Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolji hip hop spotovi 90-ih

Od 2 Live Crewa do Dirty Ol' Bastarda

  • Arsen Pavešić I Foto: YouTube
  • 31 May 2022

Nakon 80-ih, u kojima se, kroz video spotove, nastojalo upoznati širi auditorij s osnovama hip hop kulture, 90-e su, logično, donijele značajan napredak u snimanju video uradaka. Iako je onaj, politički angažirani, dio scene (iz kojeg se razvila i gangsta-rap frakcija) i dalje prenosio svoje poruke na ulicama američkih gradova, odnosno afro/latinoameričkih kvartova, neki izvođači otišli su više koraka dalje u produkciji svojih spotova koji, sve više, počinju ličiti na kratke filmove nego na glazbene spotove. Ulaganje u video produkciju i posebno osmišljenu estetiku, uvelike su doprinijeli u statusu hip hopa kao najpopularnijeg glazbenog pravca ove dekade. U drugom dijelu našeg pregleda ponajboljih hip hop spotova, donosimo selekciju iz 1990-ih, kronološki, od najstarijeg do najnovijeg...

2 Live Crew - ''Banned In The U.S.A.'' (1990.)

Krećemo s predstavnicima onog dijela hip hop scene koji je svoje izražavanje temeljio na seksualno eksplicitnim tekstovima i spotovima. Iako je album ''Banned In The U.S.A.'' ušao u povijest kao prvi album koji je, prije puštanja u prodaju, dobio poznatu naljepnicu ''Parental Advisory - Explicit Content'', za razliku od većine pjesama i spotova 2 Live Crewa, istoimena pjesma (i spot) govori o slobodi govora i nepravdi.

A Tribe Called Quest - ''Can I kick it'' (1990.)

Kako bismo naglasili razlike između frakcija u hip hopu, izdvajamo spot ''pristojnih dečki'' iz grupe A Tribe Called Quest, iz iste godine i to za njihovu najpoznatiju stvar s prvog albuma, poznatu po sampleu Lou Reedove ''Walk on the Wild Side''. Spot odlično dočarava neopterećen i opušten pristup repanju, zbog kojih je njihov stil prozvan i laidback rap.

Ice T - ''New Jack Hustler'' (1991.)

Spot u kojem je vidljiva evolucija Ice T-a kao atipičnog repera i njegovu interpretaciju i estetiku gangsta rapa. Značajan je i zbog toga što se oslanja na hit-film ''New Jack City'', u kojem Ice T tumači jednu od glavnih uloga i s kojim je počela njegova uspješna glumačka karijera.

House Of Pain - ''Jump Around'' (1992.)

Iako '92. bijelci reperi više nisu bili nepoznanica, House Of Pain je, za svoj najveći hit, ''Jump Around'', ipak predstavio spot neuobičajene ''irske'' estetike. Snimljen je za vrijeme parade povodom proslave dana St.Patricka u NYC. Kadrovi s parade čine dobar dio spota, u kombinaciji s irskom pivnicom, u kojoj Everlast repa u dresu Boston Celticsa...

Dr Dre & Snoop Doggy Dogg - ''Nuthin' but a "G" Thang'' (1992.)

Gangsta rap, proizašao iz svega što je, krajem 80-ih, predstavljala grupa NWA, 90-ih je postao jedan od najpopularnijih podžanrova hip hopa. Velika zasluga za to svakako pripada bivšem članu NWA, Dr Dreu koji, u ovom spotu, predstavlja mlađahnog Snoop Dogga, dok je još bio Doggy.

Snoop Doggy Dogg - ''Gin And Juice'' (1993.)

Još jedan istinski west-coast spot, u kojem se pobliže upoznajemo s Calvinom Cordozarom Broadusom i njegovom fiktivnom familijom. Riječ je o reperu, danas poznatom kao Snoop Dogg, osebujnim likom koji je, nakon svog prvog albuma ''Doggystyle'' i spotova u prvoj polovici 90-ih, ubrzo postao vodeća zvijezda hip hop scene.

Beastie Boys - ''Sabotage'' (1994.)

Što reći o spotu koji uredno ulazi u top-10 najboljih spotova 90-ih (a nerijetko i na all-time listama)... Urnebesna parodija na američke detektivske serije i filmove, u kojoj, naravno, glavne uloge tumači satirični trojac iz Beastie Boysa. ''Sabotage'' je možda i vrhunac njihove video kreativnosti i karakterističnog humora...

2Pac & Dr Dre - ''California love'' (1996.)

Svakako jedan od najpoznatijih spotova ove dekade, u kojem su Dre i 2Pac napravili ozbiljan iskorak u produkciji spotova. Kao inspiracija je poslužio post-apokaliptični Mad Max svijet, a konačni produkt doista djeluje kao neki kratki nastavak kultnog filmskog serijala.

