Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji gramofoni u 21. stoljeću

Gramofoni su uvijek in. Koji su najbolji modeli danas u prodaji?

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 9 February 2021

Unatoč brojnim novim tehnologijama koje su preplavile globalno glazbeno tržište tijekom posljednjih 20-ak godina, od streaming servisa za preslušavanje glazbe do DJ kontrolera i glazbenih softvera, čini se kako vinil i gramofon ipak odolijevaju svemu tome. Svaki put kad im se predviđao siguran kraj, nekako su se ipak uspjevali vratiti pa čak i kad je Panasonic, 2010. najavio da prestaje s proizvodnjom legendarnog Technicsovog gramofona. Svega pet godina kasnije, vratili su ga u proizvodnju, unaprijeđenog i u novom ruhu. U međuvremenu se i Pioneer pojavio s konkurentskim proizvodom, ali i neki drugi brandovi. Osim toga, pojavili su se novi low budget modeli, namijenjeni za slušanje ploča, s USB priključcima, bluetoothom ili s intergriranim zvučnicima. Pa kakvo je trenutno stanje na tržištu? Saznajte u našem izboru najzanimljivijih gramofona na početku 2021. godine...

Technics SL-1210 MK7

Technics SL-1200/1210, alfa i omega svih DJ gramofona i to njegova sedma inkarnacija od 1972., kad je počela njegova proizvodnja. Najpopularnija je dakako MK2 edicija koja je bila i ostala standard u svjetskoj DJ industriji. Model SL-1210 MK7 pojavio se 2019. kao posljednja generacija Technics gramofona. Iako se na prvi pogled možda ne razlikuje pretjerano od svojih prethodnika, ovaj model krasi unaprijeđeni i pouzdaniji direct drive motor, kao i novi, dvoslojni tanjur od lijevanog aluminija visokih prigušnih svojstava. Novost je i mogućnost reversibilne reprodukcije.

Pioneer PLX-1000

Neposredno prije no što je Panasonic vratio svoj Technics gramofon u opticaj, Pioneer je, 2014. odlučio iskorisiti tu rupu na tržištu i plasirati svoj gramofon, u nadi da će osvojiti viniloljupce diljem svijeta. Nastao je PLX-1000, za čiju su promociju angažirani mnogi poznati DJ-i. Jedan od glavnih promotora bio je i A-Trak, višegodišnji svjetski DMC prvak. Kao glavna distinkcija od Technicsa bio je Pioneerov pitch control - prilagođena CDJ tehnologija s rasponom do +/- 50%, puno većim od ostalih gramofona. Kao prednost su predstavljeni stereo RCA izlazi za kablove, umjesto zelemljenih kablova koji su znali biti česta boljka na Technicsu.

Audio-Technica AT-LP1240 XP

Osim giganata u DJ industriji, Panasonica i Pioneera, u gramofonsku utrku svojedobno se uključila još jedna japanska kompanija, Audio-Technica, sa svojim modelom LP1240. Audio Technica nipošto nije nova na ovom tržištu, budući da od 1962. proizvodi gramofonske igle, stoga ovaj model nije samo još jedan loš klon Technicsa. Cjenovno vrlo pristupačan za direct drive gramofon, AT-LP1240 ima i odličan pitch control s rasponom od +/- 24% i USB priključak za digitalizaciju ploča.

Stanton T.92 M2 USB

I Stanton spada među one proizvođače koji su svoju reputaciju gradili kroz proizvodnju gramofonskih igala. Svojedobno su proizvodili i vlastite klonove Technicsovog gramofona, no model T.92 M2 je ipak nešto drugo. Ponajbolji Stantonov model gramofona odlikuje odvažan dizajn, čvrsto kučište te pouzdan motor i pitch. I ovaj je model opremljen USB i RCA audio izlazima.

Denon DJ VL12 Prime

Japanski Denon postoji od 1910., a posljednjih je 30-ak godina prisutan u DJ industriji. Dok 90-ih godina nisu baš bili sinonim za kvalitetu, njihova je posljednja generacija DJ kontrolera, miksera i playera koju prodaju pod brandom Prime, izuzetno hvaljena. Iz asortimana Prime proizvoda izdvojit ćemo njihov gramofon VL12, kojeg su predstavili 2017. i usmjerili ga, primarno prema scratch DJ-ima. Opremljen je pitch controlom u rasponu od +/- 8%, 16% i 50%, a dizajn je karakterističan po nožicama koje se ne nalaze, uobičajeno na uglovima, nego su malo uvučene ispod kučišta.

Reloop RP-8000 Mk2

Reloop je njemački brand koji se 90-ih infiltrirao na DJ tržište s nizom low budget proizvoda. S vremenom je ipak kvaliteta njihovih proizvoda unaprijeđena, što se može reći i za njihov gramofon RP-8000 Mk2. Ovaj model predstavljen je kao hibrid analogne i digitalne tehnologije, dizajniran ponajprije kako bi bio kompatibilan sa Serato DJ Pro tehnologijom. RP-8000 Mk2 nudi i neke inovacije kroz autentičnu Platter Play tehnologiju koja ga pretvara u svojevrsni MIDI kontroler.

Numark PT01 Scratch

Još jedan veteran na DJ tržištu, američki Numark, do danas je ponudio široku paletu DJ proizvoda, između ostalog i nekoliko modela gramofona. No, posljednjih su godina postali i jedni od vodećih proizvođača tzv. portabl gramofona, među kojima se ističe model Numark PT01 Scratch. Kao što mu i naziv sugerira, namijenjen je scratch DJ-ima, kojima nudi i nekoliko inovacija kao što su scratch switch i crossfader. Prenosiv je i lagan te opremljen USB i RCA izlazima. Njegova portabl namjena naglašena je i integriranim zvučnikom te mogućnošću da radi pomoću baterija.

Victrola suitcase player

Victrola je slijednik legendarnog Victor Talking Machine Company, jednog od prvih proizvođača gramofona u SAD-u koja je, posljednjih godina rehabilitirala neke svoje vintage modele. Među njima je i ovaj portabl gramofon koji se doslovno i zove 'gramofon u koferu'. Originalno proizvden 50-ih godina, nova verzija ima mogućnost tri brzine okretaja (33 ⅓, 45 i 78 RPM), ugrađene zvučnike, RCA izlaze, bluetooth i - pravi vintage kofer.

ION Audio Max LP

Jedan od popularnijih i cjenovno najpristupačnijih all-in-one modela za slušanje ploča, ION Audio Max LP je portabl gramofon s dva ugrađena zvučnika, RCA i USB izlazom. Sam gramofon ima tri brzine, na 33, 45 i 78 RPM. Ipak, ovaj model kupce privlači svojim atraktivnim ''prirodno drvenim'' dizajnom kučišta.

Clearaudio Concept

Za kraj, jedan audiofilski model, Clearaudio Concept je ujedno i nasjkuplji na ovom popisu. Cijena mu se kreće oko 2 tisuće eura, što ga čini zapravo čini najpovoljnijim modelom ove njemačke tvrtke (njihovi najskuplji modeli idu i preko 100 tisuća eura). Ipak, već i Concept model nudi audiofilski užitak u glazbi, a i višestruki je dobitnik nagrada struke za najbolji gramofon. Razlika u zvuku od ''običnih'' gramofona postiže se preciznošću u rezanju i pozicioniranju igle i ručice, kao i činjenici da tanjur ima zasebno napajanje, odvojeno od mehaničkog dijela gramofona.

Next Page
Loading...
Loading...