Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najutjecajniji albumi u povijesti plesne glazbe (1.dio)

1975. - 1989.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 22 June 2021

Slaganje naj-lista uvijek predstavlja pravi izazov. S jedne je strane to dječački užitak, poput snimanja kazete s omiljenim pjesmama ili, u modernoj varijanti, izrade playliste, a s druge strane i određena odgovornost te bojazan da konačni produkt ne ispadne
pretenciozan. Naime, u većini slučajeva (kao i u ovom), takve se liste temelje na
subjektivnoj prosudbi jedne osobe - autora koji se, po zadatku ili uslijed vlastite inicijative, našao u prilici da stane iza liste najboljih, najznačajnijih ili najutjecajnijih glazbenih djela iz nekog perioda, u odnosu na neki drugi parametar... I već sad zvuči pretenciozno...

Prije nastavka, valja prvo definirati razlike u kategorijama najboljih, najznačajnijih i najutjecajnijih, unatoč tome što sve tri liste, nerijetko sadrže i ista djela. Autori mogu u sva tri slučaja pristupiti posve subjektivno, iako, u prve dvije kategorije, a ovisno o vlastitim preferencijama, mogu iznositi i neke objektivne informacije. Statistički podaci o prodaji i/ili slušanosti mogu donekle olakšati zadatak (i pretvoriti ga u dosadni izvještaj), no u trećem slučaju nema pomoći. Statistika o utjecaju nekog albuma na neki naraštaj, društvene prilike pa i druge glazbenike, ne postoji. Takva procjena ostaje na samom autoru koji svoj sud može temeljiti na vlastitim iskustvima ili istraživanju. K tome, lista najutjecajnijih albuma, osim što je prilično personalizirana, u određenoj je mjeri i lokalizirana...

I tako, istraživanje vlastitih sjećanja i sjećanja koja su neki drugi podijelili s internetom, polučila su ovu trodjelnu listu albuma koji su najviše utjecali na plesnu glazbu. U prvom se dijelu nalaze izdanja od 1975. do 1989.

THE TRAMMPS ''THE LEGENDARY ZING'' (1975.)

Prvi album grupe The Trammps, zapravo je kompilacija njihovih ranih radova tzv. Philadelphia Soul zvuka, pretečom disco glazbe. Na albumu se nalazi i njihov prvi hit ''Zing! Went the strings of my heart'', na kojem bass-back vokale pjeva bubnjar Earl Young, inače, u povijesti, zabilježen kao čovjek koji je popularizirao standardni disco ritam, poznat kao four-on-the-floor.

DONNA SUMMER ''LOVE TO LOVE YOU BABY'' (1975.)

Istoimeni hit s drugog albuma disko kraljice Donne Summer, ''Love to love you baby'', po mnogima je, do danas, najerotičnija pjesma svih vremena. Inicijalno snimljena u standardnom trajanju od 3 minute, odlukom producenta Giorgia Morodera produžena je na 17 minuta simuliranja orgazma, što je otvorilo vrata kasnijim erotičnim vokalnim izvedbama mnogih pop i r&b pjevačica.

PARLIAMENT ''MOTHERSHIP CONNECTION'' (1975.)

Neosporno je nasljeđe i utjecaj čitavog opusa Georgea Clintona i njegovog Parliament Funkadelic kolektiva na niz glazbenih pravaca, no upravo se ovaj album smatra začetnikom umjetničkog koncepta afrofuturizma kojeg je početkom 90-ih prigrlio i Underground Resistance. ''Mothership Connection'' uvršten je i na popis američkog National Recording registra kao djelo koje je izravno utjecalo na daljnji razvoj suvremene glazbe.

JEAN MICHEL JARRE ''OXYGENE'' (1976.)

Iako, iz današnje perspektive, nema gotovo nikakve veze s plesnom glazbom, Jarreov ''Oxygene'' je album koji je odredio smjer glazbenoj evoluciji koja bi, bez njega, zasigurno drukčije izgledala. Riječ je o prvom albumu elektroničke glazbe koji je postigao globalni mainstream uspjeh, a s tehničke strane ga se smatra začetnikom tzv. sintisajzer revolucije...