Fugees - ''Ready or not'' (1996.)

Još jedan visokobudžetni, filmski spot, u kojem ima helikoptera, glisera, eksplozija i raznih efekata, zbog kojih je, u trenutku, objave, ponio titulu najskupljeg hip hop spota, s troškovnikom od 1.3 milijuna USD. Kasnije su ga prešišali P.Diddy, Busta Rhymes i Missy Elliott. Redatelj spota, Marcus Nispel, nekoliko godina kasnije se proslavio remakeovima horor-klasika.

Wu-Tang Clan - ''Triumph'' (1997.)

I Wu-Tang Clan se, s ovim uratkom, ubacio u igru filmskih spotova i specijalnih efekata, a u ovom slučaju, inspiracija su bili filmovi katastrofe pa se, tako, Manhattan nalazi pod najezdom pčela ubojica koje se prtetvaraju u članove benda. Zanimljivost je da se, u dijelu spota, snimljenom u nekom noćnom klubu, u jednoj sceni pojavljuje Quincy Jones.

Run DMC & Jason Nevins - ''It's like that'' (1997.)

Cinematic trendu u hip hop spotovima, vješto su doskočili Run DMC sa spotom za remiks njihove stvari ''It's like that'' iz 1984. Riječ je o jednostavnom, muško-ženskom, old school breakdance battleu, snimljenom u jednoj garaži, u Los Angelesu. Remiks je djelo Jasona Nevinsa koji se pojavljuje na početku spota, a bio je veliki klupski hit u Europi.

Beastie Boys - ''Body Movin'' (1998.)

Beastie Boysi i još jedan genijalan spot, u kojem su upotrijebili remiks Fatboy Slima. Koncept spota je karakteristična parodija, ovaj put na pustolovine talijanskog, akcijskog strip-junaka, Diabolika koji je bio popularan i među domaćim ljubiteljima stripa. Diabolik, maskirani pljačkaš, u Beastie Boys verziji, pak krade recept za fondue.

Beastie Boys - ''Intergalactic'' (1998.)

I opet Beastie Boysi. I opet parodija i sprdačina. U spotu koji je osvojio i nagradu na MTV Video Music Awardsu '99., poigrali su se s japanskim kaiju filmovima, što bi bili filmovi u kojima se glavni likovi bore protiv nekog divovskog čudovišta. U Hollywoodu su to bili ''King Kong'' i ''Godzilla'', a na TV-u serija ''Power Rangers'' i spot ''Intergalactic''.

Busta Rhymes - ''Gimme Some More'' (1998.)

Nominiran za MTV Breakthrough Video, spot je, kao i još neki spotovi s početka karijere Buste Rhymes, sniman tzv. fisheye lećom, a kao inspiracija su poslužili poznati Looney Tunes crtani filmovi. Busta se, kroz spot, pojavljuje u raznim ulogama i kostimima boksača, brokera, policajca, rudara, revolveraša itd.

Dirty Ol' Bastard - ''Got Your Money'' (1999.)

Spot za najpoznatiju stvar Dirty Ol' Bastarda, u kojoj refren pjeva Kelis, narugao se trendu ''filmskih'' spotova, na način da je iskoristio kadrove iz filma ''Dolemite'', snimljenog 1975. Da bi video ispao još grotesknije, u pojedine kadrove je nalijepljen lik Dirty Ol' Bastarda iz spota ''Shimmy Shimmy Ya''.

Eminem - ''My Name Is'' (1999.)

Definitivno spot koji je proslavio Eminema i u kojem je pokazao i svoj glumački i imitatorski talent. Konceptualno bismo mogli reći kako je riječ o svojevrsnom hommageu spotovima Beastie Boysa i njihov stilu parodije. Kao dodatna zanimljivost je pojavljivanje rumunjskog košarkaša Gheorghea Muresana, u ulozi lutkara...

MC Solaar - ''Bouge de là'' (1991.)

Pod tzv. notable mention idu dva europska spota, budući da je, početkom 90-ih, hip hop postao in i s ove strane Atlantika. Osim očite razlike u jeziku na kojem se repa, vidljiva je razlika i u produkciji i estetici spotova, kao npr. veselo šarenilo iz prvog hita najpoznatijeg francuskog repera, MC Solaara.

Jovanotti - ''Muoviti Muoviti'' (1991.)

Još europskije zvuči i izgleda spot za prvi Jovanottijev hit, iako ambijent učionice s učiteljem i učenicima nije bio stran ni američkim hip hoperima. U Jovanottijevoj učionici se pojavljuje i Claudio Cecchetto, radijski voditelj, producent i diskograf, zaslužan za mnoge glazbene karijere pa tako i za Jovanottijevu.

Next Page
Loading...
Loading...