Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najutjecajniji albumi u povijesti plesne glazbe (3.dio)

2000. - 2015.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 6 July 2021

U trećoj i posljednjoj selekciji najutjecajnijih albuma u plesnoj glazbi slijedi pregled naslova iz novog milenija, završno s 2015. godinom. Ne zato što nakon 2015. nije izašao nijedan dobar album, dapače... Ali teško je procijeniti utjecaj nekog albuma neposredno nakon njegovog izlaska. Takvih je u čitav povijesti suvremene glazbe bilo svega nekoliko, dok je, u većini slučajeva, ipak potreban određeni vremenski odmak kako bi se donio nekakav sud o utjecaju nekog glazbenog djela na contemporary glazbenike, odnosno publiku i društvo...

Dakle, treći dio liste najutjecajnijih albuma u plesnoj glazbi, od 2000. do 2015..

LAURENT GARNIER ''UNREASONABLE BEHAVIOUR'' (2000.)

Po mnogima vrhunac glazbene karijere Laurenta Garniera, što već samo po sebi govori o utjecaju, ne samo na techno, već na čitavu elektroničku scenu. Unatoč tome što je, dotad, već izbacio više klasika, na albumu "Unreasonable Behaviour" je izašao iz okvira pure techna i razuvjerio onaj dio publike koji je techno doživljavao isključivo kao repetitivno nabijanje.

MOLOKO ''THINGS TO MAKE AND DO'' (2000.)

Ako govorimo o širenju glazbenih horizonta kod publike nesklone elektroničkoj glazbi, velik posao je, početkom milenija, napravila i grupa Moloko, s naglaskom na njihov treći album, ''Things to make and do'' koji je čak dobio neobičan epitet advanced-pop. Album je lansirao i vrlo uspješnu samostalnu karijeru pjevačice Roisin Murphy.

PEACHES ''THE TEACHES OF PEACHES'' (2000.)

Osebujna Kanađanka Peaches, inače po struci prosvjetna djelatnica, ovim je albumom evoluirala u prljavu, avangardnu lezbo-electro-clash kraljicu i globalnu LGBTQ heroinu. Upravo je Peaches jedna od najzaslužnijih da se frakcija queer scene, početkom milenija, povezala s ovakvim soundom, nakon izrazito house orijentiranih 90-ih.

Röyksopp ''melody AM'' (2001.)

Postoje trenuci u glazbenoj evoluciji kad nam se čini kako više pojava nekog novog zvuka više, jednostavno nije moguća, a onda se, u nekom kraju svijeta pojavi netko da nas brže-bolje razuvjeri. Nešto takvo izveo je norveški dvojac Röyksopp svojim prvim albumom sjetne, atmosferične nordijske elektronike.

ST Germain - Tourist (2001.)

Od ''Boulevarda'' do ''Turista'' prošlo je šest godina, a u međuvremenu su se, u Francuskoj, dogodili Daft Punk, Bob Sinclar, Etienne de Crecy, Air, ... Suvišno je isticati zasluge Ludovica Navarrea aka St Germaina za razvoj french sounda, a ono što je započeo '95., utvrdio je '01., prenijevši u glazbu čitavu estetiku francuske suvremene umjetnosti.

timo maas ''loud'' (2002.)

Tijekom 90-ih godina, Timo Maas je bio na dobrom putu da završi u paketu s brojnim njemačkim dance zvjezdicama s popularnog TV kanala VIVA, no prekretnica je stigla remiksom za ''Dooms Night'' Azzida Da Bassa, nakon čega je ušao u rotaciju ''ozbiljnijih'' klupskih DJ-a. Kruna njegove karijere stigla je s vrlo šarenim i raznolikim albumom ''Loud'', dvije godine kasnije.

GUS GUS ''ATTENTION'' (2002.)

Još jedan inovativni, fusion album s početka milenija, dolazi sa sjevera Europe, iz Reykjavíka. ''Attention'' grupe GusGus opisivan je frazama poput thinking-man's dance music. Riječ je o reinterpretaciji electro-popa, old-school ravea, electronice i housea, u neobičnoj kombinaciji mračnog i svijetlog ugođaja.

DIZZEE RASCAL ''BOY IN DA CORNER'' (2003.)

Dizzee Rascal s ovim je albumom svijetu predstavio grime, do tog trenutka popriličnu nepoznanicu na glazbenoj sceni. Ono što je, u početku, prozvano mračnom stranom UK garagea, do kraja dekade se pretvorilo u jednu od vodećih glazbenih subkultura, prvo na britanskoj sceni, a potom i europskom kontinentu.

RICARDO VILLALOBOS ''ALCACHOFA'' (2003.)