KRAFTWERK ''TRANS-EUROPE EXPRESS'' (1977.)

Dolazimo do prve nedoumice - koje Kraftwerkove albume uvrstiti na ovaj popis? Prvi logičan izbor bio bi ''Autobahn'', na kojem je bend definirao svoj electro-minimal zvuk. Ali ne, tek su, tri godine kasnije, albumom ''Trans-Europe Express'' dospjeli na pijedestal glazbene scene i potaknuli razvoj post-punka/new wavea, electro/synth popa, hip hopa, techna, housea, itd, itd.

GIORGIO MORODER ''FROM HERE TO ETERNITY'' (1977.)

Ukratko, album je, već početkom 80-ih, definiran kao ''biblija'' italo disca i svih kasnijih derivata, a prodaja i uvoz elektroničkih instrumenata koje je Moroder koristio, u Italiji je, nakon ovog albuma porasla stostruko. Brojne mitove i legende koje se vežu uz tu priču, revitalizirao je sam Moroder, kad se, prije nekoliko godina, odlučio vratiti glazbenim nastupima.

KRAFTWERK ''THE MAN-MACHINE'' (1978.)

Drugi album Karfwerka na ovoj listi, ''The Man-Machine'' ili ''Die Mensch-Maschine'' ovdje je samo da bi potvrdio gradivo prethodnog i osvojio i one dijelove planeta do kojih ''Trans-Europe Express'' možda nije dospio. Album na kojem se nalaze i najveći hitovi benda poput ''The Robots'' ili ''The Model'' stekao je brojne poklonike i u našim krajevima.

CHIC ''C'EST CHIC'' (1978.)

I u ovom slučaju postoji određena dubioza, jer bi se ovdje mogao naći i neki drugi album grupe Chic, no osim što ovaj sadrži njihove dvije najpoznatije pjesme, ''Le Freak'' i ''I want your love'', upravo su brojni mitovi vezani uz ''Le Freak'', s vremenom postali sinonim za disco eru.

BRIAN ENO ''AMBIENT 1: MUSIC FOR AIRPORTS'' (1979.)

I Brian Eno spada u klasu producenata koji su imali prste u nekoliko, izrazito utjecajnih albuma, no ključna uloga koju je odigrao u pojavi ambijentalne glazbe, njegov je najveći, a ujedno i inovatorski doprinos u glazbenoj umjetnosti. Pravac ambijentalne glazbe, do danas je ušao u gotovo sve segmente elektroničke, a, osim toga, dobio je i naziv baš po ovom albumu.

SISTER SLEDGE ''WE ARE FAMILY'' (1979.)

Još jedan pure disco album na ovoj listi čije autorstvo i produkciju potpisuje tandem Rodgers & Edwards iz grupe Chic. Album sadrži sve najveće hitove skupine Sister Sledge, ali na ovom se popisu nalazi, ponajviše zbog kultnog statusa kojeg je stekao na njujorškoj queer/LGBT subkulturi, početkom 80-ih, a koja je pak postala temelj i za kasniji razvoj house scene.

KANO ''KANO'' (1980.)

Istoimeni, prvi album talijanske grupe Kano, pokrenuo je lavinu italo disco izdanja, u prvoj polovici 80-ih. Kano je imao sve must-have sastojke - disco beat, instrumente poput Giorgia Morodera za futuristički sound, tekstove na engleskom i pjevača s engleskog govornog područja - Glena Whitea, vjerojatno i najboljeg pjevača koji je sudjelovao u nekom italo disco projektu.

PATRICK COWLEY ''MENERGY - THE FUSION ALBUM'' (1981.)

Da je poživio, Patrick Cowley bi danas bio živuća legenda, u klasi Giorgia Morodera. Nažalost, Cowley je preminuo svega godinu dana nakon izlaska ovog albuma, kao jedna od prvih žrtava AIDS-a u SAD-u. Ovaj album, koji je, po izlasku etiketiran kao progressive disco, zapravo je prvi dao naznake idućih koraka u evoluciji plesne glazbe. Ta prijelazna faza, danas je poznata i kao Hi-NRG.

