirljiva ljubavna pjesma o prijateljstvu, tema kojoj bi, po našem mišljenju, trebalo dati veću važnost nego nervoznoj romantičnoj požudi. Svatko tko je pretrpio užasan dejt dogovoren preko neke od aplikacija i radije bi da je pogledao neki trash film ili je popio pivo s prijateljima, vjerojatno će se povezati s tekstom: “And I’m so thankful for / My friends, my friends / I’m thankful for the love i share with my friends”. Vokal je toliko zdrav i iskren u svom osjećaju, glazba, koju su koproducirali Sampha i Lil Silva, uzvišena je, a prekrasno snimljen i koreografiran video također je oduševljenje. Nabavite ovdje.

BLACK COFFEE “NEVER GONNA FORGET” - DIPLO FEAT. ELDERBROOK (ULTRA)

Black Coffee specijalizirao se za topli, melodični house a “Never Gonna Forget” prikazuje južnoafričkog genija u svom najboljem izdanju. Produkcija blista u svojoj jednostavnosti, ostavljajući prostor svakoj nježnoj teksturi da odzvanja dušom - stil koji nježni vokali Elderbrooka savršeno nadopunjuju. Kupite ovdje.

EMILEE “RODEO” (MAYA JANE COLES REMIX)

Na svom remiksu “Rodea”, Maya Jane Coles znalački izdvaja elemente bujne instrumentacije pjesme i stavlja ih u loop unutar hipnotičnog house groovea. Remiks kupite ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...