Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji albumi u dosadašnjem tijeku 2020. (1.dio)

Donosimo popis najboljih albuma u 2020. dosad

  • Mixmag I Foto: Bandcamp
  • 10 August 2020

Već smo ustanovili i potvrdili (a isto su učinili gotovo svi svjetski glazbei portali) kako je dosadašnji tijek godine, nagrižene pandemijom koronavirusa, bio iznimno produktivan za mnoge glazbenike, što smo dijelom i istaknuli kroz popis najzanimljivijih singlova u 2020. Listu glazbenih remek-djela objavljenih u prvoj polovici godine (bar prema našem mišljenju) kompletirat ćemo kroz dvodjelni popis najboljih albuma u 2020. dosad...

Moodymann ''Taken away''

Moodymann je prošle godine, na vlastitoj koži, osjetio okrutnost američke policije prema Afroamerikancima, kad je bio uhićen ispred vlastite kuće, pod prijetnjom vatrenog oružja. Pored prepoznatljivog soul/funk prizvuka, Moodymanna se ova epizoda očito jako dojmila, što je uočljivo kroz naslove ''I don't wanna live'' ili ''Goodbye everybody''. Ipak, u njegovoj klasičnoj maniri, albumom dominira vješta upotreba raznih sampleova i mješavina ugođaja bluesa, funka i soula. U plesnom ritmu, naravno...

upsammy ''Zoom''

Ovo je jedan od onih albuma koje ostavljaju osjećaj zaluđenosti i začuđenosti. Prepun neobičnih, sintetičkih i prirodnih zvukova, u downtempo, trippy breakbeatu, 2step i leftfield ritmu. Istovremeno, album donosi i vesele retro-elektro trenutke. Stoga ga preporučamo svakako preslušati kao cjelinu, od početka do kraja.

Andrea ''Ritorno''

Njemački Ilian Tape svojevrsni je ''techno meets breaks'' raj s katalogom prepunim bombama za razbijanje plesnog podija. Jedan od prvoboraca Ilian Tapea je i talijanski producent Andrea koji je, nakon niza singlova, odlučio napokon objaviti i svoj prvi album. Iznimno raznolik, donosi šarolik zvuk, od bassa i dark garagea, do atmosferičnog i naelektriziranog, gotovo kozmičkog techna.

The Colours That Rise ''Grey Doubt''

Jedan od ovogodišnjih favorita prema Theu Parrishu i većini londonske broken beat scene, ovaj album vješto balansira između živahne ritmike, džezerskih ekskurzija, prigušenih bass linija, perkusija i melodičnosti, na pola puta između meditativne i plesne glazbe.

Pinch ''Reality Tunnels''

''Reality Tunnels'' je prvi samostalni album bristolskog majstora Pincha, nakon punih 13 godina. U međuvremenu je surađivao s imenima kao što su: Mumdance, Adrian Sherwood, Peverelist ili Shackleton. U nedavnom razgovoru za Mixmag, Pinch je otkrio kako mu je trebalo dosta vremena kako bi odlučio u kojem smjeru krenuti nakon kultnog dubstep albuma ''Underwater Dancehall''. Tom dugotrajnom procesu napokon je došao kraj ove godine, objavom ''Reality Tunnelsa''.

Hodge ''Shadows in blue''

Ostajemo u Bristolu, s novim albumom Hodgea, koji je definitivno napravio zaokret u svojoj kreativnoj ekspresiji. Na Hodgeov novi sound očito je vrlo snažan utjecaj ostavio i njegov novi hobi – hortikultura, koji je sve češća tema njegovih statusa na društvenim mrežema. Uglavnom, Hodge je mračni, podrumski, birstolski techno zamijenio ležernim, prozračnim i atmosferičnim ritmom.

John Beltran ''The Season series''

Još jedan ''easy'' album donosi michiganski producent John Beltran, jednako vješt u houseu i chill-outu, a ''The Season series'' upravo je kompilacija transcendentalnih melodija za resetiranje mozga. Većinu lakših ritmova diskretno prekidaju dva brža naslova, ''Sunflower'' ili ''Lustrous Orb''. Za potpuni doživljaj, preporučamo preslušati album u suton.

Soul Jazz Records presents ''Black Riot: Early jungle, rave and hardcore''

Jedna zanimljiva retro kompilacija među novim albumima, uz koju je objavljen i strip, bavi se istraživanjem ''teške kategorije reggae i jungle glazbe 90-ih godina''. Strip je izvrsno djelo tzv. black-british izričaja, a glazba nam daje uvid u jednu specifičnu sferu britanske retro-futurističke rave scene.

Jasmine Infiniti ''Bxtch Slap''

Termin ''underground'' vjerojatno spada u sam vrh najviše i najčešće kompromitiranih termina u glazbi. No u slučaju albuma prvijenca samoprozvane Kraljice Pakla, Jasmine Infiniti, underground iz sfere nove queer scene doslovno izbija na površinu i donosi nam neki novi klupski zvuk, stvoren za ''pakleni bal''. Doista, naslovi kao što su ''Hott'' ili ''Demonhole'' miješaju electro, hip hop i techno na jedan sasvim novi način.

Matt Karmil ''STS371''

Matt Karmil novi je sinonim za eklektičnost u elektroničkoj glazbi. ''STS371'' na etiketi Smalltown Supersound'' isprepliće lo-fi house, downtempo, techno i elektro i razne međusobne fuzije, od kojih se neke teško mogu svrstati u bilo koji od poznatih glazbenih pravaca.

Next Page
Loading...
Loading...