Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

'Magija naprednog kodiranja': Kako je Remute napravio techno album na Nintendo 64 ulošku

Producent rodom iz Beograda vodi nas kroz “raketnu znanost” stvaranja glazbe za vintage igraću konzolu

  • Mixmag / Mixmag
  • 24 February 2022

Producent Remute, rođen u Beogradu a s adresom u Hamburgu, postavio je sebi težak izazov — napraviti glazbu koja se može reproducirati na old school konzolama za video igre. Mnogi od nas možda se sjećaju soundtrackova svojih omiljenih igrica iz djetinjstva kao što su Super Mario, Pokémon, Sonic ili blaženo zvonjenje iz The Legend Of Zelda. Koristeći samo nekoliko zvučnih signala i bloopova — skladatelji igara imali su zadatak stvoriti nezaboravne himne koristeći ograničen hardver dostupan na ovim rudimentarnim konzolama. Poanta je da je teško napraviti pjesme na ovim stvarima koje zvuče, pa, bilo kako dobro.

Godine 2019., kada je Remute - pravim imenom Denis Karimani - shvatio opsežnu tehnologiju iza formata, udaljio se od techno svirka i pao na novi teritorij u kojem su se igranje i glazba sudarali. Iste godine Karimani je producirao 'Technoptimistic', techno ploču napravljenu i u cijelosti prikazanu na Sega Mega Drive konzoli.

Producent se tu nije zaustavio i nastavio je stvarati još mnogo izdanja u različitim formatima. Svaki album može se slušati samo putem vintage konzola za koje ih Remute kreira - bilo da se radi o GameBoyu, PC Engineu ili SNES-u s obećanjem "organskih varijacija" za svaku ploču s ograničenim izdanjem. Samo ove godine Remute objavljuje trio cjelovečernjih albuma na konzolama. “Pripremite se za masivnu Remute trilogiju ove godine: ‘R64’ za Nintendo 64 u proljeće, ‘Unity’ za Gameboy Advance u ljeto i ‘Generations’ za Sega Dreamcast kako bi završili godinu,” kaže producent za Mixmag.

Pitali smo Remutea da nam kaže kako je napravio 'R64', elektronsku ploču koja je u potpunosti proizvedena za Nintendo 64 konzolu.

m: Odakle ideja da počneš stvarati glazbu na ovaj način?

R: Otkako sam se počeo baviti glazbom ranih 2000-ih, inspirirala me je kultura koja okružuje 8-bitna i 16-bitna razdoblja. Svaka konzola imala je poseban zvuk - dok su neke od njih, poput Sega Mega Drivea, bile čak i punopravni FM-Synthovi. Tada sam samo tu i tamo mogao snimiti neke efekte i dalje ih obraditi samplerima i drugim audio alatima. Oduvijek sam želio koristiti konzole kao format, više mi se čini da sam "glazbeni programer" i jedinice i nule mojih "glazbenih informacija" kao da su točno spremljene na čipovima unutar uloška. Međutim, tehnologija mi nije dopustila da to učinim, pravi alati jednostavno nisu postojali do otprilike 2019. Zatim, nakon više od desetljeća u techno svijetu, uspio sam se ponovno izmisliti i izbaciti svoj prvi album za Sega Mega Drive pod nazivom 'Technoptimistic'. Osjećao sam kao da sam postao Remute 2.0. Nastavio sam izdavati albume za Super Nintendo, Gameboy, PC Engine i sada Nintendo 64.

m: Kako radiš ploču? Produciraš li je na samoj konzoli?

R: Svi moji albumi s patronama do sada su imali sličan pristup. Većinu vremena pišem glazbu na svom računalu ili laptopu koristeći glazbene programe kao što su Deflemask ili OpenMPT, a zatim ih pretvaram u odgovarajuće formate datoteka za svaku konzolu. U međuvremenu, dosta se igram sa svojom kolekcijom uglavnom vintage opreme i uzimam samplove s tih sesija za daljnju upotrebu. Uz tracker programe, ne snimate glazbene elemente kao što biste to učinili u DAW-ovima kao što su Ableton ili Logic. Umjesto toga, unosite bilješku, događaj i razne druge podatke o sekvenci u sučelje i govorite zvučnom čipu s ovom skriptom kada i kako će reproducirati određeni zvuk - tako da se sva ta glazba sa svim svojim elementima zatim generira u real-timeu umjesto samo streamanja statičnog audio filea.

