Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Najbolje UK progressive/trance kompilacije 90-ih i 00-ih

Miksevi i kompilacije iz tzv. zlatnog perioda progressive i trance žanra

  • Arjan Rietveld I Mixmag Adria I Foto: Promo
  • 9 August 2022

Eksponencijalni razvoj tehnologije, u glazbenim i inim industrijama, doveo nas je do toga da se, 2022.godine, sa sjetom prisjećamo miksanih kompilacija na CD-ima s kraja 90-ih i početka 00-ih godina i toga kako nas je uveseljavalo tih 78 minuta miksa, kako na kućnim plejerima, tako i u automobilima, kao warm-up na putu prema nekoj zabavi ili tijekom jutarnjih sati, na povratku prema kući ili nekom after partyju...

Tzv. zlatno doba miksanih kompilacija odnosi se na period od sredine 90-ih do sredine prve dekade novog milenija, kad su britanske etikete poput Ministry of Sounda, Renaissancea, Global Undergrounda, Azulija pa i naše matične kuće, UK Mixmaga počele osvajati tržište službeno objavljenim miksanim serijalima. Usporedo s tim, svoj su dio posla, iznijeli i DJ-i diljem svijeta koji su svojoj, lokalnoj publici, redovito plasirali vlastite promo CD mikseve. Kompilacije i miksevi su i danas vrlo aktualni i popularni, iako je format CD-a, s vremenom izčeznuo. Igrom slučaja, iz današnje prespektive znamo kako se zlatno doba miksanih kompilacija poklopilo za zlatnim periodom tzv. britanskog progressive i trance zvuka pa vam donosimo kronološki pregled nekih uspješnica, za ponavljanje gradiva ili (možda) prvo slušanje...

COSMIC BABY & MIJK VAN DIJK ''TRANCEFORMED FROM BEYOND'' (1992.)

Tranceformed From Beyond, jedna od prvih, globalno popularnih trance kompilacija, svjetlo je dana, ugledala 1992., a objavila ju je etiketa Masterminded For Success (MFS) koju je vodio britanac Mark Reeder. Kompilaciju su miksali, tad vrlo popularni njemački DJi Mijk van Dijk i
Harald Blüchel (Cosmic Baby), a sadrži ukupno 13 glazbenih djela među kojima i nekoliko van Dijkovih i Blüchelovih (pod imenima Microglobe, Mind Gear, Boom Operators, Cosmic Baby, The Visions Of Shiva).

SASHA & JOHN DIGWEED ''RENAISSANCE: THE MIX COLLECTION'' (1994.)

Zlatni dečki UK DJ scene, Sasha i John Digweed, sloblodno bi mogli ponijeti i titule kraljeva miksanih kompilacija koje su im, upravo 90-ih, bile jedno od glavnih oruđa za popularnost među ljubiteljima elektroničke glazbe diljem planeta. Od niza vrhunskih mikseva koje su potpisali, bilo individualno ili u tandemu, izdvojit ćemo jednu od prvih: Renaissance: The Mix Collection iz 1994., naravno u izdanju legendarnog Renaissancea...

NICK WARREN ''GLOBAL UNDERGROUND 003: LIVE IN PRAGUE'' (1997.)

Neizostavan na ovoj listi, svakako je serijal Global Underground (GU), posebno popularan i u našim krajevima. GU miksevi krenuli su s nakladom 1996., a za razliku od dotadašnjih serijala, na svoje su covere stavljali fotografije DJ-a, čime su, na neki način, među prvima, unaprijedili percepciju DJ-a kao artista. Do kraja 90-ih, GU serijal je predstavio najpoznatija imena najpoznatije generacije UK DJ-a: Tony De Vit, Paul Oakenfold, John Digweed, Sasha, Dave Seaman i Nick Warren. Za ovu smo priliku izdvojili upravo Warrenov prvi GU miks (ukupno drugi u seriji, nakon De Vita), snimljen u Pragu, a koji se danas smatra definicijom britanskog progressive zvuka...

PAUL OAKENFOLD ''TRANCEPORT'' (1998.)

Paula Oakenfolda, pored Carla Coxa, mnogi smatraju godfatherom britanske DJ scene i jednim od najzaslužnijih za nastanak UK progressive zvuka, za kojeg je nadahnuće pronašao u balearic DJ setovima na Ibizi, krajem 80-ih. Osim njegovog popularnog GU miksa (Live in Oslo), Oakey je '98. izbacio i odličan Tranceport miks, na kojem je predstavio neke od budućih klasika: Agnelli & Nelson - ''El Niño'', Binary Finary - ''1998'' ili Three Drives On A Vinyl - ''Greece 2000''.

