Search Menu
Home Novosti Menu
Festivali

Seasplash izvještaj: Uvijek dobar Sherwood, standardni Lee "Scratch" Perry i iznenađenje večeri - Kali Fat Dub

Nova lokacija definitvno je donijela pravo osvježenje festivalu

  • Roberta Novosel | Foto: Tomislav Sporiš
  • 22 July 2019

Na pragu svoje punoljetnosti, 17. izdanje Seasplash festivala svoj je novi dom pronašlo na rtu Martinska nedaleko od Šibenika. Preseljenje festivala proslavljeno je koncertom otvorenja na Tvrđavi sv. Mihovila uz domaće reggae snage Brain Holidays, te zvijezde večeri, šesteročlani New York Ska Jazz-Ensemble. Tvrđavom se tako širio zvuk ska-jazza sa elementima dancehalla i reggae na koji posjetitelji nisu mogli ostati imuni.

Brain Holidaysima i New York Ska Jazz-Ensembleu pridružio se i prvi domaći dub reggae soundsystem svima poznat kao Bass Culture Soundsystem. Dan nakon, program seli na rt Martinska i već prvim danom festival starta uz jako ime dub scene - Mad Professora koji je nastupao na Mainsplash stageu. No, stage je prvo, svojim melodičnim zvukom, otvorio bend Moby Stick da bi potom uslijedio main act - Mad Professor. Uz ovako jako ime Mainsplash se brzo popunio što ne čudi s obzirom kakav je znalac preuzeo stvar u svoje ruke. Scientist koji je trebao nastupati bio je nažalost odgođen, no uz zatvaranje stagea uz Patos Brothers to nije predstavljalo toliko velik problem.

Dubsplash stage svojim je bassom protresao ljubitelje Harisa Piltona, Dubar Soundsa, Prancing D-a, Chakke i Lewangza do ranoga jutra.

Petak je započeo uz radionice intuitivnog udaranja na Chillsplashu, a kasnije su posjetitelji mogli uživati i u DJ radionici koju je održao DJ Venom i koji je podijelio savjete o tome kako uspješno pretopiti dvije trake. Na Hammock zoni, na kojoj su mnogi svoj mamurluk liječili na foteljama izrađenima od sijena i opuštajući se u, pogađate, visečćm ležaljkama, predvečer su mogli svoju ravnotežu iskušati na slacklineu.

Mainsplash su otvorili dečki iz skupine High 5 i još jednom potvrdili koliko je kod nas tvrda trap scena. Njihov nastup nije mogao proći bez da izvedu jednu od njihovih najpoznatijih stvari "Cheez" na koju je publika osobito dobro reagirala. Prijestolje nakon toga prepuštaju projektu Kali Fat Dub koji se sastoji od MC-a Chakka Svrake i Harisa Piltona koji je meni bio highlight te večeri, ali možda i cijeloga festivala. Probudili su pravi rollercoaster emocija u meni pa sam se uhvatila kako u jednom trenu plešem uz njihov tvrdi bass, a već drugi tren ulazim u analizu cijelog života slušajući njihovu poeziju. Oštrim tekstovima poput onoga iz pjesme "Vesti iz zemlje" žele doprijeti do naše svijesti i sustava koji jedino što nam pruža su - iluzije i put u propast.

Nakon tog genijalnog nastupa, slijede Janaka Selecta te Cause 4 Concern, a ja selim na Soundsplash kako bi poslušala pulski drum 'n' bass duo Outer Framer i prepustila se živahnoj energiji koja nas očekuje na tom stageu ostatak večeri uz Fullstep PHL, Allone te Pluvia. Na Dubsplashu se redaju izvođači koji rade laganu uvertiru za nastup trija koji je osnovao prvi Soundsytem bend na ovim prostorima - Digitron Soundystem. Koliko su jako ime na našoj sceni, potvrdila je i činjenica da je podij ostao pun sve do jutra.

Dolazimo i do subote kad glazbeni program jača unatoč činjenici da je nastup Lee "Scratch" Perrya prebačen na nedjelju (zakasnio je na avion). Osim radionica, organiziran je bio i Iskonov POP UP glazbeni kviz gdje su posjetitelji imali priliku pokazati svoje znanje o glazbi uz besplatno pivo i kokice. Povratak Adriana Sherwooda nakon šest godina zasjenio je sve ostale izvođače koji su u tom trenutku nastupali na Soundsplashu i Dubsplashu. Nakon Sherwooda publika je bila spremna za nastup Vibronicsa i Bamwisea. Mainsplash je nesumnjivo bio najjači stage sve dane, ali valja napomenuti da se u subotu broj posjetitelja uvelike povećao.

Nedjelja je prošla nešto mirnije i uz kašnjenje nastupa Lee "Scratch" Perrya. Bez obzira na reputaciju koju nosi sa sobom, nastup je bio poprilično monoton što me natjeralo da se prebacim na Soundsplash gdje je Sheco napravio pravi urnebes svojim setom pa se tako publika nije razbacala samo plesom već i sa balama od sijena. Ni Mainsplash nije više mirovao nakon što su se na pozornicu popeli Dub Pistolsi i izveli "Alive", a stage se tad već ugodno popunio. Stage je zatvorio Edo Maajka, a ja sam kraj festivala dočekivala na Dubsplashu uz Warrior Charge Sound System. Sve u svemu, festival nije protekao loše bez obzira što se zadnji dan smanjio broj posjetitelja. S obzirom da mi je ovo treći put na Seasplashu, nova lokacija donijela je pravo osvježenje ovome festivalu pa tako ne sumnjam da će Martinska postati jedna od popularnijih festivalskih destinacija.

Load the next article
Loading...
Loading...