YELLO ''YOU GOTTA SAY YES TO ANOTHER EXCESS'' (1983.)

I u ovom je slučaju bilo teško izdvojiti nešto iz bogatog opusa grupe Yello. Ako je Kraftwerkova misija bila stvoriti neki pan-europski glazbeni izričaj, onda je Yello, ovim albumom dodao avangardnu notu tom pokretu. Na tu su se estetiku nadovezali svi oni ''alter'' podžanrovi electro i synth popa koji se, periodično reinterpretiraju sve do današnjih dana.

CYBOTRON ''ENTER'' (1983.)

Razglabati o utjecaju skupine Cybotron i njihovog prvog albuma na razvoj elektroničke glazbe zahtjevalo bi zasebnu kolumnu s detaljnom analizom. Dovoljno je reći kao je riječ o prvom autorskom albumu proizašlom iz Detroita i generacije koju je vizionarski predvodio Juan Atkins.

NEW ORDER ''POWER, CORRUPTION & LIES'' (1983.)

Ovaj album zaslužuje svoje mjesto u povijesti, već samo zbog naslova, u kojem su naveli tri ''vrijednosti'' modernog društva s kojima se borimo i gotovo 40 godina kasnije. Ovo je drugi album New Ordera, u kojem je bend pronašao svoj novi zvuk i raskrstio s nasljeđem Joy Divisiona s kojim se, dotad hrvao. Na albumu je i ''Blue Monday'', btw.

ART OF NOISE ''WHO'S AFRAID OF THE ART OF NOISE'' (1984.)

Eklatantni primjer avangardnog synth popa 80-ih upravo je ovaj album britanske skupine Art Of Noise, ujedno i jedan od prvih koji je opisan terminom techno-pop. Već je, odmah po izlasku, okarakteriziran kao fuzija estetike Kraftwerka, Yella te ambijantalne i new wave glazbe - drugim riječima, stjegonoša fusion albuma...

DEPECHE MODE ''BLACK CELEBRATION'' (1986.)

Još jedan tough call... Za izdvajanje ''Black Celebrationa'' iz fonoteke Depeche Modea, presudna je bila činjenica što je, u više navrata, proglašen jednim od najutjecajnijih albuma 80-ih godina pa čak i jednim od najboljih albuma svih vremena. Svaka analiza je suvišna - dovolno je reći: maestralni, mračni synth pop u bendovskoj izvedbi.

FRONT 242 ''FRONT BY FRONT'' (1988.)

Četvrti album belgijske skupine Front 242, definicija je zvuka i post apokaliptične
estetike electronic body musica i industriala, pravaca koji će uvelike utjecati na razvoj njemačke i europske techno scene, početkom 90-ih. Na albumu se nalazi i višestruko remiksiran hit ''Headhunter''.

FINGERS INC. ''ANOTHER SIDE'' (1988.)

Jedini album skupine Fingers Inc. Larryja Hearda, kasnije poznatog kao Mr Fingers, prvi je house album u povijesti. Na albumu se nalazi i veliki hit ''Can U Feel It'' koji je, ne samo klasik house glazbe, već se smatra i prvim deep house singlom. Larry Heard je, iste godine, objavio i album ''Amnesia'' kao Mr Fingers.

INNER CITY ''PARADISE'' (1989.)

Šest godina nakon Cybotronovog ''Entera'', Kevin Saunderson objavljuje prvi hit album, proizašao iz Detroita. Iako, u suštini, sound Inner Cityja nema previše veze s tadašnjim Detroit technom, Saunderson je uspio postići jedinstveni zvuk - jedan od onih koji ne zastarijevaju. Dokaz tome je i godišnji broj objavljenih stvari, u kojima se, neumorno, evocira Inner City sound.

Next Page
Loading...
Loading...