Deset godina nakon prvih minimal eksperimenata likova poput Plastikmana ili Roberta Hooda, čileansko-njemački karizmatik Ricardo Villalobos, ovim je albumom oživio taj trend. Spojivši minimal s house grooveom, stvorio je tzv. microhouse i pokrenuo novu generaciju glazbenika na dva kontinenta - europskom i južnoameričkom.

FOUR TET ''ROUNDS'' (2003.)

Kieran Hebden, aka Four Tet, ovim je albumom vratio vjeru kućnim low-budget studijima (čitaj PC računalo i hi-fi zvučnici). Zgotovljen u kućnoj radinosti, uz kreativnost na maksimumu, Four Tet je spojio elektroniku, hip hop, jazz i folk kroz 300-tinjak sampleova i dobio album kojeg su neki kritičari prozvali albumom desetljeća.

SQUAREPUSHER ''ULTRAVISITOR'' (2004.)

Jedan od ključnih inovatora elektroničke glazbe i Warpova uzdanica s početka milenija, Tom Jenkinson aka Squarepusher, upravo je ovaj, svoj sedmi album predstavio kao vrhunac svog glazbenog stvaralaštva. I u ovom je slučaju, baš kao i kod većine albuma s ovog popisa, riječ o fuziji raznih žanrova, a Squarepusher je otišao i korak dalje te, na promotivnoj turneji, nastupao s orkestrom London Sinfonietta.

LCD SOUNDSYSTEM ''LCD SOUNDSYSTEM'' (2005.)

LCD Soundsystem i etiketa DFA, ovim su albumom okrenuli novu stranicu (ili se vratili desetak stranica unazad) u produkciji i izvedbi elektroničke glazbe. Bendovi i live actovi koji liče na bendove vratili su se u opticaj, nakon godina dominacije DJ-a, a revival je dobio i novo ime: blog house...

SKREAM ''SKREAM!'' (2006.)

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih dubstep albuma, zasluženo nosi naziv autora i jednog od začetnika ovog pravca. Dubstep je svoj vrhunac doživio upravo u godinama nakon objave ovog albuma i, u rekordnom roku, osvojio mnoge bivše fanove drum'n'bassa i srodnih mu pravaca.

Trentemøller - ''tHE LAST RESORT'' (2006.)

Još jedan album koji potvrđuje zastupljenost glazbenika sa sjevera Europe na ovoj listi, bar što se tiče prve dekade 21.st. U ovom je slučaju, Danac Trentemøller ponudio svoju interpretaciju sjevernjačke melanholije, kombinacijom minimal techno baze i atmosferičnog trancy ugođaja.

BURIAL ''UNTRUE'' (2007.)

William Emmanuel Bevan aka Burial, svojim je, mračnim i emotivnim, gotovo ambijentalnim bass zvukom, pogotovo nakon ovog albuma, prozvan jednim od najutjecajnijih i najintrigantnijih glazbenika s početka 21.st. Je li potrebno naglašavati glavne karakteristike albuma? Fuzija, naravno...

JUSTICE ''†'' (CROSS) (2007.)

Justice ili Daft Punk novog milenija, odveo je blog house pokret u novi smjer - new rave... I doista, naziv najbolje opisuje zvuk Justicea i njihove etikete Ed Banger, a podrazumijeva novu generaciju euforičnog, diskoidnog, gotovo satiričnog filter-electro-housea.

CARIBOU ''SWIM'' (2010.)

Fuzija, fuzija i samo fuzija, glavno je obilježje većine albuma nastalih oko 2010. godine. U ovom slujčaju, kanadski glazbenik Dan Snaith aka Caribou spojio je psihodelični pop, tribal, deep house, trance i world music u neobičnu i vrlo privlačnu cjelinu.

mount kimbie ''crooks & lovers'' (2010.)

Sve napisano za prethodni album vrijedi i za prvijenac britanskog tandema Mount Kimbie, no da kreativno pisanje glazbenih novinara i kritičara ide u korak s glazbenim inovacijama, potvrđuje još novih termina pri opisu ovog albuma: post-dubstep ili organic nu funk samo su neki od njih...

DISCLOSURE ''SETTLE'' (2013.)

Komercijalno, vjerojatno i najuspješniji album na ovom popisu, a ujedno i najmanje alternativan. U svakom slučaju, ''Settle'' je jedan od albuma novijeg datuma koji potvrđuju da komercijalno ne podrazumijeva nužno šund. Moćan, plesni groove i zavodljivi vokali u modernoj produkciji,
možda nisu neka artistička inovacija, ali u izvedbi Disclosurea funkcioniraju.

JAMIE XX ''IN COLOUR'' (2015.)

Prvi samostalni album Jamiea xx-a, motor pokretača popularnog indie pop benda The xx, najnoviji je i posljednji album na ovoj listi. Jamie je s ovim, klupskim albumom, nagovijestio, između ostalog i novi val UKG-a, prozvanog future garage, a njegov se utjecaj osjeća i danas...

Next Page
Loading...
Loading...