Search Menu
Home Novosti Menu
Foto Report

Raport: Smile Ljubljana – Special Edition

Jedini veći višednevni festival ovog ljeta u regiji svojim konceptom Covid-19 sigurnog partyja potaknuo je interes svjetskih medija i festivalskih organizatora

  • Mixmag Adria | Foto: Marko Delbello Ocepek
  • 7 September 2020

Protekli vikend Ljubljana je ugostila trodnevni EDM festival Smile Ljubljana - Special Edition, kojeg su DJ-evi, uključujući Feddea Le Granda, Mauricea Westa i Pretty Pink, opisali kao najautentičnije festivalsko iskustvo koje su doživjeli od početka epidemije. Koncept je ponudio kombinaciju potpune festivalske produkcije te dobre interakcije između izvođača i partijanera uz sigurnu udaljenost između pozornice i arene kao i između grupa ljudi u areni. Pošto je moguće ovakav koncept događanja prilagoditi lokalnim covid-ograničenjima, organizatori KO Events svoje iskustvo djele s brojnim zainteresiranima medijima i organizatorima sličnih događanja od Berlina i Pariza pa sve do Brazila i Novog Zelanda.
Otkad su u Sloveniji u ožujku primjenjene jedne od najoštrijih mjera za javno okupljanje, klubovi ne rade a i drugih događanja s elektronskom glazbom skoro da i nema. Tako je otkazan i Smile Ljubljana, koji je trebao trebao u dva dana okupiti između 20 i 30 tisuća ljudi.

COVID 19 SIGURNI FESTIVAL

Nakon otkazivanja originalnog eventa, organizatori su s općinom i Nacionalnim institutom za javno zdravlje razvili nacrt za sigurnu izvedbu specijalnog izdanja. Odlučeno je da se može na open air stadionu tri noći za redom organizirati event s 500 gostiju koji su podjeljeni u sektore od 20 ljudi. Svaki imao je pet stolova sa četiri stolca, dva kemijska zahoda i mjesto s dezinficijensom. Svaki sektor imao je i svoje osoblje jer se piće služilo samo za stolom, a kretanje izvan sektor moguće je bilo samo s pratnjom.

Uvjet za kupnju ulaznice je bio online registracija (gdje je grupa prijatelja odabrala svoj sektor i ostavila podatke), a protokol na ulazu imao je pet koraka: stavljanje maske, dezinfekcija ruku, mjerenje temperature sa elektronskim termometrom i termičkom kamerom (kao u zračnim lukama), potpisivanje dokumenta da gost u posljednjih 14 dana nije posjetio državu s crvene liste. Na kraju je posjetitelj dobio narukvicu festivala te festivalsku torbu s limited edition majicom i poklonima sponzora.


“Možda ovo zvuči poprilično komplicirano, ali sve je teklo bez zastoja na ulazu. Ispostavilo se da su naši gosti, uglavnom mladi ljudi, koji su često označeni kao neodgovorni i stoga potencijalno opasni za širenje epidemije, slijedili sva pravila. Ni jedna osoba nije odbijena na ulazu iz zdravstvenih razloga”, rekli su organizatori.

ISKUSTVO PARTIJANERA I IZVOĐAČA

Iako je na festivalu svakog dana bilo samo 500 ljudi, svi su se zabavili. Naravno, većina njih ne bi prihvatila ovaj koncept kao normalan. Draži su im festivali na kakve su navikli prije koronavirusa, ali nakon petomjesečne prisilne stanke i slabim izgledima za dobar party barem do slijedećeg proljeća, većina je oduševljeno prihvatila mogućnost za zabavu s prijateljima i vrhunskim DJ-evima. Stariji gosti, koji se obično zabavljaju u VIP ložama, koncept se jako sviđao jer su ih tretirali kao VIP goste, s čistim udobnim WC-ima, poslugom pića za stolom i osobljem posvećenim samo njihovom sektoru i to sve bez gužve. Trebalo je neko vrijeme, ali energija u areni se dobro razvila, pogotovo po mraku, sa treptajućim svjetlima, konfetama i CO2 topovima, koji su pridodali iskustvu. Maurice West, poznato lice s glavne pozornice Tomorrowlanda i drugih vrhunskih festivala, opisao je ovo kao najautentičnije festivalsko iskustvo od početka epidemije i jedino koje je ponudilo punu festivalsku produkciju i pravu interakciju za živom publikom. A nakon treće noći, Fedde Le Grand je pitao producente mogu li produžiti festival za još jedan dan jer je svake večeri osjetio sve bolju energiju i stvarno je želio nastupiti još jednom.


SMILE ZAGREB

Organizaciju KO Events, koja je Ljubljanu postavila na svjetsku mapu festivala sa serijalom Tušev tek barv (Tušev tek boja), na kojem su ugostili zvijezde kao što su Steve Aoki, Lost Frequencies, Alan Walker, Lil Jon, Redfoo, Vini Vici i R3hab, hrvatska publika zna i po Holi Run & Festu na Jarunu. Upravo taj događaj je u skupini festivala The Smile Nation i ove godine postao je Smile Zagreb, a specijalno klubsko izdanje 25. rujna ugostit će klub Gallery u Zagrebu.U nastavku pogledajte fotogaleriju sa festivala!

Load the next article
Loading...
Loading...