Search Menu
Home Novosti Menu
Recenzije

Najbolji dokumentarci o plesnoj glazbi na Netflixu

Obavezni naslovi za sve zaljubljenike u plesnu glazbu i subkulturu

  • Mixmag Adria | Foto: YouTube
  • 11 March 2020

Za sve vas koji, u potrazi za odgovarajućim sadržajem, lutate bespućima filmskih i TV naslova koje nudi Netflix, iskopali smo najzanimljivije dokumentarne filmove o plesnoj glazbi i subkulturi...

Netflix nudi vrlo hvaljene dokumentarce o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti plesne glazbe; o zaslugama afroameričke LGBTQ zajednice u rađanju klupske scene; o razvoju plesne glazbe i njenom putu od malih klubova, do mega festivala te o ljudima koji su u tome aktivno ili pasivno sudjelovali. Ovi filmovi su namijenjeni svim zaljubljenicima u plesnu glazbu, stoga zaboravite na pretraživanje i zabilježite sljedeće naslove:

''Paris is burning'' (2007.)

''Paris is burning'' govori o živopisnoj LGBTQ sceni na Manhattanu, sredinom 80-ih. Priča je to o kontroverznoj drag queen subkulturi, iz perspektive samih sudionika. Film, osim što odaje priznanje ovoj subkulturi koja je, tih godina, oblikovala klupsku scenu, daje nam i vrlo zabavan uvid na noćni život u New Yorku, tijekom 1980-ih...

''Daft Punk unchained'' (2015.)

Dokumentarni film o tandemu iz Daft Punka, počecima njihove glazbene karijere i utjecaju kojeg su ostavili na današnju plesnu glazbu. Za potrebe filma korišteni su, nikad prije viđeni, video materijeli iz arhive Daft Punka, uključujući i izjave Kanye Westa i snimku njihovog nastupa s Coachelle 2016., kad se u šator kapaciteta 10.000 ljudi, uspjelo nagurati čak četiri puta više posjetitelja. Među brojnim zanimljivostima, ističe se i anegdota jednog bivšeg zaposlenika Virgin Recordsa, o tome kako je Daft Punk predstavio svoj prvi album toj izdavačkoj kući, pustivši kazetu na kazetaru...

''This was tomorrow'' (2015.)

Priča o Tomorrowlandu, jednom od najpoznatijih festivala na svijetu, predstavljajući sva tri izdanja koji pokrivaju tri kontinenta: onaj u Belgiji, Brazilu te SAD-u. Dokumentarac je sniman kao putovanje šestorice posjetitelja, iz različitih dijelova svijeta, na različite edicije festivala. Tijekom filma saznajemo i kako svatko od njih doživljava glazbene festivale i njihov utjecaj na razne sfere modernog društva. Iako je film ocijenjen, ponajviše, kao promotivni sadržaj, ipak je zanimljivo vidjeti putovanja mladih ljudi iz raznih krajeva na festival, kao i čuti njihova razmišljanja i poglede na svijet.

''What we started'' (2017.)

''What we started'' je retrospektivna priča o elektroničkoj glazbi i sceni, od njenih početaka, do danas te pogleda u budućnost, u kojoj se pojavljuju dva DJ-a iz dvije različite generacije. Jedan je legendarni Carl Cox, a drugi mlada EDM zvijezda Martin Garrix. Dokumentarac govori o evoluciji glazbe i DJ-a kao glazbene zvijezde te razvoju tehnologija u DJ izvedbi. U filmu se, u ulozi komentatora, pojavljuje i Ed Sheeran, uz mnoštvo arhivskih snimaka Paula Oakenfolda, Petea Tonga, Louiea Vege i dr.

''Jewel's Catch One'' (2016.)

Ovo je neobična priča o najstarijem disko klubu u vlasništvu nekog Afroamerikanca. U ovom slučaju riječ je o Afroamerikanki Jewel Thais Williams, ikoni afroameričke lezbo scene. Njen klub ''Catch One'' već je desetljećima utočište žrtvama raznih diskriminacija, kao i oboljelih od AIDS-a. Film govori i o tome kako su klupsku scenu u SAD-u stvorile manjine i društvene skupine, etiketirane kao devijantne, da bi, potom, biznismeni i oportunisti, tu istu scenu pretvorili u unosan posao.

''Avicii true stories'' (2017.)

Dokumentarac o Aviciiju snimljen je, otprilike, godinu dana prije njegove smrti. Najavljivan kao film koji otkriva njegovu mračnu stranu, zapravo je ispao svojevrsni posmrtni prikaz uspona i pada ove mlade švedske DJ zvijezde i njegovim problemima s tjeskobom i depresijom koji su ga, naposlijetku, stajali i života.

Load the next article
Loading...
Loading...