Ovaj proces štedi ogroman prostor za pohranu datoteka i omogućuje spremanje albuma potpunog, oštrog zvuka unutar samo nekoliko megabajta na čipove unutar uloška. Moj Nintendo 64 album ‘R64’ sastoji se od 8 MB podataka i sadrži 15 pjesama – i ako bi samo komprimirao WAV ili MP3 datoteke na 8 MB, zvučalo bi apsolutno strašno. Svi moji albumi s kasetama do sada rade s takvom glazbom generiranom u stvarnom vremenu, uključujući moj nadolazeći album Gameboy Advance 'Unity' koji će biti objavljen u ljeto 2022.

m: Ima li puno kodiranja?

R: Mislim da je pisanje glazbe u tracker programima prilično poput kodiranja budući da je sve skriptirano. Sve to već bude skriptirano u mojoj glavi prije nego što ga uopće unesem u sučelje. Glazbeni programer ima potpunu kontrolu i to mi se sviđa - događa se neka vrlo napredna magija kodiranja prilikom pretvaranja glazbenih datoteka na svaku konzolu. Za ove zadatke surađujem s vrlo vještim koderima iz Retrogaming Homebrewa. 'R64' je nastao zajedno s Raskyjem koji poznaje sve detalje nekog vrlo kompliciranog Nintendo 64 hardvera i čak je napisao neke prilagođene alate za ovaj album. S obzirom na to da je kodiranje za Nintendo 64 maltene raketna znanost, jako sam zahvalan i ponosan što smo Rasky i ja smislili prvi glazbeni uložak za ovu konzolu i prvi uložak za N64 u 20 godina!

m: Odakle dobivaš masovnu zalihu uložaka? A kako na njih prebaciti glazbu?

R: Radio sam s nekim vrlo talentiranim inženjerima kao što je Mr. Tentacle iz Švedske koji je dizajnirao PCB ploče koje drže čipove unutar uloška za moje albume SNES, Gameboy ili PC-Engine. Inženjeri poput njega ključni su u takvim projektima jer obavljaju iscrpljujući, nezamjenjiv posao. Većina koraka ovog procesa kao što je 'spaljivanje' podataka na čipove i sastavljanje obavlja se ručno. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da su svi moji albumi s patronama bili prekrasni ishodi strastvenog timskog rada!

m: Za one koji ne znaju – kako ove pjesme i albumi izgledaju i zvuče kada se reproduciraju s konzole?

R: Recimo da je snimljena glazba poput filma u kinu, a film u real-timeu poput kazališne predstave s glumcima ispred vas. Dakle, glazba u stvarnom vremenu mojih albuma s patronom uvijek ima isti scenarij, slično kao glumci u kazališnoj predstavi. Ipak, čini se življim jer, uz svako puštanje, postoje male organske varijacije. Doslovno 'Living Electronics'!

Moj nadolazeći album Nintendo 64 također radi na ovaj način i konzola postaje vaš vlastiti odani sampler/synth ansambl koji svira live za vas svaki put kada pritisnete play. 'R64' će također sadržavati neke vizualne elemente koji prate svaku pjesmu - ove hipnotičke 3D sekvence, koje čak dopuštaju i neke blage interakcije, mješavina su The Lawnmower Mana, MTV Partyzonea i čarobnih gljiva. Smjestit će vas u posebno imerzivno okruženje i pomoći vam da osjetite snagu 64 bita na 93,75 MHz.

OVDJE saznajte više o Remuteu, a OVDJE naručite njegovu nadolazeću ploču 'R64'.

Next Page
Loading...
Loading...