Menu
Home Novosti Menu
Blog

Što je 'spatial audio'? Sve što trebate znati o velikom 3D glazbenom proboju

Nekad ograničen na kina i sofisticirane zvučne sustave, 'prostorni zvuk' donosi iskustvo svakodnevnim slušateljima

  • Mixmag Foto: Mixmag
  • 20 September 2022

Žudite za nečim posebnijim od svoje svakodnevne playliste? Ili je uživanje u najnovijoj seriji postalo manje uzbudljivo od skupog odlaska u kino? Pa, 'spatial audio' razbija kalup audio svijeta s iskustvom 3D zvuka za koje se nekada mislilo da je moguće postići samo kroz mnogo, mnogo zvučnika. Također poznat kao “virtualni surround zvuk”, fenomen su prvi označili tehnološki titani Apple, a sada se proširio industrijom i postaje najnoviji — a uskoro i normalan — način na koji slušamo, pa - sve. Appleovo uvođenje prostornog zvuka u rujnu 2020. postavilo je trend i u roku od samo dvije godine impresivno zvučno iskustvo otišlo je izvan naših ušiju i koristi se na festivalima, miksevima, pa čak i na TV-u.
Sastavili smo bitan vodič o prostornom zvuku i kako on preuzima tehnološku sferu.

Što je 'spatial audio'?

Za one koji nisu iskusili prvi dezorijentirajući trenutak stavljanja slušalica sa prostornim zvukom, to je kao da ste na koncertu — ali u vašim ušima. Zvuk kao da ispunjava prostoriju i kada slušate glazbu, omogućuje vam da čujete svaki element snimke — kao da stojite u studiju za snimanje. Kada korisnik nagne glavu u bilo kojem smjeru, zvuk se prilagođava ovoj promjeni preusmjeravanjem s dinamičkim praćenjem glave stvarajući dojam kao da vas zvuk okružuje, a ne da ide samo lijevo i desno. Tehnologija zvuka od 360 stupnjeva omogućuje vam uživanje u glazbi, podcastovima, miksevima i u još mnogo toga u novom, vrlo nadrealnom formatu koji hvata i naglašava svaki mali detalj zvuka.

Kako to radi?

Varka prostornog zvuka je u tome što čini da se osjećate kao da postoji više izvora zvuka nego što ih je stvarno prisutno. Izvršni direktor L-Acousticsa, Guillaume LeNost pružio je svoj uvid u “tehnologiju temeljenu na objektu” objašnjavajući da “ako je objekt pjevač, na primjer, trebate definirati položaj u ovom prostoru za tog pjevača od naprijed, straga, do 10 stupnjeva lijevo itd.” Zatim morate “definirati koliko zvučnika imate u svom prostoru” što omogućuje sustavu da magično spoji sve zajedno. Apple AirPods koriste sličan sustav mapiranja kao i zvučnici, ali imaju dodatni dodir senzora koji se prilagođavaju kada okrenete glavu. Nazvana Head Tracking, tehnologija znači da se možete kretati ovim “prostorom”.

Više vam nisu potrebni samo AirPods da biste to iskusili.

Iako je prostorni zvuk iskušan kroz mnoge slušalice ili u polju kinematografije, s divovima kao što je Netflix, tehnologija se još uvijek razvija. Otkako je Apple izdao iOS 14 2020. godine, prostorni zvuk postao je najimverzivniji način doživljaja glazbe. AirPods Pro postao je otkriće u tehnologiji jer je konačno omogućio pristup prostornom zvuku, poboljšao način na koji korisnici slušaju glazbu, kao i stvorio 3D osjećaj pri gledanju videa. Slično Appleovom otkriću, Dolby je stvorio vlastitu tehnologiju surround zvuka Dolby Atmos. Automatskom prilagodbom audio uređaju i sustavu Dolby Atmos može transformirati bilo koji zvuk, od igre do TV emisije, u prostorno iskustvo. Jedina mana je što bez Appleovog prostornog zvuka nemate 'head tracking'. Međutim, LeNost tvrdi da je tehnologija za slušalice van Applea “još uvijek mlada”. Objašnjava, “druge slušalice nemaju Head Tracking i mogu biti malo pogođene ili promašene”, dodajući da su zvučnici ionako bolji način da se doživi prostorni zvuk jer “kada je dobro napravljeno, to znači da se svi slažu, što je nevjerojatno.”

Na ovogodišnjem festivalu Coachella u Kaliforniji LeNostova L-Acoustics zauzela je dvije pozornice. LeNost kaže da je “jedna pozornica bila elektronička pozornica s glazbenim producentima i DJ-ima koji su koristili prostorni zvuk s otprilike 60 zvučnika koji su okruživali publiku.” Ovo se smatra budućnošću naprednog prostornog zvuka jer će se češće naći u okruženjima festivala i koncerata.

I, što je sljedeće?

Izrada glazbe za prostorno audio iskustvo uskoro će postati norma. Godine 2021. pop-zvijezda Olivia Rodrigo izdala je prvi prostorni audioalbum 'Sour' koji je od tada potaknuo druge umjetnike da slijede te korake, od The Beatlesa do The Weeknda. Na pitanje o toj produkcijskoj strani stvari, LeNost je odgovorio: “Nedavno smo imali Briana Enoa u našem studiju da napravi djelo sa prostornim audio sustavom. Kad je otišao u studio, želio je rekomponirati svoje djelo jer ga je kreativno potaknulo da želi učiniti nešto drugačije.” Ova tehnologija preispituje način na koji ne samo glazbena produkcija može funkcionirati, već i način na koji umjetnici žele planirati koncerte i izvedbe svojih djela uživo. LeNost je s entuzijazmom primijetio da kada producirate s prostornom tehnologijom “ne morate razmišljati o ritmu.” Dodaje: “Možete razmišljati drugačije govoreći 'oh, ne trebam ekvilizirati svoj bas, mogu ga staviti tamo i umjesto toga podići malo prostora za vokale.'” A to ne staje samo kod produkcije. DJ miksevi mogu uključivati prostorni zvuk. Grammyjem nagrađivani Latroit stvorio je 'Dance My Tears Away' u suradnji s australskim pjevačem Charlzom i L-Acousticsom. Apple je ove godine lansirao i opciju prostornih audio mikseva, s ekskluzivnim miksom Jeffa Millsa. Osim toga, Boiler Room setovi Indije Jordan, Ash Lauryn, HAAi, Lady Shaka i drugih miksani su sa prostornim zvukom koji je sada dostupan na Apple Musicu. Sigurno je da će mnogo više u elektroničkom žanru nastaviti prihvaćati vrhunsku tehnologiju prostornog zvuka i da će ona uskoro biti izvan naših slušalica.

Next Page
Loading...
Loading...