Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Sedam knjiga protiv sedam zala (II.dio)

Nedjeljni popis literature...

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 29 March 2020

Neka vas sunčano i toplije i vrijeme ne zavarava. Glavno zlo je, nažalost, još uvijek među nama, a izlasci se i dalje ne preporučaju. Stoga, umjesto nekog nedjeljnog after partyja, danas vam preporučamo još nekoliko knjižica, uz savjete kako da ih nabavite iz vlastitog doma…

Dave Haslam: ''Sonic Youth slept on my floor: Music, Manchester and more’’ / ‘’Life after dark''

Krenut ćemo s dva naslova autora Davea Haslama, glazbenog novinara i nekadašnjeg DJ-a u klubu Haçienda. ''Sonic Youth slept on my floor: Music, Manchester and more'' je Haslamova autobiografija, a ujedno i njegovo posljednje djelo. Naravno, naglasak je na najluđim godinama klupske scene u Manchesteru, o kojima Haslam priča iz vlastitog iskustva. Ovaj naslov je dostupan u digitalnom i tiskanom formatu.

Tri godine prije autobiografije, Haslam je objavio i ''Life after dark: A History of British Nightclubs & Music Venues'' koja se ne bavi samo Manchesterom, nego evolucijom noćnog života u cijelom UK-u. Haslam se, povijesno, vraća sve do plesnih dvorana viktorijanskog doba i ondašnjih zabava ''na visokoj nozi''. ''Life after dark'' može se nabaviti i u Hrvatskoj.

David Stubbs – ''Future Days: Krautrock and the building of modern Germany''

Stubbs, u svom djelu, govori o sociološkom problemu u kojem se našlo njemačko društvo, u drugoj polovici 20.st., o traženju vlastitog identiteta i mjesta u modernoj Europi. U takvom je ozračju, krajem 60-ih godina, nastao kulturološki pokret, temeljen na njemačkom eksperimentalnom rocku, tzv. krautrocku. Ovaj naslov se nalazi u prodaji i u Hrvatskoj.

Wolfgang Flür – ''I was a robot''

A svoje korijene iz Krautrocka vuče i Kraftwerk. No ''I was a robot'' nije biografija Kraftwerka, već njihovog bivšeg člana, Wolfgang Flüra koji je u bendu bio od 1973. do 1987. Knjiga se samo u jednom dijelu bavi Kraftwerkom, a Flür je, zbog objave neautoriziranog materijala, završio i na sudu s Florianom Schneiderom i Ralfom Hütterom. Flür je, dotad, već bio na sudu s bivšim kolegama zbog patena za elektronički bubanj. ''I was robot'' dostupan je i u Hrvatskoj.

Dan Hancox – ''Inner City pressure: The story of Grime''

Priča o grimeu, kojeg autor naziva najuzbudljivijim glazbenim pokretom u UK-u, nakon punka. Knjiga se bavi svim fazama grime glazbe, još od piratskih radio postaja i prvih kolektiva u predgrađu Londona, ali daje i osvrt na rasplet događaja u kojem se jedan underground pokret afirmira u svijetu mainstream glazbe. Ovaj naslov se može nabaviti i u Hrvatskoj.

Moby – ''Porcelain'' / ''Then it fell apart''

Richard Melville Hall, poznatiji kao Moby, za prvi dio svojih memoara, upotrijebio je naslov jednog svog hita, u ovom slučaju ''Porcelain'', iz 2000. Prvi dio Mobyjevih memoara, objavljenih 2016., odnosi se na period njegovog djetinjstva, od sredine 70-ih pa do velikog uspjeha albuma ''Play'' iz 1999. U paketu s knjigom ide i kompilacija ''Music from Porcelain'', sastavljena od glazbe nastale tijekom perioda iz knjige. ''Porcelain'' je dostupan u tiskanom, digitalnom i audiobook izdanju.

Moby je, prošle godine, objavio i nastavak svojih memoara, ''Then it fell apart'' koji pak obrađuje razdoblje nakon izlaska albuma ''Play''. Moby je poseban naglasak stavio na svoje problem s alkoholizmom i odlaskom u kliniku za odvikavanje. Drugi dio njegovih memoara obilježila je i jedna afera – Moby u knjizi tvrdi da je ’99. Hodao s glumicom Natalie Portmann, što je ona negirala. Drugi dio Mobyjevih memoara nalazi se u prodaji i u Hrvatskoj.

Next Page
Loading...
Loading...