MAURO PICOTTO ''THE LIZARD MAN'' (2000.)

Da ne ispadne da su samo Britanci objavljivali mikseve, prekidamo niz s jednim Talijanom, iznimno popularnim na prijelazu iz starog u novi milenij. Mauro Picotto je, tijekom 90-ih, objavljivao ploče pod raznim imenima (CRW, Megamind, RAF i dr.), no ozbiljniji je uspjeh doživio tek s pločom ''Lizard'' koju je objavio pod vlastitim imenom, 1998., a tome u čast je, dvije godine kasnije, izbacio i miks ''The Lizard Man''. Piccotto je karijeru utemeljio na nešto drukčijem soundu od onog kojeg su njegovali talijanski mu kolege pa je njegova fuzija techna, trancea i electra osvojila britansku i njemačku publiku. ''The Lizard Man'' sadrži niz njegovih remikseva, ali i djela poznatih autora kao npr. Alter Ego, Tiësto ili DuMonde.

ART OF TRANCE ''PLATIPUS BEGINNERS GUIDE'' (2001.)

Danas kultna etiketa Platipus (1993. - 2010.) bila je, u prvoj polovici 90-ih, jedan od spiritus movensa progressive/trance scene, baš kao i njen osnivač i voditelj Simon Berry koji se krio iza brojnih pseudonima, uključujući i onaj najpoznatiji, Art Of Trance. Na kompilaciji ''Platipus Beginners Guide'' iz poznije faze Platipusovog opusa, Berry je, na 2XCD miksu, odao počast nekim velikanima labela, uključujući Albiona (Ferry Corsten), Humate, Libru, Moogwai i Quietmana.

JAMES HOLDEN ''FEAR OF A SILVER PLANET'' (2001.)

Iako se, nerijetko, distancirao od etikete ''najistaknutijeg predstavnika nove generacije UK progressive glazbenika'', Jamesa Holdena i njegov label Border Community, danas najčešće upravo tako prepoznajemo. Inovativan, melankoličan i atmosferičan sound s početka novog milenija, Holden, inače bivši student matematike na Oxfordu, poticao je i svojim miksevima, promovirajući i tzv. key mixing. Holdenov specifičan stil nazire se i na njegovoj prvoj, pre-Border Community, kompilaciji Fear Of A Silver Planet.

PAUL VAN DYK ''THE POLITICS OF DANCING'' (2001.)

Zasluženo mjesto na ovom popisu pripada i nekadašnjem kralju njemačkog trancea. Još uvijek vrlo aktivan, Paul van Dyk je jedan od onih koji je, krajem 90-ih, postao globalna zvijezda, dobrim dijelom, zahvaljujući miksanim kompilacijama koje su se, svojedobno, pržile ''sve u 16''. 1999. je osnovao etiketu Vandit, na kojoj je objavio seriju mikseva ''The Politics Of Dancing'' i izmiksao brojne vlastite remikseve i edite, uključujući i onaj za hit ''Elevation'' grupe U2.

MICHAEL MAYER ''IMMER'' (2002.)

Ako je James Holden bio novi čovjek UK progressive zvuka, prije 20-ak, njegov je njemački pandan svakako bio Michael Mayer i njegov Kompakt koji je, na sličan način, unio dašak svježine na tadašnju scenu, oplemenivši minimal zvuk nečim nezamislivim - melodijom! A njegovi se počeci vežu upravo za serijal mikseva ''Immer'' ('zauvijek' na njem.), na kojem su se našli autori kao što su Carsten Jost, Superpitcher, Justus Kohncke, Someone Else ili The Field, odnosno svi oni koji će, u novom mileniju, biti stjegonoše njemačkog minimal-deep-tech zvuka.

DJ TIËSTO ''NYANA'' (2003.)

Voljeli ga ili hejtali, Tijs Verwest ili DJ Tiësto jedno je od najpoznatijih DJ imena iz ovog perioda i još jedan kojem su miksane kompilacije bile od velike pomoći u glazbenoj karijeri. Krajem 90-ih je pokrenuo popularne miks serijale ''Magik'' i ''In Search Of Sunrise'', a 2003. izbacuje svoju najpopularniju, dvostruku kompilaciju ''Nyana'' ('sunce' na Zulu jeziku, odnosno 'zora' na Swahiliju).

Next Page
Loading...
Loading...